Orman ve Su İşleri Bakanlığınca çığ zararlarının önüne geçilmesi amacıyla başlatılan "çığ kontrol projeleri" kapsamında, 5 yılda 7 çığ projesi tamamlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, projelerle çığ olaylarında yaşanan can ve mal kaybının önüne geçmenin hedeflendiği, öncelikli olarak belirlenen 14 yerden 7'sinde çalışmaların tamamlandığı bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu konuyla ilgili açıklamasında, dünyada küresel ısınma ve iklim değişikliği, dağlık alanlarda kış turizmi gibi insan faaliyetlerinin artması sebebiyle gelecek yıllarda çığ olaylarında ve zararlarında artış beklendiğini kaydetti.

Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi gibi topografyanın eğimli olduğu dik arazilerde çığın daha fazla olduğuna işaret eden Eroğlu, "Son yüzyılda Türkiye'de Ulusal Afet Arşivine göre 219 çığ olayı kayıtlara geçti, bu olaylarda 201 kişi hayatını kaybetti." ifadelerini kullandı.

Eroğlu, Bakanlık olarak hayata geçirdikleri çığ kontrol projelerini anımsatarak, her yıl farklı büyüklüklerde çığ olayı meydana gelmesinden dolayı öncelikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nin dağlık kesimlerinde çalışmaları başlattıklarını bildirdi.

Çığın taş, kaya, ağaç ve dalları derelere taşımaları sebebiyle sel ve taşkınların artmasında da rol oynadığını ifade eden Eroğlu, söz konusu projelerle çığ zararlarının önüne büyük ölçüde geçtiklerine işaret etti.

Eroğlu, 5 yılda 14 çığ kontrol projesinden Trabzon-Karaçam, Erzurum-Tortum Peynirli Köyü, Erzurum-İspir Başyurt Köyü, Bolu Yedigöller Ayıkaya Mevki, Trabzon-Uzungöl Kanlıyatak, Kalestel ve Balastal projelerinin tamamlandığını belirterek, diğer projelerin uygulamasının da en kısa sürede yapılacağını kaydetti.

Rize- Ayder-Huser Yaylası, Trabzon-Uzungöl-Yaylaönü, Rize-Yukarı Kavron, Trabzon-Yukarı Dursoğlu, Trabzon-Araklı Yetimoğlu ve Erzurum Çığ Kontrol Projesi'nin diğer uygulama yerleri olduğunu bildiren Eroğlu, projelerin genellikle karayolları ve yerleşim yerlerinde hayata geçirildiğine dikkati çekti.

Eroğlu, "Bir risk azaltma faaliyeti olan çığ kontrolünde rüzgar perdesi, kar ağı saptırma duvarları, çelik kar köprüleri gibi tesisler inşa ediyoruz. Tesis edilen bu yapılar oldukça pahalı olmakla birlikte, uygulanan projelerle meydana gelen çığ zararının en aza indirilmesini ya da tamamen önlenmesini hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Trabzon'un Çaykara ilçesi ve Rize Elevit Yaylası "çığ tehlike haritaları"nın geçen yıl hazırlandığına değinen Eroğlu, oluşturulacak haritalarla çığ tehlikesi olan bölgelerin belirlendiğini ve söz konusu bölgenin yerleşime açılması durumunda bu haritaların göz önünde bulundurularak gerekli tedbirlerin alınmasının sağlandığını bildirdi.

Türkiye için de "çığ tehlike ve risk haritaları"nın bir an önce tamamlanması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, akabinde "çığ tehlike ve risk değerlendirme" çalışmalarının yapılması gerektiğini, bu çalışmaların çığlardan etkilenen bölgelerde yapılacak her türlü alt-üst yapı yatırımları için kullanılarak ileride çığ kaynaklı zararların önüne geçilebileceğini belirtti.