Op. Dr. Ayşe Duman Beta HCG hakkında merak ettiklerinizi yanıtladı;

Hamilelik belirtisi gösterenler ve gebe kalmaya çalışanlar, hamilelik testi ile ilgili olarak beta-hCG terimini duymuş ve ne anlama geldiğini merak etmiş olabilir. Temel olarak, bir beta-hCG testi, sağlık kuruluşlarında kan testi yoluyla hamileliği doğrulamak ve / veya değerlendirmek için kullanılır.

Beta-hCG  kandaki insan koryonik gonadotropin (hCG) miktarını ölçen bir testtir. Bu hormon hamilikten 10 gün sonrasında üretilmeye başlar. Sağlıklı gebeliklerde, gebeliğin erken dönemlerinde hCG düzeyleri hızla artar. Normalin üzerinde bir seviye hamileliği doğrulayabilir. Zamanla yapılan çoklu beta-hCG testleri, hCG seviyelerinin artıp artmadığını gösterebilir. Bu da hamileliğin normal şekilde ilerlediğinin bir işaretidir.

Ek olarak doğurganlık tedavilerinde de uygulanan bir testtir. Bu hormonun sentetik bir formu bazen foliküllerin olgunlaşmasına ve yumurtlamayı tetiklemesine yardımcı olmak için kullanılır. Ayrıca hamilelikte bir şeylerin yanlış olabileceğine dair endişeler olduğunda da kullanılabilir.

Beta HCG testi alınan kan içindeki hormon seviyesinin ölçümü ile elde edilir. Sonuçlar yorumlanır ve hamilelik döneminde farklı seviyeler döneme göre değişiklik gösterir.

Bkz: Beta HCG Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Beta hch ne ölçer?

Hamilelik testi olan beta hcg idrarda veya kanda hCG'nin saptanmasını içerir.

İdrar testi, yalnızca numunenin hCG için pozitif veya negatif olup olmadığını söyleyebilmesi nedeniyle kalitatif bir testtir. Aynı durum kalitatif hCG kan testi için de geçerlidir.

Bu test sadece hormonun kanda mevcut olup olmadığını değil, tam olarak hangi miktarlarda bulunduğunu da ortaya çıkarır. HCG seviyeleri, mililitre başına mili-uluslararası birimler (mIU / ml) cinsinden ölçülür.

Özetle bu testi yaptıran kadınlar için kanda ve idrarda hormon seviyesine bakılır. Bu hormon gebeliğin ilk günleri sadece kanda olur. Daha sonra idrara karışmaya başlar. Bu nedenle gerçekçi sonuçlar için kan testi her zaman yapılmalıdır.

Beta-hCG Testleri Ne Zaman Kullanılır?

Beta-hCG testi, hamilelik kontrolü öncesi doktor ziyaretinde doğrulamak için yapılabilir. Evde veya ofiste idrar testinin pozitif olarak takibini yapabilirsiniz. Ancak beta hCG rutin gebeliklerde her zaman yapılmaz veya gerekli değildir. Birçok uygulayıcı, hamilelik onay ziyaretlerinde transvajinal ultrasonu kullanır. Bu sayede gebelik kesesinin görülmesi söz konusudur.

Beta-hCG testi, düşük de dahil olmak üzere hamilelik komplikasyonları hakkında endişeler olduğunda da kullanılır. Bu durumlarda hCG seviyelerinin hızlı yükselip yükselmediğine bakmak için 72 saat içinde test tekrar edilir.

Doğurganlık tedavileri görüyorsanız, doktorunuz çabaların başarılı olup olmadığını görmek için döneminizden hemen önce veya ne zaman bir beta-hCG testi isteyebilir. Gebe kalma şanslarını artırmak için veya intrauterin inseminasyon (IUI) veya in vitro fertilizasyon (IVF) sürecinin bir parçası olarak hCG değerlendirmesi yapılır. Bu süreçte kullanılan ilacın vücudu temizlediğinden ve test sonuçlarını etkilemeyeceğinden emin olmak için bir beta-hCG testini doğru zamanlarda yapmak gerekir.

Bir beta-hCG testi her zaman gebelik ayını ve gününü ortaya koymaz. Testle birlikte sonuçlarınız son adet döneminizin tarihine bakarak bir hesap yapılır. Doktorunuz seviyeye ve diğer verilere bakarak bir fikir verebilir.

Ayrıca Down sendromu da dahil olmak üzere bazı fetal sağlık sorunlarının belirteçlerini değerlendirmek için 15 ila 20 haftalık gebelik arasında yapılan üçlü ve dörtlü tarama testlerinin bir parçasıdır.

Haftaya göre beta hch seviyeleri nelerdir?

Doktorunuzun hCG seviyeleriniz hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacı varsa bir kan testi isteyebilir. Gebe kaldıktan yaklaşık 8 ila 11 gün sonra kanda bu seviye  düşük miktarda yer almaya başlar. HCG seviyeleri ilk trimesterin sonuna doğru en yüksek seviyede olur. Daha sonra hamileliğinizin geri kalanında kademeli olarak azalır.

Hamile bir kadının kanındaki ortalama hCG seviyeleri şunlardır:

  • 3 hafta: 6 – 70 IU/L
  • 4 hafta: 10 - 750 IU/L
  • 5 hafta: 200 - 7.100 IU/L
  • 6 hafta: 160 - 32.000 IU/L
  • 7 hafta: 3.700 - 160.000 IU/L
  • 8 hafta: 32.000 - 150.000 IU/L
  • 9 hafta: 64.000 - 150.000 IU/L
  • 10 hafta: 47.000 - 190.000 IU/L
  • 12 hafta: 28.000 - 210.000 IU/L
  • 14 hafta: 14.000 - 63.000 IU/L
  • 15 hafta: 12.000 - 71.000 IU/L
  • 16 hafta: 9.000 - 56.000 IU/L
  • 16 - 29 hafta (ikinci trimester): 1.400 - 53.000 IUL
  • 29 - 41 hafta (üçüncü trimester): 940 - 60.000 IU / L

Beta-hcg seviyeleri beklenenden daha düşük ise

HCG seviyeleriniz düşükse, seviyelerin artıp artmadığını doğrulamak için birkaç gün içinde başka bir test yapılması muhtemeldir. Beta-hCG seviyeleriniz beklenenden düşükse ve tekrarlanan testlerde düşük kalıyorsa şu durumlar söz konusu olabilir;

  • Yanlış hesaplanmış gebelik yaşı
  • Olası düşük
  • Ektopik gebelik 

Bu sorunlardan birinden şüpheleniliyorsa doktorunuz hamileliğinizin durumunu belirlemek için tipik olarak transvajinal ultrason olmak üzere başka testler yapacaktır.

Beta-hcg seviyeleri beklenenden daha yüksek ise

Beta-hCG seviyelerinizin beklenenden daha yüksek olmasının nedenleri şunlardır:

  • Çoğul gebelik
  • Yanlış hamilelik tarihi
  • Molar gebelik 

Beta hcg için yüksek bir sonuç olursa neler olup bittiğini anlamak için tekrarlanan testler veya diğer değerlendirmeler söz konusu olacaktır.

Doktorlar hCG seviyelerinin, başladıkları seviyeden her 48 ila 72 saatte bir iki katına çıkıp çıkmadığını görmek için bakarlar. Bunu hamileliğin ilk haftalarında bakılacak bir metriktir. Çünkü hCG seviyelerinin 8 ila 11 haftalık gebelik döneminde zirveye çıkması, daha sonra azalması söz konusudur.

Kaynak: https://www.ayseduman.com