Ahmet Kaya TBMM'de Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Trabzon'un turizm alanındaki önemli sorunlarını Kültür ve Turizm Bakanı ile görüştü. Ahmet kaya yapılan görüşmelerde soru önermelerinde bulundu.Trabzo'un turizim sorunlarına değinen Ahmet Kaya'nın soruları şu şekilde;

Kıyılarımız, vadilerimiz, yaylalarımız talan ediliyor Karadeniz'de, birer birer ranta teslim ediliyor. Bu, böyle devam ederse yakın bir gelecekte ne doğamız ne yaylamız ne de denizimiz kalacak. Bu durumu on yıldır ülkeyi yönetenler de kabul ediyor aslında. Hatta, Sayın Cumhurbaşkanı şu sözlerle durumu itiraf ediyor: "Allah'ın bize verdiği Ayder bambaşka ama biz Ayder'i kirlettik, rezil ettik. Uzulgöl'ün durumu iyi değil. Anlık kazançlar uğruna güzelliklerimizin tahribine asla müsaade etmemeliyiz." diyor. 


    Sayın Bakan, Hükûmetiniz bugüne kadar doğamızın, yaylalarımızın, Ayder'in, Uzungöl'ün katledilmesine seyirci kalmıştır; umarım bundan sonra kalmazsınız. 
    Sayın Bakan, ülkemizin en önemli tarihî ve turistik merkezlerinden biri olan Maçka ilçemizdeki Sümela Manastırı 2015 yılında restorasyon yapılacağı gerekçesiyle ziyarete kapatılmıştır. Restorasyon çalışması taahhüt edilen sürede maalesef bitirilememiştir, ne zaman bitirileceği de belirsizdir. Bu belirsizlik, Maçka ilçemize ve Trabzon turizmine büyük zarar vermektedir. Yılda yaklaşık 600 bin kişinin ziyaret ettiği ilçedeki bu turizm merkezinin üç yıla aşkın süredir kapalı olması, başta Maçka esnafımız olmak üzere, tüm Trabzon'u mağdur etmiştir. Sayın Bakan, bu gecikmenin sebebi nedir?


    Bundan yaklaşık 1.600 yıl önce, 1.600 yıl önceki imkânlarla yirmi yıl gibi bir sürede yapılan bir manastırı bugünün tekniğiyle, teknolojisiyle üç yıl gibi bir sürede nasıl tadilat, tamirat yapamıyoruz, bunu da açıkçası merak ediyoruz. Sizden restorasyonun ne zaman bitirileceği konusunda da bir tarih istiyoruz, Sümela manastırımız ne zaman ziyarete açılacaktır?


    Yine Roma, Bizans ve Osmanlı dönemi eserlerinin yer aldığı Trabzon Müzesi restorasyon gerekçesiyle kapatılmıştır. Bu müzemizin de ne zaman ziyarete açılacağını merak ediyoruz?

    Yine, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Ayasofya Müzesi'nin de restorasyon için kapatılacağı konuşuluyor. Bu müzemizi de kapatacak mısınız?


    Tarihî ve turistik yerlerimizin aynı dönemde tadilata alınması bölge turizmine resmen darbe vurmaktadır. Bir şehir düşünün, en önemli üç turistik alanı aynı anda kapalı. Bu nasıl bir planlamadır? 

Sayın Bakan, bölgemizdeki turizm faaliyetlerini olumsuz etkileyen bir diğer konu da belgesiz, kaçak turizm faaliyetlerinde gözlenen artıştır. Son yıllarda Orta Doğu'dan gelen turist sayısındaki artış ve Trabzon'un Arap turistlerin ilgi odağı olmasıyla birlikte kayıt dışı turizmde de artış yaşanmıştır. Tüm bu artışlara paralel olarak, ilimizdeki işletme belgesiz, kaçak diye adlandırabileceğimiz turizm faaliyetleri de artmıştır. Artan ekonomik sıkıntılara bağlı olarak, sezon sonunda bir sonraki sezona nasıl ulaşacağını kara kara düşünen turizmciler hem artan rekabet koşullarında devamlılığını sağlamak için çalışırken hem de ekmeğine ortak olan, hiçbir resmiyeti olmayan, devletimize vergi, stopaj gibi ödeme yapmayan korsanlarla ve kaçak iş yapanlarla uğraşmak durumunda kalmaktadır. Özellikle Arap turistlerin olduğu illerde yoğunlaşabilen Suriyeli göçmenlerden ilimiz Trabzon'da oldukça fazla sayıda bulunmaktadır. Aynı dili konuşmalarının kendilerine sağladığı avantajla, komşu ülkeden gelen bu yabancı misafirlerimiz kanunsuz olarak turizm sektörüne girmekte, Arap turistlere tercümanlık ve ulaşım hizmetleri vermektedirler. Bilhassa devletimizin kendilerine kullanım imkânı verdiği "MA" yani "misafir araç" plakalı araçlarla taşımacılık yapmakta, aracı olmayanlar ise araç kiralayarak olası yol denetimlerinde ücret karşılığı korsan turizm faaliyetinde gezdirdiği araçtakilerin kendi aile yakını veya arkadaşları olduğunu söyleyerek cezadan kurtulmaktadırlar. Hiçbir turizm ülkesinde, bölgesinde kendi turizm esnafının ekmeğinin çalınmasına göz yumulmaz. Bu durumdan son derece rahatsız olan turizmcilerimiz "Madem bu işler böyle korsan, kaçak oluyor, bizler neden bu kadar yatırım yapıyoruz, devletimize vergi ödüyoruz?"