”Trabzon’un bir asırdır beklediği Erzincan – Trabzon Demiryolu hattının Rize’nin İyidere İlçesine kaydırıldığı haberleri tepki toplamaya devam ediyor. CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanı sıklıkla ‘Coğrafya kaderdir’ diyor. Trabzon bu kaderin öne çıkardığı, bölgenin en önemli şehirlerden biridir. Tarihi İpekyolu üzerindedir. Nüfusuyla, Uluslararası limanıyla, havaalanı ve eşsiz konumuyla bölgenin merkezi konumundadır. Yurt dışına en fazla ihracatın yapıldığı şehirlerimizden biridir ve en önemlisi Trabzon’a demir yolunun gelmesi büyük Atatürk’ün vasiyetidir. Trabzon olarak 100 yıldır bu projeyi bekliyoruz. Ayrıca; Önceki Başbakan Binali Yıldırım, AKP’li Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, AKP Trabzon eski Büyükşehir Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu ve AKP Trabzon İl Başkanı Haydar Revi ‘güzergâh tartışmaları bitmiştir, Demiryolu Trabzon'a hayırlı olsun’ dediler ve Trabzon'a müjde verdiler. Sözler ortada, o halde nerden çıktı bu güzergâh değişikliği?”

‘ZOR DİYE KAÇACAK HALİMİZ VAR MI’ DEMİŞTİ

Eski Başbakan Binali Yıldırım, Erzincan-Gümüşhane-Trabzon demiryoluyla ilgili şunları söylemişti: “Erzincan-Trabzon demiryolu Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetidir. Trabzon-Erzincan demiryolunu da 2023’e kadar biz yapacağız, başlatacağız. Dünyanın en zor projelerinden birisi. Zor diye bırakıp kaçacak halimiz var mı? Öyle bir göz var mı bende? AK Parti iktidarı böyle çalışıyor.”

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı, Trabzon Valisi ve Trabzon Milletvekillerinin katıldığı toplantıdaki konuşmasında demiryolu ile ilgili güzergâh tartışmalarına son noktayı koymuş ve Erzincan Trabzon demiryolunun güzergâhının Erzincan-Gümüşhane-Maçka-Trabzon olarak netleştiğini ifade etmişti. 

Eski AKP Trabzon Büyükşehir belediye başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu; "Uzun yıllardır demiryolu hayali kuran şehrimiz ve bölgemiz için bu, çok büyük bir müjdedir. Artık demiryolunun yapılıp yapılmayacağı, hangi güzergâhtan geçeceği gibi tartışmalar böylece geride kalmıştır. Bu dev yatırım şehrimize, bölgemize ülkemize ve milletimize hayırlı olsun” demişti.

AKP Trabzon İl Başkanı Haydar Revi; “ Erzincan-Trabzon Demiryolu projesi ile inşallah tarihi ticaret güzergâhı olan İpek Yolu yeniden canlanacaktır. Erzincan-Trabzon Demiryolu için tarihi bir adım atıldı, Trabzon’umuza hayırlı uğurlu olsun. Başta Sayın Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Sayın Başbakanımıza, Bakanlarımıza, Milletvekillerimize ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum“ demişti.

TRABZON'A BU İHANETİ KİM YAPTI?

“AKP'li yetkililerin sözleri ortada. Her biri Erzincan- Trabzon demiryolu hattının kesinleştiği müjdesini verdiler bizlere, Trabzon halkına! Şimdi soruyorum, Nereden çıktı bu güzergâh değişikliği işi? Trabzon'a ve Trabzonlulara verilen sözler, müjdeler yalan mıydı? Yoksa güzergâhın değiştiği haberleri mi yalan? AKP'li yetkililer çıkın, Trabzon'a bir açıklama yapın, bu şehre gerçekleri söyleyin! Demiryolu hattı gerçekten Trabzon’dan kaydırıldı mı? Kaydırıldıysa, hangi gerekçeyle kaydırıldı ve en önemlisi Trabzon'a bu ihaneti kim yaptı?”

İSTİFAYA DAVET EDİYORUM

“Trabzon'a sahipsizliğin, beceriksiz siyasetçi ve yöneticilerin bedelini mi ödettiler? Bunun ortaya çıkmasını istiyoruz. Trabzonlu 4 bakanı, AK Partili Milletvekillerini, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanını ve AK Parti İl Başkanını bu konuyla ilgili bir açıklama yapmaya davet ediyorum. Demiryolu müjdesi derken, hayırlı olsun derken Trabzon’la ve Trabzonlularla dalga mı geçildi? Lojistik üssü projesinden sonra demiryolu da elimizden alındı mı?  Eğer öyleyse Trabzon'a demiryolu sözü veren, Trabzonluları demiryolu müjdesiyle aldatan AKP yetkililerinin tamamını istifaya davet ediyorum. Trabzon'a demiryolu projesinin hazır olduğu söylendi, güzergâhın Erzincan-Kelkit-Gümüşhane-Maçka-Trabzon olarak belirlendiği ve kesinleştiği söylendi, güzergâh tartışmalarının bittiği söylendi ve hayırlı olsun diyerek müjde verildi. Cumhurbaşkanına, AKP’li Bakanlara teşekkürler edildi. Tüm bunlar yalan mıydı? Bu şehrin umutlarıyla, geleceğiyle oynamaya kimsenin hakkı yoktur! Trabzon’a yapılacağı söylenen Lojistik üssü konusunda yaşadıklarımızı, demiryolu konusunda yaşamak istemiyoruz ve bunu asla kabul etmiyoruz. Hangi hakla ve kim tarafından güzergâhı belirli bir proje elimizden alınmıştır? Bu sorulara cevap bekliyoruz.”

SÖZÜNÜZÜ TUTUN

“Demiryolunun söz verildiği gibi önce Trabzon’a gelmeli, sonra buradan Rize ve Giresun'a ulaşmalıdır, doğru olan budur, Trabzon'a verilen sözler bunu gerektirir. Biz diyoruz ki Trabzon'a verilen söz tutulsun, söz verildiği gibi demiryolu Trabzon'a gelsin, buradan da sahilden bir hat Rize'ye ve bir hat Giresun illerimize döşensin. İllerimiz arasında gereksiz tartışmalar, çekişmeler olmasın. “

TRABZON SAHİPSİZ DEĞİL

“Trabzon sahipsiz değil, bunu herkes böyle bilsin. Bu şehrin hakkına sahip çıkmak için ne gerekiyorsa yapacağım. Demiryolu konusu Trabzon’un en önemli konusudur. Milletvekili olduğum gün bunu söylemiştim, yine söylüyorum. Türkiye’nin her bölgesinde olan Demiryolunun Trabzon’umuza gelmesi için ne gerekiyorsa yapacağım.”