Bakan Uraloğlu, ilk olarak Büyükşehir Belediyesine ait Trabzon Ulaşım Yönetim ve Koordinasyon Merkezi'nde (TULAŞ) bir değerlendirme toplantısına katıldı.

Toplantıya, Bakan Uraloğlu’nun yanı sıra Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu, ilçe belediye başkanları ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.
Toplantıda, selin oluşturduğu hasar, yapılan müdahaleler ve çözüm odaklı projeler ele alındı.

Bakan Uraloğlu, toplantının ardından bir basın açıklaması düzenledi.

MADDİ DESTEK SAĞLANACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Akşamdan beri başlayan dün sabah 09.30 - 11.30 arasında yoğun yağış söz konusu oldu Metre kareye 63 kg tespiti var Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüz. Ancak bazı bölgeler biraz daha üzerinde. Bu kadar yoğun yağmur olması, ani akışa geçmesi, bazı kesitlerin o suyu taşıyamaması gibi sebeplerle, Ortahisar ve Akçaabat Merkez olmak üzere 28 mahallemizde bazı etkileri oldu. Beşirli, Moloz Çömlekçi ve Sera Gölünün üst kısımları bazı hasarlar söz konusu oldu.

Taşkının müdahalelerini azaltmak için bazı müdahaleler yaparken kayboldu. 288 personel ve 14 done ile arama çalışmaları devam ediyor. Sera Gölü’nde dalgıçlar da dahil olmak üzere 11 km’lik alan tarandı ve tekrar taranıyor. İnşallah kendisine sağ salim ulaşırız. Dün sabahtan bu tarafa 1818 personelimiz, Büyükşehir Belediyelerimiz, AFAD, Karayolları, DSİ ve diğer kamu kurumlarımız gerekli temizlik çalışalarına katkı sağladılar. An itibariyle de temizleme çalışmalarının bittiğini söyleyebiliriz. Nerelerde gayret ve uğraş var: Bazı kesimlerdeki bodrum katlarındaki suyun tahliyesi için çalışmalar var. Bu da saatler içinde bitirilmiş olacak. Şuna kadar bizim 112 Acil’e 670 çağrı oldu. Bunların hepsiyle ilgilenilmiş, temas kurulmuş, yerinde tespitler yapıldı. Vatandaşımıza o anlamda gerekli ulaşım sağlanmıştır. Yaptığımız ilk tespitlere göre; Bu çağrıların bir kısmı bildirim, bir kısmı belli yardımlarda bulunma üzerineydi.. 117 iş yerimizde hasar tespiti yapıldı, 20 aracın hasar tespiti, 10 konut.. Bazı otoparklarda su altında olduğu için tam tespit yapılamadı. Bu rakamlar şimdilik olan rakamlardır. Bu rakamlar ilerleyen saatlerde daha netleşmiş olacak.

Gündoğdu ve Doğançay Mahallesinde 5 binada yapısal tespit yapıldı. Bir tanesinin ağır hasarlı olduğu tespit edildi.
D. Karadeniz, sel, afet, taşkın isminin olduğu bölgelerin başında geliyor. Nasıl deprem hepimiz için riskse, bunlarda hepimiz için risktir. Kurumlarımızın alması gereken tedbirleri alması lazım. Bu noktada arkadaşlarımız her türlü hazırlıklarını yaptılar. Diğer taraftan vatandaşımızın gerçekten bireysel olarak daha ihtiyatlı davranası gerekiyor. Risk almaması noktasında talebimiz var. Bu kaybolan ağabeyimiz de orada ufak yapının zarar görmemesi için bir gayret içindeydi. İyi niyetliydi ama maalesef böyle bir olayla karşılaşmış olduk. Gerekli değerlendirmeyi yaptık. Bu sel ve taşkının sonuçlarını aşağı yukarı ortadan kaldırdık. Bununla beraber temizlemenmesi, trafiği açılması gibi..
Şunu da bir taraftan takip edeceğiz. Benzer olayların olmaması için geçmişte çok iş yaptık. Onların ne kadar işe yaradığını sahada tespit ettik. Aynı şekilde buralarda da yeni duruma göre gerekli tespitleri yapacağız. Sürekli yaptığımız bir iş. Ama gerçekten iklim değişikliği söz konusu. Akışa geçen su miktarları, debileri bu anlamda değişti. DSİ’nin bildirdiği debiler 10 yıllık, 100 yıllık bunlar değişmiş durumda, bizler de güncellemeleri yapıyoruz.
Hemen bayram arefesindeyiz. Vatandaşların belli hasarları oldu. İçişleri Bakanlığımız, Çevre Şehircilik, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlarımızla da görüştük. Biz ilk etapta vatandaşın hasarının ne olduğuna bakmaksınız, sabaha kadar çalışma yürüteceğiz. Onlara bayram öncesi can suyu maddi destekte bulunacağız. Detaylı tespitler yapıldıktan sonra gereken işler AFAD Koordinasyonunda yürütülmüş olacak. Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüzden aldığımız bilgide yakın zamanda bayram süresinde etkili yağış beklemiyoruz.