Trabzon’da Fatih ve Trabzon’un Fethi Paneli Düzenlendi. 

Trabzon Valiliği himayesinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Anadolu Eğitim Kültür ve İrfan Derneğinin ortaklaşa düzenlediği Fatih ve Trabzon’un fethi konulu panelde konuşan Prof. Dr. Melek Öksüz,  Fatih Sultan Mehmet Han'ın 21 yaşında bir çağı kapatıp yeni bir çağı başlatan büyük bir cihangir olduğunu belirterek, “Genç nesillere onun misyonunu en iyi şekilde anlatmak zorundayız.” dedi. 
Trabzon fethinin 557. Yıl dönümü nedeniyle Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde düzenlenen panele Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Uraloğlu, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükür Köse, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mesut Kaş, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Süleyman Adıgüzel, Prof. Dr.  Melek Öksüz , Dr. Miraç tosun, Dr. Mustafa Altunbay, Dr. Sebahattin Usta, ANADER Başkan Yardımcısı Orhan Cihan, okul müdürleri , öğretmen ve öğrenciler katıldı. 
Gün geçtikçe Fatih Sultan Mehmet’i daha çok konuşmak, yazmak , ve özellikle genç nesillere onun misyonunu en iyi şekilde anlatmak zorundayız diyen Prof. Dr. Melek Öksüz ; “Tahta çıktığı andan itibaren Fatihin büyük idealleri vardı. O dünyada tek bir devlet, tek bir din, tek bir padişah ve İstanbul’da cihanın payitahtı olmalıdır diyordu. Aynı zamanda o güçlü bir ekonomiye sahip olmak, yüksek bir medeniyeti inşa etmek ve bu medeniyeti kalıcı kılabilmek amacıyla pek çok fetih hareketleri gerçekleştirdi. İçlerinde en önemlisi şüphesiz İstanbul’un fethiydi. Bu kararlılığını “ Ya İstanbul beni alacak ya ben İstanbul’u “diyerek dile getirmiştir. Fatih 1453 yılında İstanbul’u alarak aynı zamanda Hz. Muhammet’in övgüsüne de mazhar olmuştur. Fatih’in İstanbul’un fethinden sonra Karadeniz kıyısında gerçekleştirdiği en önemli faaliyeti şüphesiz Trabzon’un fetih edilmesiydi. 1461’da Trabzon’un fethiyle birlikte İpekyolu üzerindeki devlet denetimi sağlanmış Anadolu’da Türk egemenlik sahası genişlemiş ve en önemlisi de Bizans’ın bir daha dirilme umutları sönmüştür.” dedi. 
 

"Trabzon tarih boyunca önemli bir merkez olmuştur."


Fatih Sultan Mehmet Han'ın yaptıkları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Melek Öksüz, şöyle devam etti; "1461 yazında Trabzon fethedilerek Osmanlı topraklarına katılır. Trabzon, tarih boyunca önemli bir merkez olmuştur. İpekyolu'nun bağlantı güzergâhlarında önemli bir noktadır. Özellikle Doğu-Batı ticaretinde, Karadeniz ticaretinde ve Tuna yoluyla Avrupa'ya intikal eden malların, insanlığın hizmetine sunulmasında önemli işlevler görmüş bir şehir. Dolayısıyla bu şehri Anadolu'da devlet kurmuş, medeniyet inşa etmiş topluluklar her zaman kontrol altında tutmaya çalışmışlardır. "dedi. 
Öksüz, "1071 sonrasında Selçuklular bu yolda bir mücadele vermişler ancak Trabzon'un fethi ve Türk İslam Kültür Dairesi içerisine girmesi Fatih'e nasip olmuştur. Dolayısıyla 1461 yazından itibaren bu coğrafya bir Türk yurdu olarak Türk milletine emanet edilmiş ve bugünlere gelinmiştir." dedi.
Prof. Dr. Melek Öksüz’ün moderatörlüğünü yaptığı paneldeKTÜ Öğretim Üyeleri  Dr. Miraç Tosun, Fatih Sultan Mehmet’in Biyografisi,  Dr. Mustafa Altunbay, Trabzon’un Fethi, Dr. Sebahattin Usta, Fatih Sultan Mehmet’in Cihangirliği ile önemli bilgiler verdiler. 
 Panel sonunda, Prof. Dr. Melek Öksüz’e plaketini Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Uraloğlu verirken, Yrd. Doç. Dr. Miraç Tosun’un plaketini Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükür Köse, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Altunbay’ın plaketini İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mesut Kaş, Yrd. Doç. Dr. Sebahattin Usta’nın plaketi i ANADER Başk Yrd. Orhan Cihan verdi.