Avrupa’da tatil artık korona nedeniyle bitti.
İspanya’dan sonra Yunanistan da, turistlere kapılarını açmanın bedelini ağır ödüyor.
İspanya’da korona vakaları son 40 günde 13 kat artarken, Yunanistan’da ise; 9 kat artmış durumda.
Nüfusa oranlanarak yapılan son iki hafta korona virüsü vakalarının hesabında; İspanya yüzbinde 131 ve Yunanistan ise 25’te.
Fransa da zaten yüzbinde 43’e çıkmış durumda ve İngiltere de, oradan gelenlere karantina uyguluyor.
Almanya bile yüzbinde 18’i geçmiş durumda.
Artık turizm bitti ve ülkeler kapılarını birbirine kapatıyorlar.
Finlandiya, Almanya’yı ve Yunanistan’ı da riskli ülkeler arasına aldı ki Avrupa’da risksiz ülke bu ay sonuna kadar kalmayacak. 
Riskli ülkelerden Finlandiya’ya gelenlere 14 günlük karantina uygulanıyor. Bunun sonucunda  turizm şirketleri Yunanistan tatil paketlerini de iptal etmeye başladılar.
Balkan ülkelerinden Finlandiya’ya gelen uçaklarda korona virüslü yolcu sayısı çok olduğundan, şimdilik Üsküp’ten gelen uçaklara izin verilmemesi gündemde. Sırada Bükreş de var.
Türkiye ise; son iki hafta korona virüsü vakalarında yüzbinde 20’ye ulaştı ve haritada görüldüğü gibi sarı renkli risksiz ülkeler arasından çıktı.
Koronada ikinci dalga gelmiş durumda.
Ülkeler sınırlarını yine kapatıyorlar ve korona önlemleri geri dönüyor.
ABD, mart ayında koronadan ne kadar insanının ölleceği tahmini yapmıştı ve tuttu. An itibari ile 175 bin kişi ölmüş. En kötü tahminleri ise; sonunda ölümlerin 2 milyona ulaşabileceği idi. Alt sınıra ulaştılar diğeri de bu gidişle olabilir.
Resmî verilerin yanında birçok ülkede gerçek verilerin yüzde 60 kadar daha fazla olduğu da belirtiliyor.
İlacı veya aşısı bulunana kadar korına virüsüyle mücadele; maske takmak, elleri yıkamak ve sosyal mesafeye uymakla olacak.
Önceki yazılarımda da belirttiğim gibi; koronanın ilacı veya aşısı bulunmadan, korona önlemlerini gevşetmek amacıyla ileri doğru atılan her adım; aslında geriye doğru atılmış  bir adımdır.
Yine; “Gevşemeyelim”, diyorum!