İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Beşiktaş-Galatasaray derbisinde çıkan olayların fiziki yetersizliklerle de bağlantılı olduğunu belirterek, "Yazışmalarla daha ligler başlamadan evvel Olimpiyat Stadı ile ilgili riskleri net bir şekilde paylaşmıştık. Bunlar bizim kayıtlarımızda var. Gerek Trabzon, gerek Tromsö maçında oluşan riskler ve sıkıntılar Spor Güvenlik Kurulu tarafından ayrı ayrı yazılmış, defalarca gündeme getirilmiş uyarılmış olan konulardır" dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, taraftar gruplarına yönelik polis operasyonunu değerlendirdi.

Operasyonun üzerinde uzun süredir çalışılan bir proje olduğunu söyleyen Mutlu, “Farklı kulüplerimizin içerisinde taraftar gruplarımızın karışmış oldukları suçlarla ilgili emniyetimizin farklı birimleri tarafından yürütülen bir çalışma var. Toplam 93 kişilik bir gözaltı işlemi yapılacak. Şu ana kadar 82’si gözaltına alındı” dedi.

Vali Mutlu operasyonun klüp yöneticileri ile bağlantılı olup olmayacağının sorulması üzerine, “Şuanda yansımış olanları biliyorsunuz. Tamamen taraftar grupları dediğimiz ve bu taraftar grupların bazılarında yönetici pozisyonda olanlarla ilgili. Bunun ötesinde farklı bir uygulama yok. Zaten ortaya çıkan 93 kişilik gözaltının 82’si yapıldı. Operasyonun ne olduğu ve maiyetinin ne olduğu ortada” diye konuştu.

Mutlu, derbi maçta çıkan olaylar sonrası alınacak yeni güvenlik önlemlerinin de tartışıldığını belirterek, bu konuda İçişleri Bakanlığının yeni bir genelgesinin yürürlüğe girdiğini kaydetti.

Derbi maçta yaşanan olumsuzlukların fiziki yetersizliklerle de bağlantılı olduğunu ifade eden Mutlu, “Bundan evvelki bazı maçlarda da ortaya çıkan bu olumsuzlukların giderilmesi hususunda da ilgililere de bazı yazışmalar yapılmış ve bunların giderilmesi ifade edilmişti. Turnikeler, tribünler arasında geçişler, fiziki emniyet tedbirleri ve bazı konular yazışmalarla teyit edilmiş ve bildirilmiş hadiselerdi. Elbette bunların süresi içerisinde tamamlanabilmesi ve derbi maçındaki aksaklıkların ortaya çıkmaması en büyük dileğimizdi. Şimdi bu aksaklıkları tamamlamakla mükellef olan birimlerin bu eksiklikleri süratle gidermesi şartı. Zira bu problemlerle bu maçların yürütülebilmesinde ne tür risklerin oluşabileceğini hepimiz gördük. Ama bunları yazışmalarla daha ligler başlamadan evvel olimpiyat stadı ile ilgili net bir şekilde paylaşmıştık. Bunlar bizim kayıtlarımızda var. Gerek Trabzon gerek Tromsö maçında Beşiktaş’ın oluşan riskler ve sıkıntılar ayrı ayrı yazılmış, defalarca gündeme getirilmiş uyarılmış olan konulardır. Ama son maçta derbide de bu aksaklıklar kendisini göstermiş ve kamuoyu görmüştür” diye konuştu.

Vali Mutlu, Üniversitele kampüslerinde de polisin daha aktif bir pozisyonda görev yapmasına ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Vali Mutlu, üniversitelerin açılması ile birlikte kitlesel eylemlerin yaygınlaşacağı yönündeki iddialara ise şu yanıtı verdi:

“Bunlar tabi ki toplumu ajite eden geren, sosyal dokuyu rahatsız eden hadiseler. Bu spekülasyonlara vatandaşın itibar etmemesi gerekir. Herkes rahat olsun. Rektörlerimizle işbirliği içerisinde, oradaki öğrenci temsilciliklerimiz hep birlikte huzurlu bir eğitim yılı tamamlanması konusunda diyalog içerisinde olacağız. Üniversitelerimizin bir takım gruplar tarafından ciddi manada bir problem alanı haline getirilemeyeceği yönünde kanaatimiz güçlüdür. Hiçbir problem yaşanmaz da diyemeyiz. Üniversiteler zaman zaman fraklı protestolar olabilir ama bunların bizim duyarlılıklarımızı rahatsız edecek mahiyette olacağını kesinlikle tahmin etmiyorum. Her toplulukta farklı yapılar çıkabilir. Normaldir. Bizim de görevimiz bunlarla mücadele etmektir. Güzel şehrimizin Haziran ayında yaşadığı sıkıntılar gibi bir takım sıkıntıların yaşanacağı gibi endişeleri artık gündemden uzaklaştırdık. Yaşanmış hadiselerden toplum olarak alacağımızı mutlaka tecrübeler vardır. Yeni bir sıkıntı beklentisi içerisinde sürekli piyasaya bir takım beklentiler pompalayan yaklaşımları doğru görmüyorum.”