Bilecik'te üç gündür etkili olan yangın nedeniyle  Bozüyük ilçesindeki tüm camilerde "yağmur duası" yapıldı.

    Kasımpaşa Camisi'nde öğlen namazı öncesi cemaate seslenen imam İlyas  Dinç, ormanlarla ilgili birçok Hadis-i Şerif olduğunu söyledi.

    Dinç, "Bir ihmal yüzünden asırlık çınar, çam ağaçları kül oldu. Bunlar  iki günde oluşan nimetler değil, yerine getirmek seneler alacak. Allah bölgede  çalışan tüm personele kolaylıklar versin." dedi.

    Bozüyük Müftüsü Selami Bağcı ise farz namazının ardından cemaate  topluca "yağmur duası" yaptırdı. Müftü Bağcı, "Memleketimizi saran bu büyük afet  hepimizin vicdanımızı sızlatıyor. Biz kul olarak Allah'a dua edeceğiz, onun  rahmeti olmazsa hiçbir şeyin üstesinden gelemeyiz." ifadesini kullandıktan sonra,  dua okudu.

    - Vali Büyükakın olay yerinde

    Öte yandan Bilecik Valisi Tahir Büyükakın, 2 uçak, 14 helikopter, 174  arazöz, 20 dozer ve 850 personelle müdahale edilen bölgeye incelemelerde bulunmak  üzere tekrar geldi.

    Camiliyayla köyünde bulunan tepeden yangının son seyrini izleyen ve  haritalarla hazırlanan strateji planları inceleyen Büyükakın, alevlerin etkili  olduğu alanları dolaştı.

    Bölgedeki ekiplerin, devam eden yangının rüzgar ile yayılmaması için  çalışmaları sürüyor.

“Şu anda köye ilişkin hiçbir tehdit yok”

  Vali Büyükakın, bölgede yaşayan vatandaşları da uyararak, can kaybına ilişkin endişe olmadığını, yaklaşık 50 hektarlık alanda etkili olan yangın nedeniyle merak edip gelen ya da yardıma diye gelen vatandaşların saha çalışmalarını aksattığını belirtti.

  “Alanda herhangi bir can kaybına ilişkin endişe yoktur”
  Vali Tahir Büyükakın vatandaşlara da çağrıda bulunarak, “Özellikle vatandaşlarımıza bir duyuruda bulunmak istiyorum. Alanda herhangi bir can kaybına ilişkin endişe yoktur. Kesinlikle endişelenip bölgeye doğru araçlarına binip gelmesinler. Bu bizim alandaki çalışmalarımızı olumsuz yönde etkiliyor. Bunun altını bir kez daha çizmekte yarar var. Alana yardıma diye geldiklerinde bizim ekiplerimizin sahada çalışmalarına engel olacaklar. Biz tüm ekiplerimizle buradayız. Jandarma komutanımız, kaymakamımız, Bozüyük Belediyesi başkanımız, Dodurga Belediye başkanımız, afad ekiplerimiz, ambulanslarımız. Bütün tedbirler alınmış vaziyette. Endişelenecek bir şey yok sadece yangının seyrini takip ediyoruz. Rüzgar değişimlerine karşı tedbirlerimizi almış vaziyetteyiz. Alana araçlarla gelip, sahadaki çalışmalarımıza engel olmamalarını, bu konuya hassasiyet göstermelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

KÜTAHYA'DA DA YANGIN SÜRÜYOR

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde pazar günü çıkan orman  yangınına müdahale eden ekiplerin yanı sıra Jandarma, itfaiye ve sağlık  görevlilerine civar köylerdeki kadınlar, hazırladıkları yiyecek ve içecekler ile  destek oluyor.  Pazar günü ilçenin Çukurca beldesi  yakınlarında başlayan orman yangını, zaman zaman kısmen kontrol altına alınsa da  rüzgarın etkisiyle geniş bir alanda etkili oluyor.

 19 orman bölge müdürlüğünden gelen yüzlerce orman işçisi, itfaiye,  sağlık ve jandarma görevlileri, bölgede gece gündüz demeden büyük bir özveriyle  yangınla mücadele ediyor. Yeşilin alevler arasında küle döndüğünü gören civar köylerdeki  vatandaşlar da ellerinden geldiğince görevlilere yardımcı olmaya çalışıyor. Çukurca beldesinde adeta seferberlik ilan eden kadınlar, her mahallede  gruplar halinde, yangınla neredeyse hiç uyumadan mücadele yürüten ekip ve  görevlilere gözleme, kabartma, ayran ve çay hazırlıyor.


İlçe sakinlerinden Ayşe Özoğul, kadınlar olarak yangınla mücadele eden  görevlilere ve diğer ekiplere yiyecek ve içecek hazırladıklarını söyledi. Özoğul, ormanın alevlere teslim olmasını üzüntüyle izlediklerini  belirterek, "Yangınımız büyük, acımız büyük. 20 kadınla biz burada başka  arkadaşlarımız başka yerlerde, jandarmamıza, itfaiyemize, tüm çalışanlarımıza  gözleme, ayran çay yapıyoruz." dedi.

 Sabaha kadar kabartma, akşama kadar da gözleme yaptıklarını ifade eden  Azime Tanrıverdi ise "Allah'ın izniyle jandarmamıza, tüm çalışanlarımıza aç  kalmasın kimseye muhtaç olmasın diye evlerimizde ne var ne yok topladık.  Dağlarımız yandı, ciğerimiz yandı. Yaylalarımız gitti. Çok üzülüyoruz, çok  ağlıyoruz. Yapacak bir şey yok, olan oldu." diye konuştu.