OMÜ yerleşkesindeki Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Büyük Salon’da 06-08 Aralık 2012 tarihleri arasında yapılacak kongrenin açılış töreninde konuşan OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, teknolojinin artmasından dolayı ergenlik dönemindeki bir çocuğun kontrollerinin de arttığını söyledi. Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Bu toplantının sorunlara çözüm arayışı içerisinde olduğunu biliyorum. Önceden ‘çocuktur, ne yapsa yeridir’ denilirdi. Günümüzde uyaran sayısı çok arttı. Bir yandan da teknolojinin artması kontrolü de arttırdı. Sürekli kontrol etme fırsatı buluyoruz. Son dönemlerde hekime yönelik şiddet, hekimlerde tükenmişlik sendromları ya da bulguları olmaya başladı. Bununla ilgili psikiyatrinin birçok çalışmaları olduğunu gözlemliyorum. Bu hekimlerin acaba çocukları nasıl düşünüyor. Olay onları nasıl etkiliyor. Bunların cevaplarını aramız gerekiyor. Çünkü çok istemesek da zaman zaman eve iş götürüyoruz ya da televizyonlardan izliyoruz. Umarım bu sorunlarla ve sorularla karşılaşmayız. OMÜ olarak asıl hedefimiz eğitimdir. Tabi ki eğitimde bu amaç yanında vatana ve millete hayırlı insanlar yetiştirmek istiyoruz. Tıp Fakültemiz üniversitemizin amiral gemilerindendir. Tıp Fakültesi, eğitimde bağımsız bir kuruluş tarafından akredite olmuş bir kurumdur. Eğitim açısından da bu sevindiricidir” dedi.

EN ÇOK AKADEMİSYENLER YAŞIYOR

OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Bağırıcı konuşmasında kendilerinin 18-21 yaş arası gençlerle sürekli beraber olduklarını söyledi. Prof. Dr. Bağırcı, “Ergenlik, hepimizin illaki bir şeyler söyleyebileceği bir konudur. Ergenlik hayatımızda en az bir kere yaşadığımız, anne ve baba olanların daha çok yaşadığı, biz akademisyenlerin ise daha da çok yaşadığı bir durumdur. Biz 18-21 yaş arasındaki gençlerle beraberiz. Ergenlikten olgunluğa geçişi en çok biz yaşıyoruz. Öğrenci liseden çıktıktan sonra 1. sınıftan 4. sınıfa kadar değişimler gösteriyor. Biterken baktığımızda değişikliği görüyoruz ve çok şaşırıyoruz. Ergenlikte kişi hangisi normal, hangisi anormal bunu ayırt etmekte zorluk çekiyor” diye konuştu.

ARAŞTIRMALAR ARTIYOR

Kongrenin Eş Başkanı ve Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Ergen Komitesi Başkanı Prof. Dr. Füsun Çuhadaroğlu Çetin, toplantıların öneminden bahsettiği konuşmasında, “Toplantılar ergenlerle ilgili psikiyatrik sorunların ya da gelişimin öne çıkartılmasında ve araştırmaların artmasında ciddi bir etken olarak öne çıkıyor. Ergenlerle ilgili yapılan araştırmalar artıyor. Bu araştırmaların artması ve toplantıların artması umut ve mutluluk vericidir” şeklinde konuştu.

GELİŞİM VE DEĞİŞİM DÖNEMİ

OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Koray Karabekiroğlu, konunun önemli ve ciddi bir konu olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Karabekiroğlu, “Çocuk çok hızlı gelişiyor. Ergenlik, gelişim ve değişim dönemidir. Bu sempozyumda beyin gelişiminden kimlik gelişimine kadar birçok konuda bilgiler paylaşılacak. Kongremiz umarım, ‘iyi gelmişim’ diyebileceğiniz bir kongre olur” ifadelerini kullandı.