Trabzonspor’un şike sürecindeki mücadelesi bazsı siyası ve ekonomik gelişmeler rektörlük seçimlerini sanki ikinci plana itti gibi. Rektörlük seçimlerine doğru, rektör adaylarından Süleyman Baykal’a gündemdeki soruları sordu. O da cevap verdi.

- Rektör Özen’in açık ve net ve de hararetle üstelik üzerine basa basa sizi desteklediğini açıklamasını ‘O’un sanki devamıymış gibi izlenim veriyor. Siz O’nun devamı mısınız..?

Baykal :. Özen’in beni desteklemesi O’nun rektörlük boyunca yaptıklarının benim tarafımdan kabullenildiği anlamı çıkmamalı. Evet Özen, KTÜ’ye çok değerler kattı. Markalaşması için mücadele etti. Bende yönetici kadrosunda yer aldım. Dekanlık yaptım. Ama bilin ki, Dekanlık yetkilerim çerçevesinde yanlış olanı seslendirdim ikazlarımı yaptı. Doğru bildiklerimi de destekledim. İşte ben, bu nedenle kimsenin devamı değil kendimin başlangıcıyım

- Size oy vermedi biz de Rektör oldunuz. Onları Allah mı korusun

Baykal : Bakınız, Özen’in kendi yakın çalışma ekibini kurarken çok paylaşımcı olduğunu söyleyeyim. Bugün benim seçimlere rakibim olacak olan Prof. Dr Orhan Aydın’ın rektör yardımcılığı gündeme geldiğinde bana da soruldu. Ben de hak ediyor bana sorarsanız olsun benim görüşüm bu şekilde diye ilettim. Böyle biri şimdi rektör seçilirse kendine oy vermeyenlere sıcak bakmaz demesi sadece spekülatiftir. Dekanlığım dönemindeki uygulamalarımda bunun örneği ile doludur.

- Cemaatlerle ilişkisin. Adını Hizmet Hareketi olarak değiştiren bir harekete mensupmuşsunuz,

Baykal; Dediğiniz oluşumlar Türkiye’nin ve Trabzon’un da gerçeğidir. Üniversitemizin de gerçeğidir. Ama şunu ifade edeyim ki, bu oluşumların KTÜ’de rektörlük seçimlerinin kaderini belirleyecek gücü etkinliği yoktur. Bunu herkes bilsin. O arkadaşlarımın hepsine saygı duyuyorum. Kendileri de yakın dostum. Ama bilin mi benim çok yakın dostum olan her düşünceden bilim insanları var. Sosyal demokratlar ve diğerleri. KTÜ seçimlerinde bu tür olmuşumlar belirleyici olmaz. Olmadı da..”

-Hep Liyakat diyorsunuz. Liyakatlı olan benim önceliğim diyorsunuz

BAYKAL: Çok doğru, benim için liyakat önemli. Bana oy vermiş vermemiş hiç umurumda değil. Kimin liyakatı bir santim önde, o hak ettiğini alacak. Bunun garantisi de benim. İlkelerim inancım ve de yaşam biçimimdir..