Yenilenebilir enerji kaynakları arasında en sık tercih edilenlerden biri de güneş enerji sistemleri oluyor. Son derece düşük bir maliyetle kurulumu gerçekleştirilen bu enerji sistemleri dünyanın her yerinde elektrik üretilmesine de olanak tanıyor. Üstelik ana şebekeden bağımsız olarak enerji üretimine de olanak tanıyor. Bununla birlikte çevreye hiçbir zarar vermiyor olması da bu enerji sistemlerinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Bu noktada merak edilen hususlardan biri de güneş enerjisi ile elektrik üretiminin nasıl yapıldığıdır. Öncelikle elektrik üretiminin güneş enerji panelleri ile gerçekleştiğini belirtelim. Bu enerji sistemleri ise iki farklı grupta ele alınıyor. Bunlar;

  • Işıl güneş sistemleri
  • Fotovoltaikler

Işıl güneş sistemi olarak adlandırılan sistemler sayesinde güneş enejisinden faydalanılarak suyun ısıtılması mümkün olabiliyor. Fotovoltaik paneller ise güneş enerjisinin elektrik enerjisine çevrilmesini sağlayan sistemlerdir. Bu sistemler iki elektrik kontağından oluşuyor. Bu elektrik kontaklarının arasında ise silikon bazlı yarı iletken bir materyal bulunuyor. Bu sistemler güneş ışığına ne oranda maruz kalırlarsa ürettikleri elektrik de o kadar fazla oluyor. İşte bu nedenle güneşe daha fazla maruz kalmaları açısından paneller eğimli alanların güneye bakan taraflarına yerleştiriliyor.

Bu panellerin üzerine ise cam bir tabaka ekleniyor. Bu tabaka söz konusu sistemlerin yağmur ve dolu gibi olumsuz hava koşullarından etkilenmesini önlüyor. Aynı zamanda panellerin tozdan ve benzeri dış etkenlerden korunması adına da çok büyük bir önem taşıyor. Güneş enerji sistemlerinin doğru şekilde projelendirilmesi durumunda güneş ışınlarından maksimum düzeyde faydalanmak da mümkün hale geliyor.

Söz konusu sistemler tarafından üretilen elektriğin doğru akım olduğunu da belirtelim. Dolayısıyla bu elektrik enerjisinin binalarda kullanılmasından önce alternatif akıma çevrilmeleri gerekiyor. Alternatif akıma dönüştürülmelerini sağlayan eviricidir. Evrilen akımın eviriciden sigorta kutusuna gittiğini ve sonrasında ise rahatlıkla binalarda kullanılabildiğini söyleyebiliriz. Bu sistemin en doğru şekilde projelendirilmesi ve kurulumunun gerçekleştirilmesi için profesyonel ekiplerden yardım alabilirsiniz. Bunun için de hemen Enerjisa internet sitesine tıklamanız yeterli olacaktır. Böylelikle hem güneş enerji sistemleri hakkında daha fazla bilgi alabilir hem de projelendirme çalışmalarının bir ön önce başlaması için iletişime geçebilirsiniz.