61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon’da yıl 4.’sü düzenlenecek olan Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi 27 _ 29 Kasım 2019 tarihleri arasında yapılacak. 

Zirvenin tanıtım programı ise bugün Trabzon Ticaret Sanayi Odası Mazhar Afacan Tolantı Salonunda yapıldı. Toplantıya, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gümdoğan ve Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Küçük katıldı. 

Toplantıda konuşan Trabzon Valisi Ustaoğlu, İpek Yolu güzergâhı ile Karadeniz’i çevreleyen, Balkanları, Kafkasya’yı ve Orta Asya ülkelerini kapsayan ülkemizin de içinde yer aldığı bölge, hiç şüphesiz ki, değişen dünya dengeleri içinde yüksek büyüme potansiyeli, ulaşım, ticaret ve üretim alanlarında sunduğu yeni fırsatlar nedeniyle giderek önem kazanmaktadır. Aynı zamanda Çin’in tarihi İpekyolunu canlandırmak ve Pasifik Okyanusu’ndan Atlantik Okyanusu’na ticaret köprüsü kurmak adına “Bir Kuşak, Bir Yol” projesi bölge için yeni fırsatlar doğurmuştur. Söz konusu koşullar çerçevesinde, İpek Yolu güzergâhı, Karadeniz ve Hazar Havzası ülkeleri arasında ticaret ve yatırımların gelişmesi önündeki engellerin tanımlanıp ortadan kaldırılması üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Bunun için bölge ülkeleri arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi ve bölge işadamları arasında yeni işbirlikleri kurulmasına yönelik etkinlikler düzenlenmesi önemli bir misyon olarak ortaya çıkmaktadır” dedi 

2014 YILINDA 260 YABANCI FİRMA KATILMIŞTI
Ustaoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu doğrultuda Hazine ve Maliye Bakanlığımız koordinasyonunda; Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği işbirliğinde 27-29 Kasım 2019 tarihleri arasında Trabzon’un ev sahipliğinde “4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi” düzenlenecektir. Etkinliği bakanlıklar düzeyinde Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destelemektedir. Ayrıca, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin yanı sıra birçok kamu ve özel sektör kuruluşu destek vermektedir.

2008 yılında 250, 2011 yılında 113, 2014 yılında ise 260 yabancı firma ve üst düzey kurum/kuruluş temsilcisinin iştiraki ile gerçekleştirilen “Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi” 3 yılda bir geleneksel olarak düzenlenmektedir” 

40 ÜLKEDEN İŞ ADAMLARI DAVET EDİLDİ
Zirveye 40 ülkeden iş adamlarının davet edildiğini ifade eden Vali Ustaaoğlu, “4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi organizasyonuna; Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Beyaz Rusya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, İspanya, İsviçre, İtalya, Irak, İran, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan, Makedonya, Moğolistan, Moldova, 

Özbekistan, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Slovakya,Sri-Lanka, Suriye, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna ve Yunanistan ülkelerinden potansiyel ithalatçı firma ve yatırımcıların daveti yanında, ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri, basın mensubu ve ilgili devlet başkanı, bakan ve bakan yardımcılarının davet edilmiştir.

Zirve kapsamında Ticaret,Finans, Yatırım , İşbirliği, Taşımacılık , Lojistik ve Turizm sektörlerinde panellerin yanı sıra 40 ülkeden yoğunlukla gıda ürünleri ve teknolojileri, inşaat malzemeleri ile makine sektörlerinden firmaların ülkemizdeki firmalar ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirileceği zirvenin katkılarıyla Türkiye’nin bölge ülkeleri ile ilişkilerinin sağlamlaştırılması ve katılımcı ülkeler arasındaki karşılıklı ticaret hacminin artırılması hedeflenmektedir.

