Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından, 22 Ekim 1993 tarihinde Lice ilçesinde dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ı öldürülmesinin ardından yaşanan olayda 17 kişinin öldürülmesiyle ilgili yürütülen davada, savcı, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu’na ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

Faili meçhul cinayet dosyalarını soruşturan Cumhuriyet Savcısı Osman Coşkun'un, dosyanın 20 yıllık zaman aşımına gireceği gün hazırladığı iddianame, TMK'nın 10. Maddesiyle Görevli 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 günü dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesi ve ardında yaşanan olaylarda 16 kişinin öldürülmesiyle ilgili yürüten davanın duruşmasına bugün Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Başlatılan soruşturma bugün 20. yılını doldurmasıyla, dosyanın zaman aşımına uğrayıp uğramayacağına ilişkin kararını veren savcı, başka tanıkların dinlenileceğini belirterek, davanın devam edilmesine ve Tuğgeneral Aydın’ın öldürülmesi olayını ve Lice ilçesinde yaşanan olaylar ilgili olarak, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Hatipoğlu hakkında müebbet hapis istendi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında uğradığı suikast sonucu öldürülen dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Aydın'ın da bulunduğu 2'si asker 16 kişinin ölümüyle ile ilgili soruşturmayı tamamladı. İddianamede, resmi açıklamalara göre, PKK'nın ilçeye saldırdığı belirtilse de, aradan geçen 20 yıla rağmen, PKK'nın bu eylemi yaptığına dair delil bulunmadığı belirtildi. Operasyonu yöneten Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. İddianamede, 22 Ekim 1993 tarihinde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı olarak görev yaparken, Lice Jandarma Komando Bölük Komutanlığı Binası önünde "kanas" olarak tabir edilen uzun namlulu silahla suikaste uğrayan Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın öldürülmesiyle ilgili detaylara yer verildi. İddianamede, 20 yıl önce Lice ilçesinde çıkan olaylarda Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, Jandarma Uzman Çavuş Yüksel Bayar ile 14 vatandaşın öldüğü belirtilerek, "Olayda, bir uzman çavuş, bir er ve bir polis memuru ile çok sayıda vatandaş yaralanmış, çok sayıda konut, iş yeri ve araç hasar görmüştür. Operasyonu Diyarbakır Jandarma Komutanı olan şüpheli Eşref Hatipoğlu yönetmiştir. Resmi tutanaklarda PKK mensuplarının ilçeye saldırması nedeniyle bu sonucun meydana geldiği yazılmış, ancak örgüt o gün ilçeye kendilerine ait hiçbir gruptan saldıranın olmadığını ileri sürmüştür. Aradan geçen 20 yıla rağmen saldırıya katıldığı tespit edilen örgüt mensubu olmamıştır" denildi.

İddianamede, suikastle ilgili olarak dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ, "şüpheli" sıfatıyla yer aldı. Hatipoğlu ve Yanardağ hakkında, "Taammüden öldürme", "Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik", "Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 24 yıla kadar hapis cezası istendi.