Mardin'in Derik ilçesinde 1993-94 yılları arasında faili meçhul cinayete kurban giden 13 köylüyle ilgili dönemin Derik Jandarma Komutanı Musa Çitil hakkında açılan ve Adalet Bakanlığı'nın talebi ve 5. Yargıtay Ceza Dairesi'nin onayı ile Mardin’den Çorum’a alınan dava başladı.

Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan ilk duruşmada müdahil avukatları Erdal Kuzu, Ahmet Arıkan, Narin Yılmaz, Eser Poyraz, Pınar Akdemir, Sinem Coşkun hazır bulunurken raporlu olduğu bildirilen Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil katılmadı. Duruşmada Tuğgeneral Çitil’in avukatı Yurdakan Yıldız, Etimesgut Askeri Hastanesi'nden alınan sağlık raporunu sundu. Davaya katılan mağdur yakınları ve tanıklar sabah saatlerinde Adliyeye geldi. Üst araması yapılan mağdur yakınları ve tanıklar daha sonra duruşmanın yapılacağı salona alındılar. Duruşma nedeniyle güvenlik güçleri adliye binası çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Duruşma başlamadan önce söz alan müdahil avukatlardan Erdal Kuzu, davanın Mardin’den Çorum’a alınmasının kafalarda soru işaretleri oluşturduğunu söyledi. Kuzu, Tuğgeneral Çitil’in daha önce de Çorum’da Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 ayrı davadan yargılandığını öne sürdü. Kuzu, ayrıca mahkeme heyetinden bazı mağdur yakınlarının Türkçe bilmediğini belirterek, davanın sağlıklı şekilde yürümesi içinde Çitil’in de bulunduğu duruşmada beyanların tercüman atanarak tercüme edilmesini istedi. Cumhuriyet savcısı ise, CMK’da böyle bir usul olmadığını belirterek, tercüme talebinin reddine karar verdi.

Müdahil avukatlarının iddiaları üzerine açıklama yapan Tuğgeneral Çitil’in avukatı Yurdakan Yıldız ise, Çitil’in Çorum Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 kez yargılanmadığını açıkladı. Çitil’in daha önce Mardin 1. ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığını ve beraat ettiğini, beraat kararının da Yargıtay tarafından onandığını söyledi. Yıldız, ayrıca Çitil’in geçmişte Sungurlu Ağır ceza Mahkemesi’nde bir kez daha yargılandığını bu davadan da beraat ettiğini belirtti.

Müdahil avukatlarının daha sonra tabi hakimlik ilkesine aykırı olan davanın Mardin’de yapılması ve mahkemenin özel yetkili bir mahkeme tarafından görülmesi için ara karar talebinde bulundu. Mahkeme heyeti ise, nakille ilgili kararın usullere uygun olduğunu belirterek, bu iki talebinde reddine karar verdi.

Bunun üzerine tekrar söz alan müdahil avukat Erdal Kuzu, sanığın yargılanması yapılana kadar tüm müşteki ve tanıkların beyanda bulunmayacağını açıkladı. Kuzu, sanığın ifadesinin alındıktan sonra beyanda bulunacaklarını ifade etti.

Çitil’in Mardin’deki duruşmalarda katılmadığını dile getiren Kuzu, “Apoleti ne olursa olsun, sanığın tutuklanmasını talep ediyorum” dedi.

Müdahil avukatlardan Pınar Akdemir ise, sanığın insanlığa karşı bir suç işlediğini öne sürerek, buna rağmen sanığın halen görevde olduğunu belirtti. Mağdur yakınları ve tanıkların kendilerini güvende hissetmediklerini ve sanığın görevden el çektirilerek tutuklanmasını talep etti.

Avukat eser Poyraz ise, Çitil’in mahkemeye sunduğu sağlık raporunun sahte olup olmadığı, sahte rapor düzenlendiği taktirde gerekli kişiler hakkında soruşturma açılmasını istedi. Müdahil, avukatları ayrıca Çitil hakkında İçişleri Bakanlığı’nca herhangi bir idari soruşturma açılıp açılmadığı ve açıldıysa bu soruşturmanın akıbetinin ne olduğunun mahkemeye bildirilmesini istedi.

