Bursa’nın İnegöl ilçesinde küle dönen tarihi Beylik Hanı'nda enkazın kaldırılmasına başlandı.

Dün sabah çıkan yangının ardından Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri handa incelemelerde bulundu. Bugün sabah saatlerinde ise yangın enkazı kaldırıldı. Ancak dükkanları ve bütün malları yanan esnaf ne yapacağını bilmiyor.

İncelemelerin ardından Kent Müzesi'nde açıklama yapan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, yangının afet kapsamına alınıp ödenek çıkarılması için çalışacaklarını belirterek, “İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün böyle durumlarda ödenek desteği var. Ödenek konusunda Ankara’da teşebbüste bulunacağız. Geçen yıl Ayakkabıcılar Çarşıs'ında çıkan yangında ödenek konusunda bir hatamız olmuştu. Müracaatı 15 gün sonra yapmıştık. Bugün uzman ekipler tarafından keşif yapılacak. Keşfin ardından belediyemize enkazın kaldırılmasıyla alakalı yetki verecekler. Elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.

200 yıllık Beylik Han’ı kül eden yangının çıkış sebebinin henüz belli olmadığını anlatan Şahin, "Yangında 47’ye yakın dükkan hasar gördü. AFAD Bursa İl Müdürü İbrahim Tarı ekipleriyle birlikte inceleme yapmak için ilçemize geldi. Yine Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu enkazın kaldırılması ile alakalı İnegöl Belediyesi'ne izin verdi. Mülk sahiplerinin enkazı kaldırılıyor, ancak kiracılar iş göremez duruma geldi. AFAD’ın düzenleyeceği raporla buradaki meslek erbabının gelir tespiti yapılacak. Esnafımıza can suyu olmak için çalışacağız. Elimizden gelen gayreti göstereceğiz” diye konuştu.

Daha önce de Ayakkabıcılar Çarşısı'nda meydana gelen yangın sonrası yeni iş yerleri yaptıklarını hatırlatan Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Beylik Han’ını süratle ayağa kaldırmanın hesaplarını yapıyoruz. Ayakkabıcılar Çarşı'sında uygulanan projenin burada uygulanması söz konusu olamaz. Çünkü Anıtlar Kurulu ne derse onu yapmak zorundayız. Farklı dedikodular var. Bunlar aslı olmayan şeyler. Bu, adı üzerinde bir yangın. Burada canı ve malı yanan insanlar var. Bunları kabul etmek mümkün değil. Biz bir esnafın bile canının ve malının yanmasını arzu etmeyiz. Yangının çıkış sebebi mutlaka araştırılacak. Emniyet ekipleri kamera kayıtlarını inceleyecek. Biz bu afeti ortadan kaldırıp, bu işi nasıl hayra dönüştürürüz bunun hesabını yapmak durumundayız” şeklinde konuştu.

Handaki 18 dükkanı birden yanan Zeki Tanrıkulu ise, “Binaların birinci derecede tarihi vasfı var. Anıtlar Kurulu'nun projesi haricinde tek bir çivi dahi çakamayız. Bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Devletin bir katkı sunması gerektiğine inanıyorum. Devletin mutlaka esnafın yanında olması gerektiğine inanıyorum” dedi.