Genel

"Barkodunu görmeden bal almayın"

ORDU (AA) - GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, bal satın alırken ürünün üzerinde barkod olup olmadığının kontrol edilmesini önerdi.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği"ne göre bu yıldan itibaren bal üretimi ve satışında zorunlu barkod döneminin başlatıldığını anımsattı. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın uygulama koyduğu yeni sistemin tüketicilere önemli avantajlar sağladığını anlatan Aydın, "Tüketici artık eğer satın aldığı üründen memnun kalmazsa balın üreticine kolay bir şekilde ulaşılabilecek" dedi. 

Tüketicilerin sorunlu bir ürünle karşılaşmaları halinde neler yapmaları gerektiği konusunda bilgiler veren Aydın, "Özellikle tüketici direkt üreticiden bal alıyorsa üzerinde mutlaka barkod olması lazım. Tüketici bir sorun ile karşılaştığı zaman balın üzerinde barkod varsa o tüketici işletme numarasından, balın hangi ilde hangi üretici tarafından üretildiğini otomatik olarak öğrenmiş olacak" diye konuştu.

Barkodun üzerinde balın hangi ilde üretildiğine dair bilgi olduğuna dikkati çeken Aydın, sorun ile karşılaşıldığını, tüketicinin söz konusu ilin veya ilçenin tarım müdürlüklerine ulaşarak balın hangi üretici tarafından üretildiğini hızlı bir şekilde öğreneceğini ifade etti. 

- "Büyük firmalar gerekli tahliller yapıldıktan sonra satışa sunuyor" 

Aydın, bal satışı yapan büyük firmaların ürünün üzerine barkod yerine kendi markasını koyduğuna işaret ederek, bu firmaların üreticiden balı barkodlu aldığını ancak daha sonra gerekli tahlillerin yapılmasının ardından kendi markası ile satışa sunduğunu vurguladı. 

Böyle bir durumda sorumluluğun firmaya ait olduğunu kaydeden Aydın, şöyle konuştu:

"Büyük firmalar bal üreticisinden ürünü barkodlu şekilde aldıktan sonra ikinci bir işlem yapıyorlar. Gerekli tüm analizler yapılıyor ve balın satışına engel bir durum olmadığı ortaya konuyor. Ondan sonra zaten kendi markasını veya barkodunu ürüne yerleştirerek satışı sunuyor. Doğal olarak böyle bir durumda sorumluluk tamamen firmaya geçmiş oluyor. Sonraki süreçte olumsuz her hangi bir durumda tüketici firmayla, firmada üretici ile muhatap oluyor." 

Aydın, barkodsuz balın satışı ve ve sevkıyatının kesinlikle yapılamayacağını, o nedenle tüketiciler tarafından da tüketilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.