61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Meydan Parkında yapılan törene Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, MHP Trabzon İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım, CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman, Kamu Kurum Müdürleri, STK Başkanları, Gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Çelenk sunumu ile başlayan tören ardından Trabzon Merkez Fen Lisesi öğrencisi Bengisu Tulça Akman da şiir okudu.
Tören Edebiyat Öğretmeni Eyüp Sağır’ın Nutku okumasıyla devam eden törende daha sonra Trabzon Büyükşehir Belediye Bankosu Atatürk’ün beğendiği şarkıları çaldı.

Törende daha sonra ise protokol konuşmalarına geçildi.

de515303-5e7c-404b-92c7-46040a163ea1

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, özetle şu şekilde konuştu:

Törende konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Atilla Ataman, Atatürk’ün Trabzon’a ilk olarak 15 Eylül 1924 tarihinde geldiğine dikkat çekerek, “Atatürk’ün Trabzon’a ilk gelişi 15 Eylül 1924, ikinci ziyareti 27 Kasım 1930’dur. Son ziyaretini ise 10 Haziran 1937 tarihinde yapmış, Atatürk Köşkü’nde konaklayarak, vasiyetini de orada yazmıştır.



HANGİ GERÇEĞİ DİLE GETİRECEĞİMİZLE...

Son dönemde tarihimizle ilgili inkar ve hatta ciddi manada çarpıtma ve hakaret noktasına giden söylemlerle karşılaşmaktayız.. Trabzon’un Hemşehrisi Cumhuriyet’in Kurucusu M. Kemal Atatürk’ün Trazon’a ilk gelişi vesilesi iile bir arada bulunduğumuz bu toplantıda Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak biz burada neyi inkar edeceğimizi değil, hangi gerçeği dile getireceğimizle alakalıyız.
Trabzon’u Fetheden ecdadımız Fatih ile Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’ın anasının Fetih ile ilgili şu konuşmasını arzetmek isterim:
“Hey Oğul, bu Trabzon’a bunca zahmet nedendir” dediğinde, verdiği cevabı nasıl unutalım.

959844f1-dfee-4565-a359-97a5b91d2512
“Hey ana bu zahmet, din yolundadır. Zira bizim elimizde İslam’ın kılıcı vardır. Eğer bu zahmeti çekmez isek, bize gazi demek yalan olur. Bugün, yahut yarın huzuru ilahiler çıkınca mahçup olurum” dediği Trabzon’dur burası.
Yani Trabzon’un fethi ile Bizans’ın son Anadolu Bakiyesi, Toprak olarak Osmanlı ülkesine katılmıştır. Azınlıklar meselesi de mübadele ile son bulmuştur.
Daha geçtiğimiz günlerde kutlanan Zigetvar Seferinde ömrünü tamamlayan, yani bütün ömrünü millet ve din uğruna seferlerde geçiren Kanuni’nin Doğduğu, şehrin Trabzon olduğunu nasıl unutalım.
Ve Osmanlı Paşası Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da çıkışıyla ilgili Trazon ve Trabzonlular hakkındaki şu konuşmasını nasıl inkar edip, nasıl unutturalım:
“İlk defa Samsun’a ayak bastığım zaman bana kalp kuvveti veren vatandaşlarımın ilk sırasında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım. Sakarya Büyük Meydan Savaşında, 3. Tümen ile yetişen Trabzon evlatlarının savaş meydanında gösterdikleri özverilerin değerli anısı daima beynimde canlı kalacaktır”
1915 Rus İşgaline karşı Sultan Murat’tan, Karadağa, Karadağ’dan Evliya Tepesi’ne İskefiye’ye Harşit’a, Ağasar Deresinde verilen mücadeleleri nasıl unutalım. Sakarya’dan Başlayıp, 9 Eylül’de İzmir’de final yapan Kurtuluş Mücadelesinde dedem dahil görev yapan şehitlerimizi gazilerimizi nasıl unutulamı, nasıl unutturalım.

890e0979-6e71-42bd-8c95-76ef5d19f2b4

MAVRİ MİRA CEMİYETİ

Mavri Mira Cemiyeti ve Megoli İdeacıların 15 Mayıs 1919’da başta İngiltere olmak üzere Emperyalist Güçlerle İzmir’e çıkışları hazırlıklıdır. Istanbul Patrikhanesinin Megoli İdeası ve Mavri Mira Cemiyeti Kilisenindir ve Yunan’ındır.
Anadolu’nun her bölgesinde emperyalistlerin hedefleri içerisinde Trabzon’umuza yakinen ilgilendireni bahse konu cemiyetin hedefidir.
Nutukta şehrimizi teşrifinin 98. Yılında bu ziyaretini şanla şerefler kutladığımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu topluluğu şöyle tarif ediyor;

“Bu toprakların vatan olarak korunması süreci işte bu Yunan’a onun Megali İdeasına ve onun Mavri Mira Cemiyetine Megali İdeası mahfedilerek, Mavri Mira Cemiyeti yok edilerek, tamamlanmıştır”
Son zamanlarda bazı turistlerimize ve misafirlerimize gösterdiğimiz hoşgörü üzerineden istismar edilmeye çalışılan Trabzon’umuzda şu hususu tekrar hatırlatmak isterim;
Kendisini Megoli İdeaya ve Mavri Miraya yakın görenler bilsinler ki bu topraklarda bir daha ne o duygularla bulunabilecekler ne de o cemiyetler kurulabileceklerdir.

Bunun güvencesi Trabzon’dur. Bunun güvencesi bugün gelişinin yıl dönümünü kutladığımız Mustafa Kemal Atatürk ve onun bağrından koptuğu Türk Milletidir”

97db4de8-f850-44ec-8cbb-ae1e6e5acd155cd02550-9998-485b-8667-f058de765ef5