CHP Trabzon Milletvekili adayı Ahmet Kaya, CHP iktidarında tarım politikalarını anlattı. AKP iktidarının yanlış tarım politikaları nedeniyle vatandaşların geçinemez olduğunu ifade ederek, “Çiftçilerimiz, yüksek girdi maliyetlerini karşılayamıyor. İthalat nedeniyle eziliyor. Düşük ürün fiyatları yüzünden tarlasını terk ediyor. Orman köylülerimiz, sosyal güvenliğe ve emeklilik haklarına sahip olmaksızın çalışıyor” diyerek Türkiye’yi tarım ve hayvancılıkta ithalatçı olmaktan çıkaracaklarını belirterek, “Çiftçi ve köylü CHP iktidarında üretecek, kazanacak” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili adayı Ahmet Kaya, Trabzon’un Düzköy İlçe merkezi, Çayırbağı ve Çal Mahallerinde seçim çalışmalarında bulundu. Esnaf ve vatandaşın dertlerini dinleyen Ahmet Kaya, Düzköy, Çayırbağı ve Çal Mahallelerinde yaşayan yurttaşlarımızın tarım ve hayvancılıkla geçindiğini belirterek, AKP iktidarının yanlış tarım politikaları nedeniyle vatandaşların geçinemez olduğunu  söyledi. Ahmet, “Çiftçilerimiz, yüksek girdi maliyetlerini karşılayamıyor. İthalat nedeniyle eziliyor. Düşük ürün fiyatları yüzünden tarlasını terk ediyor. Orman köylülerimiz, sosyal güvenliğe ve emeklilik haklarına sahip olmaksızın çalışıyor” dedi.  

TÜRKİYE’Yİ TARIMDA İTHALATÇI OLMAKTAN ÇIKARIP

Bu yörede yaşayan erkeklerin gurbette çalışarak hayatlarını ailelerini geçindirmeye çalıştığı belirten Ahmet Kaya, CHP iktidarında üreten bir tarım ve hayvancılık politikası izleyeceklerini belirtti. Köylü üretecek kazanacak diyen Ahmet Kaya, “Türkiye’yi tarımda ithalatçı olmaktan çıkarıp, ihracatçı haline getireceğiz. Tarım Kanunu’nun 21. Maddesi’ni uygulayacağız. GSYH’nin % 1’i kadar vereceğimiz tarım desteklerini iki katına çıkaracağız. Tarımsal üretimde kullanılan tohum, gübre ve tarım ilacı gibi girdilerin vergilerini düşürerek, maliyetleri aşağıya çekeceğiz.”

TÜM TARIMSAL KİT’LERİN ÖZELLEŞTİRME SÜREÇLERİNİ DURDURACAĞIZ

Çiftçilerimizin tarımsal kredi borçlarının faizlerinin tamamını sileceğiz. Türkiye’deki tüm tarımsal ve hayvansal üretimi kayıt altına alan, Üretici Kayıt Sistemi’ni oluşturacağız. Sisteme kayıtlı üreticilerin SGK primlerinin tamamının devlet tarafından karşılanmasını sağlayacağız. Tüm ürünleri, üretim araçlarını ve hayvanları, sisteme kayıt edildikleri anda primleri devlet tarafından karşılanacak şekilde, tarım sigortası kapsamına dahil edeceğiz. Çiftçilere verilen desteklerden dosya parası, genel giderler vb. adı altındaki kesintilerin tamamını kaldıracağız. Tarımsal destekleri çiftçinin girdi maliyetlerini hesaplayarak ve üzerine çiftçinin karını ekleyerek belirleyecek ve bir yıl önceden açıklayacağız. Destek tutarlarını en az enflasyon oranı kadar artıracağız. Tüm tarımsal KİT’lerin özelleştirme süreçlerini durduracağız.

MERALARIN KÖYÜN ORTAK MALI OLARAK KALMASINI SAĞLAYACAĞIZ.

Tarım ve hayvancılığa yönelik her türlü teknik ve danışmanlık desteğini, kooperatifler aracılığıyla ve bölge üniversiteleri ile eşgüdüm halinde vereceğiz. Bu kapsamda en az 40 bin ziraat mühendisi, veteriner ve tekniker istihdamı sağlayacağız. Mera Yönetim Birlikleri’ni etkinleştirecek, ıslah edeceğimiz meraların amaç dışı kullanımına izin vermeyeceğiz. Meraların köyün ortak malı olarak kalmasını sağlayacağız.

HAYVANSAL ÜRETİM İLE İLGİLİ NE YAPILACAK

Bütün kırsalda hayvan varlığını artırmak için küçük ve orta ölçekli işletmelerin yaygınlaşmasını sağlayacak, kooperatifleşmeyi desteklerle özendireceğiz. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin talepleri doğrultusunda, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların karkas sınıflandırılması sistemini hayata geçireceğiz. Okul sütü programını yeniden tasarlayarak, kamu alımlarını sektörü desteklemek üzere kullanacağız” dedi.