Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, sürücülere kış lastiği kullanmaları konusunda uyarı yapıldı.

Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili yapılan yazılı uyarıda , “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 27 Kasım 2012 tarihinde yayımladığı genelgelerle araçlarda kış lastiği kullanımıyla ilgili hususlar belirtilmiştir. Bahse konu genelge hükümleri doğrultusunda İlimiz genelinde kış lastiği uygulaması 01 Aralık 2014 - 1 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılması uygun görülmüş olup, bu süre zarfında Emniyet Müdürlüğümüze bağlı trafik ekiplerince kış lastiği denetimleri aralıksız olarak yapılacaktır. Genelgeye uymayan sürücüler hakkında belirlenen cezai işlemler uygulanacaktır” denildi.

Binek otolar da kış lastiği kullanmalı

LASİD Genel Sekreteri Ünsal; zorunluluğun sadece ticari araçlar için olduğunu ancak tüm araçların kış lastiği uygulamasına hassasiyet göstermesi gerektiğini de belirtti: ‘Yönetmelik ve buna bağlı genelgeler, kış aylarındaki emniyetli sürüş ve trafik kazalarının azalması adına çok önemli bir adımdır. Ancak trafikte kayıtlı toplam 18.5 milyon araç bulunmakta olup, bunun yaklaşık 9.5 milyon adedi binek otolarıdır. Ticari araçlar için Zorunlu Kış Lastiği Kullanımının, binek otolarına uygulanmaması tam bir yol güvenliğinin henüz sağlanamaması anlamına gelmektedir. Bu bağlamda zorunluluk kapsamının genişletilmesi ve trafikte dolaşan tüm araçların bu dönemde Kış Lastiği takması desteklenmelidir. Böylece trafikteki tüm araçların en uygun lastikle seyrinin sağlanması gerçek anlamda yol güvenliği açısından riskleri minimize edecektir. ‘ dedi.

Kaplama lastikten kış lastiği olur mu?

Kaplama kış lastiği kullanımı konusunda da görüş açıklayan Genel Sekreter Bahadır Ünsal, şöyle konuştu: ‘Yıllardır ihmal edilmiş ve teknolojik olmayan yöntemlerle kaplanmış lastikleri kullanan taşıma sektörü, bu nedenle sıkıntılar yaşamıştır. Yollarda parçalanmış veya olduğu gibi çıkmış sırt atıkları hepimizin sıkça gördüğü görüntüler. Bu konudaki sorunlar Avrupa Birliği’nde R 109 regülasyonu ile çözülmüş olmasına rağmen ülkemizde uygulaması gecikmiştir. Derneğimizin üyeleri bugün artık kendi geliştirdikleri teknolojileri ile kaplama yapmakta veya yaptırmakta ve lastiklerimiz güvenli bir şekilde Kaplama konusunda, ‘Motorlu Taşıtlar ve Römorklarının Kaplanmış Havalı Lastikleri İmalatı Uygulaması ile ilgili Yönetmelik’ ile oluşturulmuş olan güvenli kaplama lastik standardını ifade eden, UN/ECE R 108 ve R-109 regülasyonu uygulanmaktadır. Buna göre kaplama lastiklerin Bakanlıkça denetlenerek sertifikalandırılan tesislerde kaplanmış olması gerekmektedir.’