Türkiye’nin içinden bulunduğu bu zor süreçte baş tacı edilmesi gereken birileri var ise, halen daha bu dar boğaza ve devalüasyona rağmen, karından, lüksünden, sosyal hayatından ve  öz sermayesinden feda ederek ‘Ülkemiz düzelecektir, bu zor günler geçecektir,  dik duracağız çalışacağız üreteceğiz’ diyen iş dünyası yani işadamlarımızdır.

Tüm ulusal markalar, şirketler, yüzlerce işçi kapıya koyarken Trabzon’daki firmalarımız buna direnç göstererek öyle büyük bir işçi kıyımına gitmemiştir.

Fakat son günlerde özellikle büyük firmalarla ilgili sürekli olarak yapılan denetimler ve ağır ceza tehditleri kulağımıza geliyor.

Bir işçi daha nasıl istihdam ederimin çaresini arayan büyük firmalar, bazı denetimci memurların keyfi ceza tehditleri ile karşı karşıya kalmaktaymış.

Trabzon her dönem olduğu gibi bu dönemde mecliste en güçlü şekilde 1 bakanı ve 5 milletvekili ile temsil edilmektedir.

Bu güçlü döneminde  iş dünyasının zor sürecine katkı sağlamak adına tüm bakanlıklar harıl harıl çalışırken, KDV indimi, teşvik, ÖTV’den muafiyet, hibe kredi, ertelemeli kredi gibi kolaylıklar sağlarken  Trabzon’da firmaların ‘Kaşının üzerinde gözün var’ denilerek yüksek tutarlarda  cezalara maruz kalmaları tehdidine birilerinin ses çıkarması ‘Bırakın milleti rahat çalışsın’ demesi gerekir.

Tabi ki burada insan sağlığını, çalışanların güvenliğini hiçe sayan, doğal yaşama bile bile kast eden, standartları bile bile bile hiçe sayan şirketlerin veya işverenlerin korunması gibi bir anlam çıkmasını istemem.

Ama  öyle şeyler duyuyoruz ki içeriğini yazsam yok artık nelerle uğraşıyorlar dersiniz.

Bu nedenle İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu başta olmak üzere, Trabzon’un milletvekillerinden,  Trabzon Valisi Yücel Yavuz’dan, ÇŞGB Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan’dan, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’ndan ve tüm daire amirlerinden özellikle iş dünyasını dinlemelerini ve karşı karşıya bırakıldıkları güçlüklerden haberdar olup, bu zor süreçte sağladıkları istihdamın devamı için maruz kaldıkları tehditlerin en aza indirilmesi konusunda destek vermeleri gerektiğini düşünüyorum.

Türkiye’deki belirsizliğe rağmen dişini tırnağına takan Trabzon’daki sanayici, işadamları ve KOBİ’lerin  sahip çıkılmaya ihtiyacı vardır. Çünkü onlar devleti milleti için her türlü sıkıntıya göğüs germektedirler.  

Onlar bir taraftan devletine milylonlarca lira katma değer sağlarken, bir taraftan on binlerce kişinin evine ekmek getirmesine vesile olurken bir taraftan da korku içinde birkaç memurunun gereksiz tavırları, tripleri ve keyfi uygulamaları ile baş başa bırakılmayacak kadar fedakarlık yapmaktadırlar.

Ama korku içinde bu nereye kadar. Trabzon zor şehir, bunu herkes söylüyor ama bunu eğer bürokrasi, yerel yönetimler ve siyasi irade kolaylaştırmak yerine zorlaştırırlarsa biz bu şehirde yatırımcıyı nasıl tutacağız.

Yine iş dünyasını zora sokan en önemli uygulamalardan biri İş Kur tarafından gerçekleştirilen İş Eğitimi ve Toplum Yararına İstihdam programlarının kamu kanadı geliyor.

Kamu ve yerel yönetimlerin İş Kur projeleri nedeniyle özel sektör çalıştıracak eleman bulamaz oldu.

Kamu ve yerel yönetimlerinde başı sıkıntıya girmedi değil. Önceleri istihdam ve verilen vaatleri yerine getirme adına belediye başkanları tarafından büyük bir fırsat görülen İŞ Kur projeleri,
çalışanların iş bittikten sonra aynı işte devam etmek için defalarca onlarca kişi tarafından kendilerini aratmaları torpil istemeleri yüzünden İllallah dediler.

İşte bu nedenle artık topluma kazandırmak veya meslek öğrenmek yeri değil de her kesim tarafından yan gelip yatma yeri olarak görülen bu İŞ Kur projelerinin hızla özel sektöre kaydırılması gerekir. Bunun için TOBB önemli bir adım attı. Bakanlık olur verdi.  

Güzel bir hamle oldu. 300 bin istihdam sözü alındı. Dileriz bu artarak devam eder. Özel sektörün eleman açığı ve işsizliğin çözümü ancak bu zor dönemde İş Kur projeleriyle iş vereni desteklemekten geçer.

Peygamberimiz Hz. Muhammed SAV ne diyor Hadis’i şerifte  “Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz”

İşte şu sıralar özellikle iş dünyasının buna çok ihtiyacı var.