Bayburt İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan köylerdeki evsel atıkların toplanması ile ilgili projenin son bölümünde yaptırılan 450 çöp konteynırının köylere dağıtımı için tören yapıldı.

Törene; Bayburt Valisi Hasan İpek, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Zeki Karataş, Demirözü Kaymakamı Haktan Gökçekuyu, İl Genel Meclis Başkanı Raci Bayrak, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ziyeddin Babacan, AK Parti İl Başkanı Yusuf Elçi, İl Emniyet Müdürü Celal Aydoğan, İl Genel Meclis Üyeleri, İl Özel İdare Şube Müdürleri ve konteynır dağıtılacak 104 köy muhtarı katıldı.

Proje hakkında bilgi veren Bayburt İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ziyeddin Babacan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 03.04.2007 gün ve 26482 sayılı resmi gazetede yayımlanarak "Çevre gelirlerinin takip ve tahsili ile tahsilât karşılığı öngörülen ödeneğin kullanımı kapsamında" evsel atıkların ber tarafı ve çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla, İl Özel İdaresi’ne hibe edilen iki adet çöp kamyonu ve gönderilen 187 bin 500 TL. Nakdi yardım ile 450 adet çöp konteynırı alındığını söyledi.

Babacan konteynırların gövde ve kapakları 2 mm olduğunu kaydederek "Sıcak daldırma Galvanizli sacdan imal edilmiş, çöp kamyonları tarafından rahatlıkla alınarak atıkların boşaltılabilmesi için 4 mm’lik kulaklıklara sahip 800 lt. kapasiteli, gövdesi cürufsuz ve mukavameti güçlü gazaltı kaynağıyla kaynatılmış su sızdırmaz özellikli 240 adet çöp konteyneri 104 köyümüze nüfusları ile orantılı olarak dağıtılacaktır. Evsel atıkların toplanması 1073 km’lik yol güzergâhı ile 10 gruba ayrılarak kurumumuz elamanlarınca yapılacaktır. Çöp toplama işlemi iki adet çöp toplama aracı ile sağlanacaktır. Evsel atıkların toplanması daha temiz bir çevrenin oluşmasında etken rol oynayacaktır." dedi.

Bayburt İl Genel Meclisi Başkanı Raci Bayrak ise Bayburt İl Özel İdaresi olarak köylere yapılan hizmetlerin en hijyenik ve en güzellerinden bir tanesini gerçekleştirmekle mutlu olduklarını kaydederek, " Biz bir ideal ile gelmiştik. Kentte ne varsa köylerimizde de o olacak demiştik. Bu bizim hayalimizin son aşamasından bir tanesidir. "dedi.

Köylerden Kentsel Uygulamalar Projesi ile Bayburt İl Genel Meclisi olarak da geçtiğimiz günlerde ödül aldıklarını belirten Bayrak, " 2. Yıl Bayburt İl Özel İdaresi ödül alan nadir illerden bir tanesi. Biz kıt kanaat bütçemizle çöplerimizi bile artık topluyoruz. Artık kentte ne varsa köyde de o olacak." diye konuştu.

Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, "2013 yılında olması gereken bir ihtiyacı biz Bayburt’a gerçekleştiriyoruz. Bu proje ile İl Özel İdaresi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ilk ödenek alan il Bayburt’tur. İnsanın yaşadığı yerde bu çevre temizliğinin olması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Projenin 3 yıl önce başladığını anımsatan Milletvekili Özbek, " Projeler üretildikçe bu projelerin Ankara’da karşılık bulduğunu görüyoruz. Ama proje üretmeden Bayburt’umuza ve farklı yerlere bir şey gitmeyeceği düşüncesi içerisinde olmamız gerektiğini düşünüyorum. Aslında bu temel bir ihtiyaçtır, olması gerekiyor. 2013 yılında olması gereken bir ihtiyacı biz Bayburt’a gerçekleştiriyoruz. Bu proje ile İl Özel İdaresi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ilk ödenek alan il Bayburt’tur. İnşallah 163 köye de ulaşır. Çöp konteynırı gitmeyen köylerine endişe içerisine girmemesi gerektiğini ifade eden Milletvekili Özbek, bu köylere de en kısa zamanda konteynırların ulaşacağını bu konuda kendisinin de elinden gelen desteği yapacağını kaydetti.

