61SAAT HABER MERKEZİ - 2017, Türkiye ve dünyada önemli olaylara ve gelişmelere tanıklık etti. Bunların en dikkat çekenleri Türkiye'de ki Anayasa Değişikliği ile ilgili referandum, Türkiye'nin Almanya, Hollanda ile yaşadığı gerilim,  Reina Saldırısı, ABD'nin Kudüs kararı,  Türkiye'nin Rusya'dan S400 satın alması, Kudistan Bölgesel Yönetiminin Referandum kararı, Arap Devletlerinin Katar'a uyguladığı ambargo vs...  Peki Trabzon'da neler oldu? Bunları 61saat ekibi olarak sizler için derledik... 

SÜRMENE İLÇESİNDE YANGIN
Trabzon’da 2017’nin daha ilk günlerinde Ocak ayında,  Sürmene İlçesinde Çamburnu Mevkiinde dünyada nadir alanlardan biri olan Çamburnu Mevkiinde yangın çıktı. Çıkan yangın 20 hektar sarı çamın büyük hasar görmesine neden oldu. 
Ancak burayla ilgili ciddi iddialar gündeme geldi. Daha sonra yangın çıkan bölgenin alt tarafından yapılan Orman Köşkleri de hala tartışma konusu. 

TRABZONSPOR’UN STAT SPONSORU BELLİ OLDU
Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta’nın belki de ilk sözlerinden biri olan Trabzonspor Stat Sponsoru Ocak ayında belli olan konulardan. Usta, en sonunda elini taşın altına koyarak bordo-mavililerin Akyazı’da ki stadına sponsor oldu. Ve stadın ismi Medical Park Stadyumu oldu. 

SON 60 YILIN EN BÜYÜK KAR YAĞIŞI
Trabzon’a geçen yıl belki de son 60 yılın en yüksek karı yağdı. Öyle ki şehir merkezinde kar kalındığı 1 metreyi geçen yerler bile oldu.. Hatta şehrin en işlek caddesi olan Maraş Caddesi neredeyse sabahtan akşama kadar kapalı kaldı. Hatta bir çok mahalleye araç ulaşımı uzun süre yapılamamış, kar temizliği ise 1 haftadan fazla sürmüştü. 

BÜYÜK İKRAMİYE TRABZON’A ÇIKTI
Sayısal Loto’nun Şubat ayında çekilinde büyük ikramiye Trabzon’a çıktı. Sayısal Loto Çekilinde Trabzon’un Ortahisar İlçesinde 6 bilen bir kişi 5,5 milyonluk büyük ikramiyeyi kazandı.

 

TRABZON’DA ÜNİVERSİTELİ KIZLARIN KAVGASI
Trabzon’da üniversiteli kızların sosyal medyadan başlayan tartışması daha sonra kavgaya dönüştü. 3 Üniversiteli kızın,  diğer kızları darp ettiği görüntüler internete yüklenince olay büyüdü. Olayın ardından polis 3 üniversiteli kızı gözaltına aldı. Türkiye gündemine taşınan olay sonrasında 2 genç kız hakkında hapis cezası verildi. Kızların kararı temyize taşıyacağı kaydediliyor. 

NAZMİYE ÇAM DAVASINDA KARAR
Türk televizyonlarında belki de en çok merak edilen konulardan biri Nazmiye Çam cinayetidir. Trabzon’da meydana gelen cinayet Türk televizyonlarında uzun süre tartışılmış hatta şüpheliler ekrana çıkmış ve suçsuzlukluklarını ispat etmeye çalışmıştı. Konuyla ilgili Mart ayında mahkeme karar vermiş ve 3 kişi Ali Yaşar, Ahmet Çam ve Hasan Çam tutuklandı

AKYAZI KİRALANDI – AVNİ AKER’E VEDA
Trabzonspor’un yapımı yılan hikayesine dönen Akyazı Stadı 2016 yılı içende açılmış ve bordo-mavililer maçlarını burada oynamaya başlamıştı. Trabzonspor’un yeni stadını ne zaman kiralayacağı ise merak konusu olmuştu. Bordo-Mavilile, Akyazı Şenol Güneş Spor Kompleksi'nin 15 yıllık kullanım hakkının alındığını KAP'a bildirdi.