Uluslararası İpekyolu İşadamları zirvesi katılımcı ülkelerin dış ticaretini artırmada önemli katkılar sağlamakta ve bu sayede ülkelerine yatırımcıların çekilmesinde büyük işlev görmektedir” ifadeleriyle sözlerini bitirdi. 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, yaptığı konuşmada, "

Bu yıl 4.’sünü gerçekleştireceğimiz “İpekyolu İşadamları Zirvesi” öncesinde, kamuoyuna zirve hakkında bir ön bilgilendirme mahiyetinde düzenlediğimiz basın toplantımıza hoş geldiniz. 

Değerli basın mensupları saygıdeğer katılımcılar, milattan yüzyıllar önce sadece ipek ve baharatın doğudan batıya nakledilmesiyle başlayan ipekyolu serüveni; bugün; bilim ve teknolojinin Orta Asya’yı, Kafkasları, Anadolu’yu ve Avrupa’yı mesafelerden bağımsız şekilde birbirine yaklaştırmasıyla, yüksek potansiyelli üretim ve ticaret yatırımlarına, yeni kaynaklara ve cazip fırsatlara zemin teşkil eden muazzam bir pazara dönüşmüştür.
 

Bu serüvende önemli duraklardan biri olan Trabzon’umuzun, liman ticareti ile İpekyolu’nun tarihsel geçmişinde sahip olduğu önem, şimdilerde daha da artmış, kentimiz; limanı, havalimanı, kültürel zenginlikleri, doğa ve tarih turizminin yanında 3 ayrı üniversitesi ile artık ticaret ve üretim potansiyelini açığa çıkaracak daha çok girişim, daha çok fırsat aramaya başlamıştır.


Tüm bu saydıklarımdan alacağı güç ile Trabzon, İpekyolu ticaretinin yeniden ayağa kalkmasında aktif rol alabileceğini, şehrimizin, bölgemizin hatta ülkemizin ticaret ve yatırım olanaklarını artırabileceğini uluslararası platformda anlatabilmelidir. Bu anlamda; yerli yabancı iş insanları ve devlet protokollerinin katılım sağlayacağı 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’ni büyük bir fırsat ve şans olarak görüyorum. 

İnşallah kadim şehrimiz, hem kendisi hem de ülkesi için ayağına kadar gelen bu imkânı kullanacak, diğer ülkelerle hem ikili ilişkilerini hem de ticaret hacmini daha da geliştirecektir. 

Trabzon, bölgesinin çok önemli bir şehri bir merkezi olarak, önümüzdeki dönemde daha fazla yatırımın olduğu, ticaret olanaklarının daha da geliştiği bir şehir haline gelmesi için biz de sayın valimiz ve paydaşlarımızla yoğun bir çaba içerisindeyiz. İnşallah önümüzdeki süreçte Trabzon Limanı olanakların daha da geliştirilmesi, güneyden gelecek olan demiryolu imkanıyla ulaşım olanaklarının çok artması, mevcut havalimanının yolcu ve yük taşıma kapasitesinin önümüzdeki dönemde mutlaka geliştirilmesi, bilhassa kararı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan Arsin’deki endüstri bölgesinin hayata geçirilmesi ile Trabzon'un, bölgenin ve ülkenin ekonomisine çok daha fazla katkı yapacak bir şehir haline geleceğini ben şimdiden öngörüyorum. Bu hedefe ulaşma noktasında da bu tür organizasyonların çok önemli rol oynadığını düşünüyorum.

Bu duygularla, şimdiden 27-29 Kasım 2019 tarihlerinde ilimizde gerçekleştirilecek 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesine Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak bir kez daha katkı sunmaktan büyük memnuniyet duyacağımızı ifade ediyor, katkı sunacak diğer tüm paydaşlara da şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.

Tarihi zirvenin; ülkemize, Trabzon’umuza ve misafir ülkelerin temsilcilerine, gerek ekonomi ve ticaret, gerekse kültürel anlamda büyük katkı sağlamasını tüm kalbimle diliyorum" ifadelerini kullandı.