Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Genel Sekreter Ahmet Adanur, TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş ve ekibiyle birlikte Trabzon’da bir süredir “Atık su kokusu” ile gündeme gelen Gülcemal Dolgu Sahasında baştan sora incelemelerde bulundu. Spor ayakkabılarını giyip sahayı baştan sona dolaşan inceleyen çalışanlardan bilgi alan Zorluoğlu kamuoyunun merak ettiği bir takım konulara da açıklık getirdi. 

200 METRELİK, BİR ARABA GEÇEBİLECEK MENFEZLER
Ayasofya Camiinin hizasından başlayarak, çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Murat Zorluoğlu, yer yer durarak çalışmalar hakkında bilgi aldı. 
Burada yapılan 200 metrelik, içinden bir aracın geçebileceği galeri sistemini andıran menfezlerle atık suyun derin deşarj sistemiyle denizle buluşturulduğuna dikkat çeken Başkan Murat Zorluoğlu, yaptıkları çalışmalarla birlikte Beşirli’nin Ayasofya tarafında koku ve kirlilik sorununa neden olan etkenlerin ortadan kaldırıldığına dikkat çekti. 

AYASOFYA TARAFINDAN SORUN YOK
Beşirli’nin Ayasofya tarafından kokuya neden olan sorunun ortadan kaldırıldığını ifade eden Başkan Murat Zorluoğlu, “Biz buranın kokusunu gidereceğimizi söyledik. Şu anda bu bölgede kokuya neden olabilecek bir sorun yok. Ayrıntılı şekilde kaç tane menfez yapacağımızı söyledik. Bunu yaptık bitirdik. Büyük yapılar. Öyle sıradan yapılar değil. 200 metre gidiyor ve bir araç girebilecek kadar genişletildiler” dedi. 


AKYAZI TARAFINDAN KANALİZASYON DERİN DEŞARJ İLE DENİZLE BULUŞMUYOR
Ancak Beşirli’den Akyazı tarafına doğru ilerlenildiğinde ise rüzgarla birlikte Beşirli Sahiline yayılan atık su kokusunun da kaynağı belli oldu. 
Karayolları’nın tahkimat çalışması yaptığı alanda da Beşirli’deki benzer sıkıntının olduğunu, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının dolgu ile kara arasında sıkıştığını ve denizle buluşamadığına dikkat çeken Başkan Murat Zorluoğlu, esen rüzgarla birlikte kokunun Beşirli sahiline yayıldığını ifade etti. 

KOKU TAMAMEN ORTADAN KALKACAK
Başkan Zorluoğlu, “‘Biz Beşirli’de büyük bir çalışma yaptık, şimdi sağolsun Projelerini hazırlayarak karayollarına ikinci etabın yapılması için ricada bulunduk. Karayolları Bölge Müdürlüğümüz aynı bizim Beşirli’de yaptığımız menfez çalışmasının benzerini burada yapacak ve koku sorunu tamamen ortadan kalkacak” dedi. 

BEŞİRLİ’DE BELEDİYE’NİN YAPTIĞI ÇALIŞMAYI, AKYAZI TARAFINDAN KARAYOLLARI YAPACAK
Beşirli’nin Akyazı tarafından kokuya neden olan önünde soruları yanıtlayan Başkan Murat Zorluoğlu, bu alana gelene kadar koku sorunun bulunmadığını ifade etti. Başkan Zorluoğlu, “Buraya gelene kadar hiç bir koku söz konusu değildi. Aynı şeyi burada yapıyoruz. Burayı da geçici olarak kapatacağız. Hat ile denizle buluşturacağız. Kalıcı olarak buraya kanalizasyon ve suyu getiren menfezleri bir taraftan doğuya ve bir taraftan da batıya doğru hatta alıp denizle buluşturacağız. Yıl sonuna kadar bu çalışma tamamlanacak. 

KOKU 10 - 15 GÜNE ORTADAN KALKACAK
Ama bu koku, yaptığımız geçici çalışmayla artık ortadan kalkacak. Bir 10 - 15 gün daha burada sıkıntı kalmayacak. Yani yıl sonuna kadar burası böyle kokmayacak. Biz geçici olarak gözeceğiz. Karayolları da kalıcı olarak çözecek. Karayolları, aynı bizim Beşirli’de yaptığımız menfez çalışması gbi burada çalışma yapacak. Şu anda kokunun sebebi, Beşirli’de ki menfezler değil. 
Biz bunu projelendirdik. Karayolları Bölge Müdürümüz, Genel Müdürümüz ile Bakanımaza arz ettik. Onlarda sağ olsun bizim adımıza yapacaklar” dedi.