Aynı süreçte Trabzonspor’un elde ettiği başarılarda, bordo-mavililere ev sahipliği yapan Avni Aker’e ise veda edildi. Hüseyin Avni Aker Stadının yıkımına 2017 yılı içerisinde başlandı. 

CAS KARARINI VERDİ
Trabzon’un şike süreci ile ilgili başvuruda bulunduğu CAS’tan ne yazık ki olumsuz cevap aldı. Trabzonspor’un TFF ve UEFA’yı şikayet ettiği varlığı kanıtlanan şikenin ardından haklarının iadesini istemişti. CAS kararının ardından Trabzonspor FİFA’ya başvuracak. 

4 KADIN HAYATINI KAYBETTİ
Trabzon’da 2017 yılı içerisinde çok sayıda kaza meydana geldi. Bu kazalarda belki de yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybederken en fecilerinden biri ise Temmuz ayında Yomra İlçesinde meydana geldi. Yomra ilçesinde 4 aracın karıştığı kazada Ayşe Memişoğlu, Nihal Bülbüloğlu, Zekiye Gürsoy ile Sevgi Gürsoy hayatını kaybetti. 4 kişi de yaralanmıştı. 

SERA GÖLÜNDE Kİ DUVAR
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Trabzon’da Sera Gölünde yaptığı inceleme sonrasında burada yapılan duvarı görünce büyük hayal kırıklığına uğradı. Tabiat harikası bu göle duvar ile zarar verildiği gerekçesiyle duvarın yıkımı için Bakan Soylu talimat verdi. Bu durum ise Trabzon’da uzun süre tartışıldı.  Sonunda duvar yıkılarak göle uyumlu şekilde yeniden yapımına başlandı. 

İYİ Kİ VARSIN EREN
Trabzon’da 2017 yılının belki de en acı olayları Maçka İlçesinde yaşanan terör saldırıları. İlk hain saldırıda İlk saldırı Mayıs ayında meydana gelmişti. Bu hain saldırıda Uzman Çavuş Osman Çetingöz şehit düşmüştü. 
İkinci saldırı ise Ağustos ayında meydana geldi. PKK’lıların girdiği evini güvenlik güçlerine gösterirken Eren Bülbül ile Astsubay Ferhat Gedik şehit düştü.
Eren’in, sosyal medya hesabından yazdığı “Biri de çıkıp demiyor ki Eren iyi ki varsın” ifadeleri bir anda Türkiye gündemine oturdu. 
16 yaşında şehit düşen Eren için, herkes sosyal medya hesabından, pankartlardan, afişler hazırlayarak “İyi ki varsın Eren’ dedi. 

SAHTE DİPLOMALI YILIN ÖĞRETMENİ
Trabzon’da 2015 yılında Başbakanlık tarafından yılın öğretmeni seçilen R.S.’nin sahte diploma ile öğretmenlik yaptığı ortaya çıktı.  19 yıl süreyle sahte diploma ile öğretmenlik yapan R.S. hakkında dava açıldı. Açılan davada R.S. beraat etti. 

TRABZON SANAYİ SİTESİNDE YANGIN
Trabzon’da Arsin Organize Sanayi Bölgesinde bir mobilye fabrikasında yangın çıktı. Çıkan yangın bölgede büyük çapta maddi hasara neden oldu...  

BURAK VE TRANFSERLER
2017 Trabzonspor’un transfer sezonlarında da hareketli geçti. Bordo-Mavililer bir çok tranfser yaptı ancak bunların içinde Burak Yılmaz ise ayrı bir yere koyulur. Daha önce Beşiktaş’ta top koşturan Sosa, Milan’dan Kucka’yı kadrosuna katan bordo-mavililer eski yıldızı Burak Yılmaz’ı da Çin’den kadrosuna kattı. Burak, gösterdiği performansla bordo-mavililerin en etkili isimlerinden biri oldu. 

