ORDU (AA) - Denizlerde av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle "vira bismillah" diyecek Karadenizli balıkçılar, yeni sezonun özellikle palamut açısından bereketli geçmesini ümit ediyor.

Fatsa ilçesinde Yalıköy ve Bolaman limanlarına çektikleri teknelerin bakım ve onarımı yapan balıkçılar, zarar gören ağlarını tamir ediyor.

Denizde avlanmak için son hazırlıklarını yapan ve heyecanla 1 Eylül'ü bekleyen balıkçılar, sezonu bol palamut avıyla açmayı hedefliyor.

Fatsa Yalıköy Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Eftal Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016 yılında bolca palamut avlamayı ümit ettiklerini söyledi.

Geçen sezon en çok hamsi avladıklarını ve sezonun iyi geçtiğini dile getiren Mutlu, "Türkiye’nin balık stoku ortalama olarak 230 bin ton civarında. Bunun 170 bin tonunu hamsi, geri kalanını ise palamut, istavrit ve diğer balık türleri oluşturmakta. Geçtiğimiz yıl bereketli bir sezon geçirdik ve bolca hamsi avladık." dedi.

Mutlu, bu yıl ise palamutun çok olmasını öngördüklerini belirterek, "Bu yıl hava sıcaklıkları yüksek. Havaların sıcak olduğu senelerde palamut balığı çok olur. Bu yıl en çok palamut avlamayı umut ediyoruz. Tabii bu, hava şartlarına da bağlı. Hava şartları iyi giderse bu süreç uzayabilir ama kış erken gelirse palamut avcılığı kısa sürer ve ondan sonra ise hamsi boy göstermeye başlar. Palamut balığı çok olursa hamsi az olur ama değerli olur." diye konuştu.

- "Balıkçılar artık daha bilinçli"

Mutlu, uygulanan av yasakları konusunda balıkçıların artık daha bilinçli olduğuna, bunun da deniz varlıkları açısından tehdit oluşturan av baskısını azalttığına işaret ederek, "Artık 30 yıl önceki balıkçılık yok. Balıkçılarımız bilinçlendi. Denizde artık av baskısı oluşturmuyor." dedi.

Bununla birlikte deniz ve deniz zenginliklerinin korunması için mutlaka balıkçıların koruma sistemine dahil edilmesi gerektiğini ifade eden Mutlu, balıkçının katılmadığı hiçbir sürecin denizlerin korunmasına yetmeyeceğini savundu.

- "Stoklar yeterli olduğunda ithalat durdurulmalı"

Mutlu, balık stoklarının korunması kapsamında devletin soğuk hava depoculuğuna destek verdiğini ancak kurulan bu sistemin balık ithali nedeniyle zarar gördüğünü öne sürerek, "Balıkların değerlenmesi ve toplumun balık tüketmesi açısından bu çok önemliydi. Biz dondurulması için soğuk hava depolarına balık verdik. Yurt dışından balık ithali serbest olduğu için bizler müşkül durumda kaldık. Soğuk hava depolarındaki balık stokunun yeterli olması durumunda Gürcistan ve Abhazya’dan balık ithalinin yasaklanması gerekiyor. Devletin gelişmesini istediği bir sistemin ayakta kalması için bu çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.