TRABZON (AA) - Trabzon'da "Uluslararası Orman Ürünleri Kongresi" başladı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi öncülüğünde Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen kongreye, 20 ülkeden 200'e yakın akademisyen katılıyor.

KTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hikmet Öksüz, açılışında yaptığı konuşmada, kongrenin başarılı geçmesini temenni ederek, "Umarım burada 3 gün boyunca hem sosyal yönden güzel vakit geçireceksiniz hem de toplantının bir gereği olarak bilimsel bilginin paylaşılıp çoğaltılacağı ve bunun ürüne dönüştürülüp insanlığa fayda sunulacağı bir atmosferi yaratacaksınız. Bunun hazzı ile kurumlarınıza döneceğinizden eminim." dedi.

KTÜ'nün, Türkiye'nin en köklü kurumlarından biri olduğunu vurgulayan Öksüz, KTÜ'nün kıdem olarak Türkiye'nin dördüncü üniversitesi olduğunu ifade etti.

Öksüz, KTÜ Orman Fakültesi'nin ise İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesinden sonra kurulmuş ikinci fakülte olduğunu belirterek, "Orman Endüstri Mühendisliği bölümümüz ise Türkiye'de kurulan ilk bölümdür. Dolayısıyla bu bölümümüzün tertiplemiş olduğu Uluslararası Orman Ürünleri Kongresinin anlamı büyüktür. Orman Fakültemiz, kendi bilimsel birikimi, özellikle bu bölümden yetişip ülkemizin değişik üniversitelerine dağılmış, bugün hem bilimsel hem de yöneticilik vazifelerini yapan pek çok insanın varlığı, 3 bin mezun öğrencisiyle hem sektöre hem de kamu bürokrasisine hizmet eden özelliğiyle öne çıkan bir fakültemiz. Dolayısıyla böylesi bir kurumun düzenlemekte olduğu kongrenin hem Trabzon'umuza hem üniversitemize hem de insanlığa fayda getireceğine de hiç kuşkum yok." diye konuştu.

Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Prof. Dr. Hikmet Öksüz, bilim, sanat ve kültürün mutlaka desteklenmesi gereken alanlar olduğunu ifade etti.

- "Bilim insanları birbirinden değerli bildirilerini sunacaklar"

KTÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürsel Çolakoğlu da bilimin önemine dikkati çekerek, 20 ülkeden 200'e yakın bilim insanının birbirinden değerli bildirilerini sunacaklarını, bunun olumlu sonuçları da beraberinde getireceğini düşündüğünü söyledi.

Kongrelerin olmazsa olmazının sunulan bildiriler üzerine yapılan tartışmalar olduğunu hatırlatan Çolakoğlu, "Bu tartışmaların da daha sonraki kongrelerde ya da makalelerde çok ortaklı ve disiplinli AR-Ge iş birliği kültürü çerçevesinde yeni konu ve bilgilerle bir sonraki bölümlerde de karşımıza çıkacağını düşünüyorum." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Öksüz ve Çolakoğlu, kongrede emeği geçen firma ve sektör temsilcilerine plaket verdi.

Bildiri sunumlarıyla devam eden kongre, 28 Eylül Cuma günü sona erecek.