KASTAMONU (AA) - Kastamonu'da iki ortaokul öğrencisi, görme engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla engelle karşılaştığında uyarı yapan "güvenli kask" geliştirdi.

Şehit Mehmet Yılmaz İmam Hatip Ortaokulu 7. sınıf öğrencileri Muhammed Vefa Kisbet ve Ahmet Affan Uçar, görme engellilerin yaşadığı zorlukları görüp bunun önüne geçebilmek amacıyla proje yapmaya karar verdi.

Öğrencilerin tasarladığı "Güvenli kask", engelle karşılaşıldığında önündeki sensör aracılığıyla "engel var" diye uyarı yapıyor. Bu sayede görme engellilerin bir şeye çarpmasının önüne geçilmiş oluyor.

Muhammed Vefa Kisbet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sokakta yürümekte veya günlük hayatlarını sürdürmekte sorunlar yaşayan görme engelliler gördüğünü, göremedikleri için sık sık kaza geçirebildiklerini söyledi.

Özellikle başlarını duvara, tabelalara çarpabildiklerini belirten Kisbet, "Görme engellilerin zarar görmesine çok üzülüyordum. Bu nedenle bu konuda çalışmaya karar verdik. Bu sorunun önüne geçmek için de güvenli kask yapmayı kararlaştırdık." diye konuştu.

Uçar ise, projeyi hayata geçirmeye karar verince gerekli malzemeleri temin ettiklerini anlatarak, "Önce bir kask aldık. Kaskın önüne algılayıcı bir sensör yerleştirdik. İdea kartımıza program yazıp ses yükledik. Kask engelle karşılaştığında sensör, bunu görüp kullanan kişiyi 'engel var' diye uyarıyor." ifadelerini kullandı.

Okulun fen bilgisi öğretmeni Kamil Doğanay da, projenin 250 liradan daha az maliyeti bulunduğunu vurgulayarak, "Öğrencileri duyarlı davranışlarından dolayı kutluyorum. Öğrencilerimiz engellilerin hayatına kolaylık katmak için bu çalışmayı yaptı. İnşallah bu çalışma daha önemli çalışmalara vesile olur." diye konuştu.