İstanbul Fatih’te yıkımı devam eden bir bina, mahalle sakinlerini adeta çileden çıkardı. Yıkım nedeniyle evleri zarar gören vatandaşlar, yoldan geçen bir kişinin tırın altında kalarak can verdiğini bir kişinin ise komada olduğunu iddia etti.

Edinilen bilgiye göre, Molla Gürani Mahallesi Oğuzhan Caddesi’nde bulunan bir apartmanın sakinleri bir müteahhitle anlaştı. Bunun üzerine yaklaşık bir ay önce yıkımı başlayan bina komşu binalarda oturan mahalle sakinleri için adeta kabusa dönüştü. Binanın yıkımından dolayı iş makinelerinin verdiği zarar ve düşen parçalar komşu binalarda hasara yol açtı. Maddi hasarın yanı sıra gün boyu süren yıkım çalışması çevre binalarda sarsıntılara ve gürültü kirliliğine neden oldu. Bu duruma isyan eden mahalle sakinleri, yetkililerin konuyla ilgili bir çözüm üretemediğini dile getirdi.

Yıkım nedeniyle kaldırımda yayaların geçişine izin verilmezken vatandaşlar, arabaların yanından yoldan yürümek zorunda kalıyor. Yıkılan binanın yanından yürüyen vatandaşlar aynı zamanda olası bir tehlikeyle karşı karşıya kalıyor. Mahalle sakinlerinin iddiasına göre yıkılan binanın tozundan kaçmak isteyen bir çocuk ise yoldan geçen bir tırın altında kalarak can verdi.

“BİR KİŞİ ÖLDÜ, YİNE İLGİLENEN YOK”

Yıkım alanı nedeniyle yoldan geçen bir çocuğun tırın altında kalarak can verdiğini söyleyen cadde esnafı Halim Yusuf Deniz, “Bizim dükkanın kolonları yıkıldı. Dükkanın içerisine moloz girdi. İlgilenen yok. Yetkili kişilere sesleniyoruz. Yetkili kişiler de gelmiyor. Bir kişi komaya girdi. Bir kişi öldü. Yine ilgilenen yok. O gün öğrenciler buradan kaçarken biri öldü. Biri de hastanede komada. Kaza oldu. Yoldan kaçtılar. Tırın altına girdiler. Brandam parçalandı. Müşteriler içeri girmiyor. Bizim de durumumuz kötü” dedi.

“ÇOK CİDDİ ŞEKİLDE MAĞDUR DURUMDAYIZ”

Bina yıkımının yoldan geçenler için tehlike oluşturduğunu ifade eden Nesibe Yılmaz, “Ben yan binada oturuyorum. 15-20 gündür çok rahatsız oluyoruz ama bugün çok fazla rahatsız olduk. Belirli yerlere şikayet ediyoruz ama kesinlikle ilgilenen kişi gelmedi. Çok mağdur durumdayız şu anda. Ben beşinci katta oturuyorum. Sabah altıdan beri uyuyamıyorum. Duvarlarımız çatlamaya başladı. Çok ciddi şekilde mağdur durumdayız. Yetkili bir kişinin gelip bir şey yapması gerekiyor. Her yıkımda böyle olur mu? Yan bina bu kadar sallanır mı? Böyle bir yıkımda insanlar bu kadar mağdur olur mu? Geçenler içinde tehlike. Hatta küçük bir çocuk öldü. Binanın tozundan kaçmak için yan tarafa geçti. Arabayı göremedi. Çocuk öldü. Tır çarptı. Bunun tozundan kaçmak için oldu. Bizim binalarımızın kontrol edilmesini istiyoruz. Çatlaklar başladı” dedi.

“KEPÇEYLE İÇERİ DALACAKLAR DİYE KORKUYORUZ”

Yıkımdan dolayı mutfağındaki kombinin hasar gördüğünü dile getiren Kamuran Yetişkin, “Problemimiz inşaat. Beşik gibi sallıyor. Deprem oluyor sanki. Her an kusuyorum. Midem bulanıyor. Tam tamına bir aydan beri böyle, mutfağımda kombimi kırdılar. Toz içindeyim. Artık bıktım. Balkonumu görseniz adımınızı atmayın çökmüş. O kadar rezil durumdayız. Yaptıracaklarını söylediler ama inşaatın yıkımı bir türlü bitmiyor. Karşı ki binanın da camından girmişler. 2 kere polis çağırdım. Polis ’ilgilenemeyeceğim’ dedi” dedi.

Mahalle sakinleri şimdi yetkililerin bu duruma bir çare bulmasını bekliyor.

(Caner Sönmez /İHA)