Müdahil avukatların açıklamaları üzerine söz verilen Tuğgeneral Çitil’in avukatı Yurdakun Yıldız ise, “İddianame önemsiz şekilde hazırlanmıştır. Faili meçhul olayda ölenlerin yakınları ve müştekilere dayanarak iddianame tanzim edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve yargılama sonrası gerçekler ortaya çıkacaktır. Musa Çitil görev yaptığı dönemde terör örgütüne zarar vermiştir. Terör örgütü intikamını alma peşinde. Müvekkilimin ikameti sabittir. Halen kamu görevi devam ediyor. Kaçma gibi bir niyeti yok. Tutuklanma talebinin reddini istiyorum” dedi.

Avukatların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti, karar için duruşmaya ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil’in kamu görevinin olması, kaçma şüphesinin bulunmaması tutukluluk talebinin reddine, mahkemeye sunulan sağlık raporunun ilgili kurumlardan teyit edilmesi ve sanık hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından Çitil hakkında idari bir soruşturmanın olup olmamasının araştırılmasına karar verilerek davayı 1 Temmuz tarihine erteledi.

Duruşmanın ardından gazetecilere bir açıklama yapan Tuğgeneral Musa Çitil’in avukatık Yurdakun Yıldız, “Yargılama devam ediyor, yargılama sürecinde de sanığın masum olduğu ortaya çıkacak. Bunun için yargılama sürecini takip edeceğiz. Taleplerle ilgili takdir mahkemenin. İddianame gerçekten özensiz hazırlanmış. Onu da duruşmada söyledik” dedi.

Adliye sarayı önünde açıklama yapan müdahil avukat Erdal Kuzu ise, “1993-1996 yılları arasında cumhuriyet kurmuştu. Üçüncü mahkemeye, celseye de gelmiyor. Musa Çitil’in, cumhuriyeti halen devam ediyor. Ailelerin adalet arayışı var. Barış sürecini konuşuyoruz.Barış sürecini konuşuyoruz. Tamda bu süreçte ailelerin adalet arayışına bir cevap verilmesi gerekir. 1990’lı yıllarda işlenen tüm cinayetlerin, sistematik köy yakmaların işkence ve kötü muamelelerin hepsinin faillerinin yargı önüne çıkarılması gerekir. Burada görülen duruşma devlet adına hareket eden örgütlü yapının duruşmasıdır. Örgütlü yapının deşifre edilmesine ilişkin bir duruşmadır. Fakat mahkeme heyeti tarafından tüm taleplerimiz reddedildi. Üç mahkemedir mahkemeye çıkmayan, gerçeklerden kaçan sanık hakkında tedbir kararına başvuru yapmadı. Çok belikli sanığın taşımış olduğu apoletler kendisini koruyor. Sanığın şuanda bulunduğu görev onu yargı önünde dokunulmaz hale getiriyor. 700 kilometre öteden geldik. Biz bu 700 kilometreyi ikinci, üçüncü defada geleceğiz. Biz burada tüm Türkiye halkının, halklarının yaşananları bilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu amaçla yargılanman önemli olduğunu düşünüyoruz. JİTEM ve JİTEM adı altında yapılan katliamların herkes tarafından bilinmesinin faydası var. Ancak yargısal tutumun ve yargısal zihniyetin bu celse itibariyle hala değişmediğini gördük. Korunmaya devam ediyor. Mücadelemiz bu anlamda devam edecek. Bu insanın görevden alınması için Derik halkı tarafından 2 bin imza verildi. İçişleri Bakanı şuana kadar herhangi bir açıklama yapmadı. Belli korunuyor ama biz o koruma zırhını kaldıracağız. Hiç kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Mağdur yakını Yasin Avcı da, Mardin’den gelen aileler olarak anayasa ve hukuka güvenlerinin bir kez daha sarsıldığını söyledi. Vekil avukatların taleplerinin reddedildiğini açıklayan Avcı, “Sanık Musa Çitil, 1990’lı yıllarda bir sürü suç işlemiştir. Bütün halkı potansiyel terörist olarak görmüştür. Halen görevinin başındadır. 13 kez ağırlaştırılmış müebbet istemiyle yargılanan bir şahıs halende görevinin başında ve tutuksuz yargılanmaktadır. NATO ülkesi, Avrupa Birliğine aday, barış ve çözüm süreci mücadelesi veren iktidarın buna sessiz kalmamasını istiyoruz. Sonuna kadar takipçisi olacağız ve peşini bırakmayacağız.”