Malatya’daki 3 misyonerin öldürülmesi cinayetlerini kapsayan Zirve Yayınevi davasının 95. duruşması sona erdi.
Mahkeme heyeti verilen aradan sonra ara kararlarını açıkladı. Mahkeme Heyeti, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından Kozmik Oda soruşturmasında Zirve Yayınevi ile ilgili tüm belgelerin istenilmesine karar verirken, bir önceki duruşmada mahkeme heyetine yönelik hakaretlerinden dolayı tutuklu sanık Varol Bülent Aral hakkında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

ERSÖZ VE BEYAZ TANIK
Emekli Orgeneral Hasan Iğsız’ın tanık olara dinlenilmesi talebini reddederek, Iğsız’ın duruşmada hazır edilmesi halinde dinlenebileceğini karar veren mahkeme emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Prof. Dr. Zekeriye Beyaz ile gizli tanık İlker Çınar’a 1993 yılında askeri mahkemede ceza verilen kararda imzası bulunan Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nde Tetkik Hakimi Yusuf Özmeriç’in tanık olarak dinlenilmesine de karar verildi. Mahkeme heyeti daha önce mersinde görev yapan Jandarma görevlileri Süleyman Can, Murat Karaca ve Birol Babayiğit hakkında tanık olarak dinlenilmelerine de karar verdi.
Mahkeme heyeti gizli tanık İlker Çınar’a “yurt dışı yasağı” getirirken, ihlali halinde ise tutuklanmasına karar verdi.Mahkeme Heyeti Emekli Orgeneral Hurşit Tolon hakkında ise duruşmalardan muaf tutulmasını kararlaştırdı.
Sanıkların çok sayıda belge ses kaydı ve görüntü kaydı ile ilgili bilirkişi incelemesi talebini celse arasında yapılacak inceleme ve araştırmaya göre karar verilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti gizli tanık İlker Çınar ile ilgili istenilen belge ve dosyalarında ilgili kurumdan istenilmesini karara bağladı. Mahkeme heyeti, dosyadaki TUSHAD belgelerini de incelenmek üzere Adlı Tıp Kurumu’na gönderilmesini kararlaştırdı.
Mahkeme heyeti sanıkların elektronik kelepçe uygulamasından vazgeçilmesi uygulamasına ise devam edilmesine karar vererek, İstanbul Emniyetindeki paralel yapıya yönelik operasyon soruşturmasında Zirve yayınevi ile ilgili belge olup olmadığının da sorulmasına karar verdi.
Mahkeme Heyeti tutuklu sanıklar Emekli Albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil, Öğretim Görevlisi Ruhi Abat ve Varol Blent Aral’ın tutukluluk hallerine karar vererek, duruşmayı 15 Ekim 2014 tarihine erteledi.
(İHA)