Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi, il genelindeki tüm belediyelerin katılımıyla hayata geçirilecek olan 'Trabzon İli Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği'nin tüzüğünü görüşmek üzere gündeme aldı. Veteriner İşler Müdürlüğü'nden gelen madde, mecliste görüşülmek üzere ilgili komisyona havale edildi.
Konuya ilişkin mecliste yapılan bilgilendirmede;, Türkiye Cumhuriyeti'nin hayvan hakları konusunda uluslararası sözleşmelerle uyumlu önemli yasal düzenlemeleri hayata geçirdiği hatırlatıldı. Bu kapsamda, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda 2024 yılında yapılan köklü değişiklikler ve ardından yürürlüğe giren "Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği"ne atıfta bulunuldu.
Söz konusu yönetmeliğin, yerel yönetimlere verilen görev ve sorumlulukların, kurulacak birlikler tarafından da yerine getirilebileceğini hükme bağladığı belirtildi. Trabzon Valiliği'nin önderliğinde, 5199 sayılı Kanun kapsamında yürütülecek çalışmaların, ildeki tüm belediyelerin katılımıyla oluşturulacak bu birlik aracılığıyla yürütülmesinin planlandığı ifade edildi.
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Sokak hayvanları ile ilgili alınacak kararlar bu birlikle yürütülecek. Bütün bu süreçleri kapsayan Hayvanların Korunması hakkında yönetmeliğe uygun birlik kurulması kararı alındı. Trabzon bu anlamda örnek bir işe imza atmış olacak" ifadelerini kullandı.





