RAMAZAN RAHMET RÜZGÂRIDIR 

Arapçada, kiri ve tozu silip süpüren yağmura “ramzâ” denir. Ramazan kelimesi bir görüşe göre buradan alınmıştır. Çünkü Ramazan, yağmurun, pisliği süpürdüğü gibi insanın kötü huylarını, nefsani arzularını ve günahlarını silip süpürür. 

Bazıları “Ramazan, güneşin kavurucu sıcağından taşların yanmasını anlatan ‘ramaz’ kelimesinden türemiştir.” der. O vakit Ramazan, dünyadayken kulun süflî arzularını yakan bir kor olur, günahlarından dolayı cehennem ateşinde yanmaması için… 

Ramazan ayı adını nereden alırsa alsın, kulun açlığını, susuzluğunu umursamayıp nefsini sabırla terbiye ettiği, rahmet selinin göklerden inerek bencillik, hırs ve açgözlülüğü silip süpürdüğü aydır. 

Ramazan, bereketin, ilahî lütuf ve bağışlamanın adıdır. Ramazan, ötelerden gelen tatlı bir esintidir. Ayrılırken ardında rahmet, bereket ve kurtuluş esintileri bırakan bir rahmet rüzgârıdır o! Sabır ayı, sabır insanına dönüştürdüğü kula veda ederken sanki kulağına usulca fısıldar “Sabredenlere ödülleri hesapsız verilir.” diye. 
 (Zümer, 39/10) (Soner Gündüzöz, Orucu Anlamak, Ankara-2012, s.35-36)

GÜNÜN DUASI:  “Allah’ım, cimrilikten sana sığınırım, korkaklıktan sana sığınırım, ömrün en rezil zamanına kalmaktan sana sığınırım.” (Buhârî, Deavât, 37) 

GÜNÜN SÖZÜ:  Bize Hak’dan gel olmadan Ecel kuşu urulmadan Cânın Azrâil almadan Gel Allah’a dönelim gel Özenmez misin ol yâra Ki aldanmışsın ağyâra Seni azdırmış emmâre Gel Allah’a dönelim gel Niyâzî’ye olup hâldaş Olursan yoluna yoldaş Döküp gözlerimizden yaş Gel Allah’a dönelim gel (Niyâzî Mısrî)

TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ RAMAZAN PROGRAMI: 
Konuk isim: Serdar Tuncer
Etkinlikler: Kuran-ı Kerim Tilaveti, Top Atışı, Şerbetçi, Yüz Boyama, Palyaço, Ateşbaz, İllüzyonist, Jonglor, Nasreddin Hoca, Ney Dinletisi, Sema Gösterisi…
Adres: İpekyolu Fuar Alanı / Trabzon Diş Hastanesi karşısı