61 SAAT HABER SERVİSİ-25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Uluslararası Mücadele Günü’ dolayısıyla, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Neşe Uzuner, “Şiddete Karşı Tam Eşitlik” başlığı atında düzenlenen seminerde katılımcıları bilgilendirdi. 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TTSO) kadına yönelik şiddetle ilgili bir seminer düzenlendi.

 “Şiddete Karşı Tam Eşitlik” başlığı altında düzenlenen Seminere konuşmacı olarak Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Neşe Uzuner yer aldı.  Uzuner, konuşmasında :” Şiddetin ortaya çıkışı insanlık tarihiyle paraleldir. Arkeologlar kadına şiddet olayını 3 milyon yıl öncesine götürmektedir. Erkek ve kadın mumyalar üzerinde yapılan araştırmalarda erkek mumyalarda 9-20 arası kırığa rastlanırken kadın mumyalarda ise 30-50 arası kırık saptanmıştır. Tabi ki bu kırıklar savaş esnasında yaşanan kırıklar değil birebir uygulanmış şiddetin göstergesidir” diye belirtti.



Şiddeti, şiddetin unsurlarını; şiddete maruz kalanların durumlarını ve yine şiddetten korunmanın yollarını anlatan Uzuner, şiddetin çeşitlerini anlattı. Şiddetin 4 çeşidi olduğunu kaydeden Uzuner, “ 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi kanunu kapsamında şiddetin temel bilimsel tanımı kişinin fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesiyle sonuçlanan her türlü tutum ve davranışı ifade eder” dedi. 
Katılımcıların çoğunluğunun kadın olduğu toplantıda, şiddet gören kadınların uğradığı fiziksel ve psikolojik örnekler verildi. Bizzat şiddet gören kadınların, kendilerinin veya kızlarının yaşadığı olayların anlatıldığı toplantıda Türkiye’de kadına verilen değeri gözler önüne serdi.
İşte o gerçek örneklerden bazıları ise şu şekilde: 

“Akrabam değildi, düğünde görmüş beni sonrasında kaçırdı. Ailem geri almak istedi, vermedi. Ağaca bağlar döverdi. Her gördüğü yerde döverdi. Hep şiddet hep şiddet…” 

“Bir haftalıkken dövmeye başladı kızımı. Biz de bir şey vardır gelinliğinle geldin kefeninle çıkarsın diye. Kardeşini ara geri dönsün demişler, kardeşi geri döndü. Kardeşi gidince de intihar etti. Tedavi edince de geri döndü o eve. Şiddet devam edince de eve geri döndü ve bir daha gitmedi kızım”