Bayburt Valisi Hasan İpek ise şunları kaydetti: Türkiye’de köylerdeki evsel atıkların 30, 40, 50 yıl önce yapılması gerektiğini kaydeden Vali İpek, " Bunlar yapılamadı ama hiç bir şey için geç kalmış değiliz. Bayburt olarak da bu anlamda bir öncülüğü Türkiye’de üstlendik. Bizler köylerinde şehirde olan her şeyin olacağı bir il olmakla kısa zamanda övüneceğiz inşallah. Şu anda her şeyimiz dört dörtlük değil, ama bunun birçok aşamasını gerçekleştirdik. İşte bir aşamasında köylerdeki temizlik hizmetlerinin yapılması için köy camilerimizde ve köyümüzde birer tane muhtarlarımızın ve imamlarımızın emrine eleman verdik. Onlar köyün içini temizliyorlar işte bu çöp konteynırlarıyla da inşallah evsel atıkları köylerden toplayacağız." dedi.

Daha önce yapılan çalışmalarda tüm köylerin kanalizasyon çalışmalarının yapıldığını belirten Vali İpek, " Daha önce içme suyu problemleri çözülmüş. Köylerimizin yolları asfalt yapılmış. Son 3 köyünde asfaltını da geçen yıl açmıştık. Bayburt’ta şu anda şunu söyleyebiliriz. Yolu asfalt olmayan köyümüz kalmadı. Kalan köyler zaten asfaltı yapılması mümkün olmayan köyler. Bunun dışında içme suyu olmayan köylerimiz kalmadı, kanalizasyon olmayan köylerimiz kalmadı. İnşallah çok büyük bir projeyle köylerdeki tarlaların sulamasıyla ilgili çalışmaları da devam ettiriyoruz. Bunların en büyük örneği Demirözü barajı hemen hemen ilimizdeki tarım arazisinin %50’sini sulayabilecek kapasitede bir baraj. Sağ olsun Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’da düzenlediği bir törenle de açılışını yaptık. "diye konuştu.

Köylerde artı köy içi düzenlemelerin yapıldığını kaydeden Vali İpek, "Köylerimizde bundan sonra artık köy içi düzenlemeleri yapıyoruz bu sene daha da gelişmiş olarak yapacağız. Kanalizasyonla ilgili zaman içerisinde problemi olmuş birkaç köyümüz var. Onları da bu sene yapmayı planlıyoruz. Bu çerçevede önümüzdeki yıldan sonra artık köylerde doğalgaz isterlerse hiç şaşırmayacağız. İnşallah o günlerde gelecek kaloriferiyle doğalgazıyla iyi bir Bayburt’ta yaşayan insanlar mutlu yaşayacak. İyi yaşayacak, onun çabası içerisindeyiz. Çünkü Sayın Başbakanımızın talimatları şu; şehirde ne varsa köylerde de onları yapacaksınız, insanlarımızın hiçbir tanesi mağdur kalmayacak. Bir de bunu yerine getirmeye çalışacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar kalple ilgili bir rahatsızlık geçirdi şu anda iyi. Kendisine geçmiş olsun diyoruz. Gerçekten muhtarlarımızın vatandaşlarımızın duası da mutlaka çabucak iyileşmesinde etkili oldu. Kendisine ve Bakan Yardımcısı Muhammet Balta’ya çok teşekkür ediyoruz. Tabi bunların asıl Ankara’dan gelmesinde bize çok büyük desteği olan Bayburt Milletvekilimiz Bünyamin Özbek’e de teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.

Yoğun Meclis çalışmaları arasında bazen bakanlıklara beraber giderek Bayburt’a gelecek hizmetlerin sıkı takibini yaptıklarını belirten Vali İpek, "Türkiye’de de bu anlamda bir temizlik için ilk ödenek Bayburt’a geldi. Biz de bunu en iyi şekilde kullanarak devamını da isteme yüzümüz olsun diyoruz ve biz onun çalışmasını yaptık inşallah devamını da bekliyoruz. Ben Sayın Bünyamin Özbek’e de teşekkür ediyorum. Bu arada İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve çalışanlarına da çok teşekkür ediyorum. Çünkü projeyi hazırlamak ve gerçekleştirmek de çok kolay değil. Yani konuşmak biz konuşuyoruz kolay da iş yapmak o kadar kolay değil. Hepsinin eline sağlık diyorum. Muhtarlarımıza da hayırlı uğurlu olmasını diliyorum bu konteynırların ve iyi kullanacaklarından eminim. Mutlaka problem ve ihtiyaçlar olacaktır bunlar da zaman içerisinde projenin ikinci üçüncü aşamalarında tamamlanacaktır." dedi.

Daha sonra en yaşlı köy muhtarı olan Devetaşı köyü muhtarı Süleyman Ölmez’e çöp konteynırı tesliminin yapılması ile program sona erdi.