13 - 15 Haziran’da Londra’da düzenlenen zirvede, Türk Telekom Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun; Türk Telekom’un yeni nesil şehirler, makineler arası iletişim, nesnelerin interneti gibi çözümleriyle birlikte 5G teknolojisi için yaptığı hazırlıklardan söz ederken, 5G’nin getireceği yenilikler ile ilgili bilgiler de paylaştı. Dursun şunları söyledi:

“1 Nisan 2016 itibariyle ülkemizde kullanılmaya başlanan LTE teknolojisini çok hızlı bir şekilde tüm Türkiye’ye yayarak, kısa sürede yüzde 75 kapsama alanına ulaştık. Türk Telekom olarak, 5G teknolojilerinin geleceğine yönelik öncü çalışmalarımıza da devam ediyoruz.

Bu bağlamda iştiraklerimizden Argela, 5G teknolojileri alanında geliştirdiği ProgRAN ile dünya genelinde kullanılacak 5G uyumlu baz istasyonlarını tasarlıyor ve 5G’nin standartlarını LTE lansmanı öncesinden itibaren kodluyor.

ProgRAN ile teknoloji sektörünün en büyük organizasyonlarından biri kabul edilen MWC 2017 kapsamında düzenlenen Küresel Mobil Ödülleri’nde, “LTE’nin 5G’ye Evrimine Üstün Katkı” kategorisinde finale kalarak dünya devleri ile birlikte en iyi 5 proje arasında yer alma başarısı gösterdik.

Yer aldığımız uluslararası Clear 5G projesi ve iştirakımız Argela’nın Ankara’da kurduğu Türkiye’nin ilk 5G Mükemmeliyet Merkezi gibi çalışmalarımızla 5G teknolojilerinin geliştirilmesine öncülük ediyoruz.”

Yeni nesil şehirler

Hayatın her alanında kullanıcılara fayda sağlayan çözümler sunduklarını açıklayan Dursun, şöyle devam etti:

“5G teknolojisiyle nesnelerin interneti alanındaki süreçler daha da gelişecek. Türk Telekom olarak havalimanlarında; yer hizmetleri, uçaklar, havalimanı ekipmanı gibi tüm operasyonel süreçleri Nesnelerin İnterneti (IoT) sayesinde, daha güvenli ve daha kolay bir hale getirmek için de çalışmalara başladık.”

Zirve’de, Türk Telekom’un Karaman, Antalya ve Kars’ta kurduğu yeni nesil şehir çözümleri hakkında da bilgi veren Dursun,

“Yeni nesil şehircilik anlayışımız ve yeni nesil şehir teknolojilerimiz sayesinde, her ilin ihtiyacına özel entegre çözümler sunuyoruz. Yeni nesil şehirlerin kullandığı data miktarı çok yüksek hızlara, geniş kapasiteye ve yaygın bir altyapıya ihtiyaç duyuyor. Bu hız ve kapasite ihtiyacı, şu an kullandığımız LTE ve devamında hayata geçecek 5G teknolojileriyle kesintisiz bir şekilde karşılanabilecek” dedi.