Beynimiz Kaç GB?

Bu konuda yalnızca tahminler yürütülebilir. En iyi ihtimalle, yaklaşık 1.000 gb olabilecek bir alt sınır belirleyebilirsiniz. Ancak bu ifade bile temelde oldukça keyfi bir tahmindir. Sorun şu ki, beyin bilgiyi bir bilgisayardan çok farklı şekilde işler. 

Birinci fark: Bilgisayarlar ve sabit diskler, bir planı olan ve dolayısıyla cihazın ne kadar depolama kapasitesine sahip olacağını bilen kişiler tarafından yapılır. Beyin ise inşa edilmez, organik olarak gelişir.

İkinci fark: Bilgisayarlar kesinlikle dijital olarak çalışır ve temel yapı taşları ikili olarak çalışır, yani akım akar veya akım akmaz. 

Beyin yaklaşık 100 milyar ila bir trilyon sinir hücresinden oluşur. Ancak bilgi tek tek hücrelerde değil, sinapslarda, yani sinir hücreleri arasındaki bağlantılardadır. Her bir beyin hücresinin diğer sinir hücreleriyle ortalama 1.000 ila 10.000 bağlantısı olduğu söylenir. En az 100 trilyon sinaps bu şekilde elde edilir. Farklı sorulara bakmak isterseniz teknoloji soruları adlı başlığa bir göz atmanızı öneririz.

Bir sonraki sorun, beyindeki her aktivitenin bilginin depolandığı anlamına gelmemesidir. Aktivitenin büyük bir kısmı, uyaranları filtrelemek, onları işlemek için kullanılır. Teknik olarak, bilgisayarlardan farklı olarak, "işlemciye" yani bilginin işlenmesine ne kadar güç harcandığının ve gerçekte ne kadarının bilgi depolamaya harcandığının beyinde o kadar net olmadığı söylenebilir. Birçok bilgiyi hemen tekrar unuttuğumuzu düşünürsek, dolayısıyla kısa süreli belleğe bile girmiyor. 

Öneri haber: Bilgisayarın saati geri kalıyor

Güncel teknoloji sorunları kaynağı: https://www.andronova.net