Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Uraloğlu, Elektronik Mühür altyapısının tamamlandığını ve hizmete hazır hale getirildiğini belirtti. “Elektronik Mühür ile kamu işlemlerinin dijitalleşmesinin yanı sıra zamandan, kağıttan ve birçok diğer giderden tasarruf sağlayacak, resmi evrak güvenliğini artıracak bir adımı daha atmış bulunuyoruz,” dedi.
Elektronik Mühür, Mali Mühür Yerine Geçecek
Bakan Uraloğlu, Elektronik Mühür’ün, resmi mühür dahil her türlü fiziki mühür ile aynı hukuki niteliğe sahip olacağını vurguladı. “Elektronik Mühür, Mali Mühür yerine kullanılabilecek ve bu düzenlemelerin ardından ülkemizde kullanımını başlatmayı planlıyoruz,” diye konuştu.
e-İmza ve e-Mühür: Kapsam ve Farklılıklar
Bakan Uraloğlu, Elektronik İmza'nın gerçek kişilere verildiğini ve kişinin ıslak imzasına karşılık geldiğini ifade etti. e-İmza, imza sahibinin kimliğini doğrularken, imzalanan verinin bütünlüğünü sağlıyor. Elektronik Mühür ise tüzel kişiliklere, yani şirketlere, kuruluşlara ve kurumlara verilecek. Bu mühür, mühür sahibinin kimliğini doğrulama amacıyla kullanılacak ve tüzel kişiliklerin oluşturduğu dokümanların kaynağını belirleyecek.
Teknolojik Gelişmeler ve Kurumsal İhtiyaçlar
Uraloğlu, teknolojik gelişmelere paralel olarak, elektronik imzalı verilerin kim tarafından imzalandığı kadar, imzayı atan kişinin hangi kurum adına imza attığının da önemli hale geldiğini vurguladı. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla Mali Mühür uygulamasının başlatıldığını belirten Uraloğlu, “5070 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelik ile hukuki dayanağı oluşturulan Elektronik Mühür ile mali mühür ve kurumsal mühür yerine kullanılabilecek,” dedi.
Bu yenilik, dijitalleşme yolunda atılan önemli bir adım olarak değerlendirilirken, kamu işlemlerinin daha güvenli ve hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayacak.