Çayın memleketi Karadeniz'de, Trabzonlu çaycı Süleyman Altınışık'ın, "süzgeçsiz çay" uygulaması görenleri şaşırtıyor.

Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Kalkınma Mahallesi'nde çay ocağı işleten Altınışık, farklı yöntemle demlediği çayı süzgeç kullanmadan müşterilerine servis ediyor.

İş yerinin duvarlarına "Süzgeçli çay istemek tehlikeli ve yasaktır" yazısı asan Altınışık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süzgeçten geçen çayın tadının bozulduğunu savundu.

Soğuk suyla çay demliyor

Altınışık, çayın vazgeçilmezleri arasında yer aldığını belirterek, "Çayı çok seviyorum. Günlük yaklaşık 50 bardak çay içerim. Çay benim vazgeçilmezlerim arasında. Çayı taze içmek ve demlemek önemli. Vatandaşa çay verildiği zaman çayın kalitesinden bazı müşterilerim 5 bardak içiyor." dedi.

İyi bir çayın özelliklerini sıralayan Altınışık, en güzel çayın soğuk suyla porselen demlikte demlenen olduğunu söyledi.

Altınışık, güzel bir çayın hem rengi hem de kokusu olacağını ve soğuk suyla hazırlanınca 45-50 dakikada demini aldığını vurgulayarak, "Sıcak suyla demlenen çay 15 dakikada çıkar ama soğuk suyla demlenen çayın ayrı bir tadı, ayrı bir lezzeti var. Soğuk suyla yavaş yavaş pişerek demlenince daha güzel oluyor. Çaycı esnafı arkadaşlara tavsiyem. Kesinlikle çaylarını soğuk suda demlesinler ve vatandaşa taze çay versinler. İşlerini güzel yapsınlar, Allah onlara çok verir."

Süzgeçten geçirilmiş çay istemek yasak

Demlenmiş çayın süzgeçten geçirildiğinde tadının değiştiğini bu nedenle iş yerinde müşterilerine kesinlikle süzgeçten geçirilmiş çay vermediğini anlatan Altınışık, şunları dile getirdi: 

"Benim soğuk suyla demlediğim çay bir saatte çıkıyor ama her zaman müşteriye taze çay veriyorum. Çaya süzgeç vurmasınlar. Vatandaş kendi özlüğünden kopmuş gibi süzgeçli çaya alışmış. Süzgeçli çay isteyen müşterilerime kesinlikle duvardaki levhaları gösteriyorum. Süzgeçli çay içmekte ısrar edenlere de benim kurallarım var diyorum. Sert tepki gösteriyorum ki bir daha teklif etmesinler. Bana süzgeç denildiği zaman Karadenizli olduğumuz için biz biraz tez parlıyoruz, nevrim dönüyor. Vatandaşa parlıyorum. Yav bu dükkanda süzgeçli çay içme. Her yerde içiyorsun, bütün kafelerde süzgeç kullanılıyor. Ben süzgeç kullanmıyorum."

Müşterilerden Veysel Sağlam ise "Burada süzgeçsiz çaya alıştık. Gerçekten süzgeçsiz çayın lezzetinde farklılık görüyoruz. Bütün herkese süzgeçsiz çay içmelerini tavsiye ederim." dedi.