ORDU (AA) - Ünye ilçesinde, öğrenciler tarafından hazırlanan projelerin yer aldığı "TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı" açıldı.

Ünye Mehmet Necati Vidinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Çok Amaçlı Salonu'nda düzenlenen fuarda, 26 danışman öğretmen desteğiyle 56 liseden öğrencilerin hazırladığı projeler yer aldı. 26 projenin sergilendiği fuarda, "Bora Türk", "Çevreci Gemi" ve "Yağdır Mevlam Su" isimli projeler ilgi gördü.

Teknoloji tasarım öğretmeni danışman Bülent Kahraman, öğrenciler Furkan Gelen ve Nurullah Uzun ile "Bora Türk" isimli proje hazırladıklarını söyledi.

Borun, dünya ve Türkiye üzerindeki etkisini ve gücünü ön planda tuttuklarını belirten Kahraman, "Uçak gemisi de dünya üzerinde büyük bir öneme sahip. Bu nedenle bor motorlarını uçak gemisine tasarladık. Geminin formunda değişiklik olarak iskele ve sancak taraflarında asansör bölmelerinin altı batık eğrisine kadar uzatıldı. Bu sayede asansör bölmeleri büyüdü ve gemi yalpalama mesafesi küçültüldü. Uçakların rahat inişi sağlanarak inişi es geçme oranı azaltıldı." dedi.

Öğrenciler Adem Özdemir ve Enes Çakır ile "Çevreci Gemi" projesini tasarlayan proje danışman öğretmeni Bülent Kahraman ise tasarladıkları modelle çevreyi kirletmeden yolcu ve yük taşıyabileceğini anlatarak, "Şu anda Türkiye ve dünyada yolcu ve yük taşımacılığında deniz araçları oranı diğer taşıma araçlarından daha fazladır. Bu araçların çevreye bıraktığı gaz oranı yaklaşık olarak yüzde 10 üzerindedir. Bu yayılan sera gazları atmosfer tabakasında delikler meydana getirmiştir. Gemilerden yayılan gazlar bu projeyle minimize edilmeye çalışılmıştır." diye konuştu.

Açılışa, Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ayaz, Ak Parti Ünye İlçe Başkanı Arif Ergün, İl Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Erdem, okul müdürleri, öğretmenler ile veliler ve öğrenciler katıldı.

Fuarın, üç gün açık olacağı bildirildi.