Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 28 Eylül Dünya Kuduz Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, son yıllarda kuduz vaka sayısının belirgin derecede azalmış olmasına rağmen, toplumun bilgilendirilmesi ve farkındalığın artırılması amacıyla 2007 yılından itibaren 28 Eylül'ün, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya Kuduz Günü olarak belirlendiği ifade edildi.

Kuduzun, insanlar dahil bütün sıcakkanlı memelilerde görülebilen, beyine yerleşerek felçlere yol açan ve ölümle sonuçlanan bir virüs hastalığı olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Ülkemizde kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, kokarca ve gelincik gibi vahşi hayvanlarla, köpek, kedi, sığır koyun, keçi ve at gibi evcil hayvanlar hastalığa yakalanabilen hayvanlardır. Ülkemizde kuduzu insanlara en çok bulaştıran hayvan ise başıboş köpeklerdir. Kuduza yakalanmış evcil bir hayvanda bazı huy değişiklikleri görülür. Daha önceleri normal davranış gösteren hayvanlar sinirli ve saldırgan olurlar. Dikkatlerini çeken her şeye karşı ısırma eğiliminde ve saldırgan olurlar. Yutak felcine bağlı olarak yutkunma reflekslerini yitirdiklerinden, sudan korkarlar ve ağızlarından aşırı miktarda salya aktığı görülür. Vahşi hayvanlar, insanlara olan korkusunu yitirir ve evcil hayvan gibi insanlara yaklaşabilirler. Genelde gece ortaya çıkan vahşi hayvanlar, gündüz de ortalıkta görülebilirler ve dikkatini çeken her cisme saldırırlar. Hastalığın ileri safhalarında felç gelişir ve hayvanlar komaya girerek ölürler. Ülkemizde kuduzla ilgili olarak aşı ve serum uygulamaları dahil her türlü sağlık hizmetleri ücretsiz yapılmaktadır.''