Dağınıksu Mahallesi’nde İsmail Çolak isimli mahalle sakininin evinin hemen bitişiğinde bulunan 400 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen dev kaya kütlesi, çevredeki yerleşim yerlerini tehdit ettiği için bir ay önce parçalanmak istenmişti. Gündoğdu Belediyesi’nin yaklaşık bir ay süren yoğun uğraşılarına rağmen kaya bir türlü parçalanamadı. Son olarak Sakarya’da faaliyet gösteren özel bir firmadan suyla birleşince genleşen özel bir toz temin edildi. Dev kaya kütlesinin içerisinde oluşturulan 4 metre uzunluğundaki damarlara suyla birleştirilen tozdan doldurularak kaya ikiye ayrıldı. Parçalandığında parçaları çevreye zarar vermemesi için çelik telle ağaca bağlanan kaya ikiye ayrılınca çelik teller de çözüldü.



Gündoğdu Belediye Başkan Yardımcısı Saffet Kopuz devam eden parçalama çalışmalarını yerinden izleyerek, taşın parçalanmasında kullanılan kimyasal uygulama hakkında bilgi verdi.

Gündoğdu Belediyesi’ni bir hayli uğraştıran kaya beldede gündem olurken kayanın ikiye ayrılması Gündoğdu Belediye Başkanı Süleyman Yıldız tarafından düzenlenen basın açıklaması ile duyuruldu. Yıldız yaptığı açıklamada, “Kayayı çeşitli yerlerinden 4’er metre derinliğinde matkaplarla deldik.



Özel tozu su ile birleştirip bu deliklere döktük. Deliklerin içinde genleşme oluşunca taşta da çatlama meydana geldi. Yaklaşık 10 tonluk bir parçayı ana gövdeden ayırdık. Taş yüksek bir yerde. Taşın altında insanların ikamet ettiği konutlar var. Bu yüzden kesim işini parçalar halinde sürdürüyoruz. Bizim burada verdiğimiz çabadan çok taşı ağaca bağlamamız dikkat çekmişti. Şu anda taş ağaca bağlı değil” dedi.