Geçmişten günümüze kadar hayatımızın her alanında “olan” ancak bizlerin fark etmediği paslanmaz çelik borular, bugün evimizin tesisatından bindiğimiz gemiye kadar her alanda ve koşulda bize hizmet ediyor. Dekoratif amaçlı kullanılabilen paslanmaz borular aynı zamanda da önemli tesisat malzemeleri olarak da karşımıza çıkıyor. Paslanmaz çelik üretimli paslanmaz borular hakkında bilmediğimiz birçok bilgiyi ise Borşen’den öğrendik. İşte detaylar!

Paslanmaz Boru Nedir?

Bugün hemen hemen hayatımızın her anında kullandığımız bir ürün mutlaka paslanmaz çelikten üretiliyor. Örneğin, evimizin ya da apartmanımızın tesisatında dahi paslanmaz borulara yer veriliyor. Bu nedenle; paslanmaz boru, “daha” konforlu “daha” güvenli yaşamamamız için endüstride ve mimaride kullanılan “kıymetli bir malzemedir” demek yanlış olmaz. Paslanmaz çelikten üretilen paslanmaz borular; tuza, suya ve asit gibi maddelere karşı aşırı dayanıklı olup paslanmaya karşı da tam koruma sağlar. Yüksek sıcaklıklara karşı da dayanıklı olarak üretilen paslanmaz borular, sıvı ya da gaz şeklindeki maddelerin nakledilmesinde de önemli rol oynamaktadır.

Paslanmaz Boru Nerelerde Kullanılır?

Geçmişten günümüze kadar “boru” kuşkusuz hayatımızın en önemli temel maddelerinden birisi. Ancak, gelişen teknolojiyle birlikte “daha” dayanıklı yapılar ve verimler elde edebilmek için borularında “daha” kaliteli ve daha “ dayanıklı olması gerekiyor. Bu nedenle, paslanmaz çelik sayesinde bugün paslanmaz borular üretilebiliyor. Bugün, nükleer santrallerden otomotiv endüstrisine kadar çeşitli kullanım alanı olan paslanmaz borular, üretimi ve yapısındaki farklılıklar sebebiyle farklı kategorilere ayrılıyor. Dikişli boru ve dikişsiz boru olarak ikiye ayrılan paslanmaz boruların kullanım alanları da haliyle farklı olmaktadır.

Dikişli boruların dekor amaçlı kullanılabilen paslanmaz boru çeşidi olarak kabul görürken çekme yani dikişsiz borular ise yüksek basınçlı proseslere dayanıklı olduğu için ağır metal sanayinde kullanılmakladır. Kimya, gemi, deri sanayi, makine ve savunma sanayinde sıkça tercih edilen dikişsiz borular; dirence, mukavemete ve basınca karşı dayanıklı olarak üretilmektedir. Bunun sebebi ise dikişli paslanmaz borularda kaynak kullanılırken dikişsiz borularda “tek parça” üretim yapılmasıdır.