Türk Mühendisler Mimarlar Odalar Birliği (TMMOB) Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası kuruluşlarının 65. Yılını kutladı. 19 Aralık 1954 yılında kurulan inşaat mühendisleri odasının kuruluş gününde Zorlu Grand Otel’de yemek düzenlendi. Yemeğe İMO Trabzon Şube Başkanı Muzaffer Aydın, Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Dinçer, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Şaban Bülbül, TMMOB’ya bağlı oda başkanları ile İMO Bölge İl temsilcileri ve inşaat mühendisleri katıldı. 

KURUCU MÜHENDİSLİĞİZ
Yemeğin açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Muzaffer Aydın, İnşaat Mühendisleri Odası’nın 19 Aralık 1954’de kanunla kurulduğunu, kuruluştan sonra da 65. yılını tamamladığını ifade ederek, “İnşaat Mühendisleri Odası kurucu mühendislik alanlarının başında gelmektedir. Evrensel özelliklere sahip bir mesleğimiz vardır. Mesleki yetkinlik ve geniş bir iş birliği içinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Görevimiz hep birlikte yaşamış olduğumuz sorunları çözmek, mesleğimizi ve toplumdaki yerini yükseltmektir” dedi.

DÜŞÜNCEYİ EYLEME DÖNÜŞTÜRÜYORUZ
Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilinmesini isteriz ki ortaya çıkan teknolojik gelişmeler, mesleğimizi uygulamanın kapsamını, boyutunu ve önemini her geçen gün artırmaktadır. Bu duruma paralel olarak, üretim de hızlı bir şekilde artmaktadır. Odamız, inşaat mühendisliği alanında ortaya çıkan gelişmeleri ülke ölçeğinde yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürmektedir. İnşaat Mühendisliği ihtiyaç duyulan her yapıyı farklı malzeme ve tasarımla bir araya getirip, düşünceyi eyleme dönüştüren bir meslektir. Bizler, insanların güven ve huzur içinde yaşamaları için sürekli öğrenmek ve kendimizi yenilemeliyiz. 65 yılı geride bırakırken, mühendislik hizmetlerimizi yapmakla birlikte, kendi alanımızda bir çok problemi de yaşamaktayız. İnşaat Mühendisleri sayısının hızlı artışı mesleğimizin ülke içindeki aranırlılığını azaltmaktadır. Her yıl sayımız ülke genelinde 10 binin üzerinde artmaktadır. Bu hızlı artış beraberinde işsizliği oluşturmaktadır. Bu durum bizleri de üzmektedir. Trabzon’da geçen yıl 450 inşaat mühendisi mezun oldu. Hiç birine iş bulamadık. Sadece il dışında KTÜ’deki hocalarımız vasıtasıyla 5 kişiye iş bulunmuştur. Fiziki yeterliliği, akademik kadrosu, laboratuvarı olamadan inşaat mühendisliği açılmasına oda olarak karşıyız. Fiziki yeterliliği olmadan mezun olan meslektaşlarımız, mühendislik ilmine sahip olamadığı için iş bulamamaktadır. Bizim görevimiz sorunlarımızı hep birlikte çözmektir. Toplumdaki bilincimizin yerindeyiz. Sorumluluklarımızı özveri ile yerine getirmeye gayret gösteriyoruz. Görevimizi yerine getirmekten asla imtina etmeyeceğiz. Meslek büyüklerimizden öğrendiklerimizle mesleğimizi icra edeceğiz. Kendilerine yanaşır bir öğrenci, inşaat mühendisi olarak vatanımıza hizmet edeceğiz. 19 Aralık bizim doğum günümüz. Her zaman mesleğimize ve üyelerimize sahip çıkmak adına odamız her zaman elinden geleni yapmıştır.”

Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Dinçer, “Yılların ve zamanın hızla aktığı hayatımızda empatiyi eksik etmeyen, sabırla ve şükürle, sağlıkla ve huzurla geçen bir ömrü Allah’tan niyaz ediyorum. Ben de içinizden biriyim. Geçen yılki programda 25 yıllık plaketi aldım. Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı olarak her zaman hizmetinizdeyim. Barajları, havalanları, otoyolları, limanları, viyadükleri, tüp geçitleri, metroları, konutları, işyerleriyle, betonarme, çelik ve ahşap yapılarıyla, yüzlerce eserle dünyada var olan en önemli mesleklerden birinin mensubu olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. İyi ki varsınız, iyi ki varız” diye konuştu.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi, İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube eski Başkanı Mustafa Yaylalı, “TMMOB’nin tüm birleşenleri ile yıllarca kentimize hizmet ettik. Son bir yıldır başka bir misyonla hizmet ediyorum. Bizden sonra bayrağı devralan Muzaffer Aydın başkanım yönetim kurulu üyeleri ile bizim bıraktığımız emaneti çok doğru yere doğru götürüyorlar. Kendilerine bu yolda başarılar diliyorum” ifadelerine yer verdi. 

Yemekte Meslekte, 60, 50, 40 ve 25. yılını dolduranlar ile TMMOB Futbol Turnuvasında şampiyon olan İnşaat Mühendisleri Odası Futbol Takımına plaket takdim edildi. Gecede Trabzon’un en tecrübeli inşaat mühendisi Cihat Yılmaz Sofuoğlu’na meslekte 60. yılını doldurmasından dolayı Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Dinçer tarafından plaket takdim edildi.