61SAAT HABER SERVİSİ

Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Murat Toktaş,  Türkiye Turizm Tanıtım Ajansı Bölge Başkanlığı adaylığını Trabzon’da açıkladı. Trabzon Zorlu Grand Otel’de bir basın toplantısı düzenleyen Toktaş, KATİD olarak tek bir adayla yollarına devam etmek istediklerini açıkladı. 

LOKOMOTİF OLAN ŞEHİR TRABZON
Toktaş, “İstişare ettik ve benim ismimde uzlaşıldığı için ben KATİD’i temsilen aday oldum. Daha evvelden var olan network ve alt yapımızla 18 ile hakim ve eşit mesafedeyiz. Burada da uygun bir şekilde temsil edeceğimizi düşünüyoruz. Seçimler 29 Aralık’ta Pazar günü Trabzon yapılacak. Bide adaylığımızın açıklanması için Trabzon’u yuğun gördük. Karadeniz denilince ilk akla gelen şehrimiz, lokomotif olan şehrimiz Trabzon. 
Seçimler zaman zaman sağlıklı bilinmediği için şehir seçimi gibi algılanıyor. Öyle bir durum yok. 18 ilin dahil olduğu seçim olacak. Amacımız Türkiye Tanıtım Ajansındaki fonlardan bölgemizin ihtiyacı olan fonları şehirlerimize aktarmak” dedi. Toktaş, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bizim avantajımız daha var, diğer bölgelerde federasyon olarak tek aday belirlendi. Hemen hemen her bölgede tek aday var. Bizim orada yönetim kuruluna girmesinde tek aday olarak bakılan arkadaşlarımız mesai arkadaşlarımız. Yabancı değiliz. Orada da bölgemizle ilgili lobi yapıp istediğimiz oylamaları alabilecek durumdayız. 
O yapıyı daha önce biliyor olmamız, seçilecek olan 9 kişinin tek aday olarak seçimlere girmesi, bizde uygun görülür orada ajansta yönetim kurulu üyeliğine dahil olursak bölgemizin ihtiyacı olan her şeyi meclisten geçirebileceğimizi ve bakanın onayına bırakabileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.


3 GÜNDE 9 BİN İMZA TOPLANDI
Adaylık için 3 bin 500 imza olması gerektiğini ifade eden Toktaş, kendilerinin 3 günde 9 bin imzaya ulaştıklarını açıkladı. Toktaş, “Bizim bölgemizde 35 bin yatak kapasitesi var. Yüzde 10’u kadar imzayı toplamak gerekiyordu. Biz yönetim ve illerde ki arkadaşlarımızla karar verdikten sonra biz 3 günde 9 bin imza topladık. Hemen 3. Gün sonunda federasyonumuza yolladık. 
Türkiye Turizm Tanıtım Ajansı.. Başkanı Bakan Yardımcısı oluyor. Yaklaşık 15 kişilik yönetim kurulu üyesi var. Bunların 5 tanesi atamayla gelenler. Geri kalanlarda seçimle gelen bir tanesi TürSAB üyesi 9 tanesi otelci. Burada fon birikiyor. Biz ilk taksiti geçen ay ödedik. Bu fonda para birikecek ve Türkiye’nin tanıtımı için kullanılacak. 
Biz bölge olarak ne yapabiliriz. Yeni pazarlara açılma ihtiyacımız var. Doğu Karadeniz ile ilgili körfez pazarı ile ilgili uzun süre yol kat etmemiz mümkün değil. Tek pazara mahkum olmanın sıkıntısını yaşadık. Uçak düştüğünde Rusya’dan 4 milyon gelen turist sayısı 500 bine düştü. 

KARADENİZ’İ ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTIRILMASI GEREKİYOR
Karadeniz olarak bizim Pazar çeşitliliğini arttırmamız gerekiyor. Bu Pazar arayışlarını yaparken maddi kaynağa desteğe ihtiyaç var. Bir yere gidip orada uzun süreli çalışma yapmak lazım. Bir kere gidilmeyle müşteri kazanılsaydı, sizler birer gazete bizlerde birer otel açardık. Uzun süreli yolculuk. Bu hem irade, hem istek, hem de bütçe istiyor. Trabzon bunların bir çoğuna sahip.. Bizde o projeleri maddi anlamda daha fazla finanse ederek, katkı sağlayarak bu şekilde katkı sağlarız” dedi. 

KARADENİZ BÖLGESİNDE 20 MİLYON DOLAR BİRİKMESİ BEKLENİYOR
Turizm Tanıtım Ajansı için bu yıl kesintilerin başladığını kaydeden Toktaş, Karadeniz Bölgesinde 20 Milyon Dolar birikmesini beklediklerini kaydederek, “Bu yıl itibariyle başladı kesintiler. Önümüzdeki sene 150 milyon dolar, bir sonraki sene 200 milyon dolar para birikebilir. Biz bölge olarak bakarsak bunun yüzde 10’u kadar kendi bölgemizle ilgili para birikeceğini tahmin ediyoruz. Bir iki ay sonra o veriler bize gelmeye başlanacak. Bakanlıktan bölge olarak ne kadar katkı sağlanıyor. Biz 20 milyon dolar gibi bir para oraya aktarılabilir. Biz bölge olarak tamamını kullanmaya talibiz. Mümkün olursa daha büyük bütçeli bölgelerden, bölgemize para istiyoruz. Bizim çok daha gidecek yolumuz var. Marmara, ege, Akdeniz belli bir seviyeye ulaşmıştır. Biz daha yolun başındayız. Kendimize düşen bütçeyle yetinmek istemiyoruz. 
Şuanda resmi olarak bakanlığa başvuran ben oldum. Zaman zaman Trabzon’dan aday olmayı düşünen dostlarımız olduğunu düşündük. Rize’den bir arkadaşımız düşündüğünü söyledi” dedi.

Murat Toktaş kimdir?
 
Murat Toktaş 1988 yılında stajyerlikle başladığı turizm hayatına uzun süre İstanbul’da devam etti. Birçok 4 ve 5 yıldızlı otel açılışında departman amiri ve genel müdür olarak bulundu.
 
Uzun yıllardır Anadolu’da turizmci ve otelcileri bir araya getirip bir değer yaratmak için verdiği mücadele ile bilinmektedir. Bu kapsamda birçok STK da aktif görev almış ve kuruluşunda bulunmuştur. 
 
* KATİD (Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği) kurucu/başkanlığı yanı sıra,
* TÜROFED (Türkiye Otelciler Federasyonu) Yönetim kurulu üyeliği,
* TOBB turizm meclis üyeliği,
* SKAL Karadeniz kurucu/Başkanı,
* TUROYD (Turizm Otel Yöneticileri Deneği) kurucu/Başkan yardımcılığı gibi birçok STK da halen aktif görev almaktadır.
 
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde oluşturulan Turizm Şurası üyesi de olan Murat Toktaş, birçok dergi ve gazetede Turizm köşe yazarlığı da yapmaktadır.
 
Halen North Point Hotelleri genel koordinatörlüğünü yapmakta olan Murat Toktaş evli ve 3 çocuk babasıdır.