YANAL GİTTİ, ÇALIMBAY GELDİ
Trabzonspor’da en dikkat çeken olaylardan biri de teknik direktör değişikliği. Başarısız bir sezonun ardından, Ersun Yanal ile devam eden Trabzonspor, şampiyonluk parolası ile başladığı sezonda kötü gidişin ardından yollarını ayırdı. Yanal’ın yerine Trabzonspor’da göreve Rıza Çalımbay getirildi. Çalımbay, yönetiminde Trabzonspor yeniden çıkış yakaladı. 

TRABZON’UN FETHİ 57 YILDIR YANLIŞ KUTLANIYOR
Trabzon’da meğer Fetih yanlış tarihte kutlanıyormuş... Bu durum ise bu yıl anlaşıldı. Trabzon’un Fethi 26 Ekim 1960 tarihinden beri yanlış kutlandığı belirtilirken 57 yıl sonra tarih değiştirildi. Önümüzde ki yıl kutlamalar 26 Ekim’de değil, 15 Ağustos’ta yapılacak. 


KISA KISA... 

Trabzon’un Ortahisar İlçesinde Kemerkaya Mahallesinde bir kafade çıkan kavgada 8 kişi silahla yaralandı... 

Trabzon'un yıllardır beklediği Raylı sistem için Büyükşehir Belediyesi karar aldı. Raylı sistemin güzergahı belirlendi. 

Trabzon'un Moloz Mevkiinde yapılacak akıllı kavşak ve Pazarkapı mevkiinde yapılacak kentsel dönüşüm için yıkımlara balandı. 

Trabzon'un Pazarkapı Mahallesinde Ortahisar Kaymakamlığı ve Ortahisar Belediyesinin yeni idari binaları için yıkımlar tamamlandı her iki projenin de temeli atıldı. 

Trabzon'a kazandırılan Şehir Müzesinin açılışı yapıldı. 

Trabzon'a kazandırılacak 2. Meydan Konumunda ki Karagöz Meydanı için çalışmalar başladı. İlk olarak Cudibey İlköğretim Okulu ve Öğretmen Evi için Tabakhane'de yeni binaların yapımına başlandı. Bu binaların yapımı bittikten sonra hem okul hem de öğretmen evi yıkılıp yerine Karagöz Meydanı yapılacak. 

Rizespor’un geçen yıl küme düşmesi Trabzonspor ile arasını açtı. Trabzonspor’un Bursaspor’a mağlup olması sonrasında iki takım taraftarları arasında bir çok tartışma yaşandı. 

Referandum Çalışmaları kapsamında Trabzon’da bulunan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, Maçka’da konuşması sırasında polislere ‘İt’ dediği iddia edildi. 

Trabzon’un Atatürk Alanında bulunan Meydan Parkının adı değişti. Parkın adı, “15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı’ oldu. 

Trabzon Çukurçayır’da Pınar K. İsimli genç kız öldürülmüş olarak bulundu. 

Trabzon Emniyet Müdürü değişti. Ahmet Hakan Arıkan Polis Başmüfettişi olurken, Trabzon Emniyet Müdürlüğüne, Iğdır Emniyet Müdürü Orhan Çevik atandı. 

Ortahisar Belediyesi tarafından, Beşirli mevkiinde yapılan Ekopark, hizmete girdi. Ekopark’ın açılışında Türk Yıldızları da Trabzon’da bir gösteriye imza attı. 

Trabzon’da taşınıp taşınmayacağı merak konuş olan ve nihayetinde bu yıl taşınmaya başlanan Çimento Fabrikası mühürlendi.. Fabrikanın Akoluk’ta yapılan yeni yeri için çevreye uyumlu olduğu kaydediliyor. 

Trabzon’da Cami Lojmanı inşaatında meydana gelen çökmede 1 kişi hayatını kaybetti. 

Trabzonspor'da yaşanan kötü gidişin ardından çok sayıda yönetici istifa etti.