Bunun iyi örneklerinden biri de Kök Hücre Tedavisi. Tedavinin temel prensibi, vücuttaki hasarlı ya da eksilen hücreleri yenileyerek, doku ve organları onarmak veya korumak için kök hücrelerden yararlanmak. 

Çeşitli hastalıkların vücutta yarattığı hasarı gidermek, erken yaşlanmanın önüne geçebilmek kök hücre tedavisinin hedefleri arasında.

Kök hücre tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi Moleküler Biyoteknoloji Uzmanı Vedat Burak Budak’a sorduk:

Kök Hücre Nedir?

Tüm vücudumuz başlangıçta tek bir kök hücrenin bölünerek çoğalmasından oluşur. Ayrıca, kök hücrelerimiz, hasar görmüş bir doku veya organda, dokunduğu hücreye dönüşerek tamir edebilen, eksilen hücre sayısını tamamlayabilen hücrelerdir. 

Kök Hücreler Sağlık için Neden Önemli?

Vücudumuzdaki her organ kendini yenileme ve tedavi etme bakımından aynı güce sahip değil. Kök hücre tedavisi ile bu eksiklik giderilebilir. Örneğin, karaciğer kendini yenileyebilen bir organ. Kalbimiz ise bu konuda çok daha yetersiz kaldığı için, kök hücre desteği verilerek kalp kasının gördüğü zarar giderilebilir.

Hangi Hastalıkların Tedavisinde Uygulanabilir?

Vücudumuzdaki bir doku veya organ, herhangi bir hastalıktan dolayı zarar gördüğünde tedavisi için yenileyici, iyileştirici etkisi olan kök hücre uygulamasından faydalanabilir. Ayrıca immün sistem hastalıklarında da etkili olmaktadır.

Kök Hücre Tedavisi Hastalıkların Önüne Geçebilir Mi?

Kök hücrelerin genel olarak immun sistemi de (bağışıklık sistemini) yenilediği ve güçlendirdiği tespit edilmiştir. Bu sayede de önleyici ve koruyucu tedavi etkisi bulunmaktadır.

Erken Yaşlanma Kök Hücre Tedavisiyle Nasıl Önlenir?

Hücrelerimizin bölünürken içeriside bulunan narin yapıdaki DNA’yı kopyalaması gerekir. Bölünmeler sırasında DNA’nın zarar görmesini engelleyen telemorler kısaldığında, DNA’nın kalitesi düşer ve hücre ömrü kısalır. Bunu engelleyebilecek olan tek şey, sadece kök hücre üretimi sırasında açığa çıkan telomer enzimidir. 

Kısacası, kök hücre uygulaması sayesinde telomer kısalması yavaşlatılmış olacağından, DNA kalitesi ve hücre ömrü korunur, böylece yaşlanma da yavaşlatılmış olur.

Corona Virüs Tedavisinde Kök Hücre Uygulaması Nasıl İşe Yarıyor?

Covid 19 tedavisinde, kişinin kendisinden değil, doğrudan bebek kordon bağından (Wharton Gel) elde edilen kök hücrelerden faydalanılıyor. Hastaya nakledilen kök hücreler zarar gören akciğerde dokunduğu hücrelere dönüşerek yenilenmeyi sağlıyorlar, ayrıca virüsten de etkilenmiyorlar. Diğer taraftan vücudun bağışıklık sistemini yenileyip güçlendirdiklerinden dolayı hızlı ve hasar bırakmayan bir iyileşme süreci yaşanıyor.