61SAAT HABER SERVİSİ - Ortahisar Belediyesi Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, belediye başkanlığının ikinci yılını değerlendirmek üzere basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Alyans Cafe ve Restorant'ta bugün saat 10:00'da başlayan toplantıda Başkan Genç, basın mensuplharının sorularını yanıtlarken  ele alınan ve yapımı devam eden projeler hakkında da bilgilendirmelerde bulundu.

Gümüşhaleli şehit Tamer Aktaş’I anarak konuşmasına başlayan Başkan Genç, “Yer Yüzünün önemli bir coğrafyasındayız. Çok güzel bir toplardayız. Daha iyi tabirle, bu topraklar üzerinde tarihten beri emelleri olan hedefleri olan müşterek bir kısım senaryolar var oyunlar var. Bu emellere ulaşmak isteyenler tabi ki taşeron örgütler kullanıyorlar. Daha once başka isimlerle kullandılar. Şimdi başka başka isimler kullanıyorlar. Bazen etkink, bazen din adına ama inançlarımızla alakası olmayan inancı kullanarak bir kısım örgütlerle beraber emellerine ulaşmak isteyenler var. Bu güçlere karşı dik duran bir milletiz. Tarihimizi çok daha iyi görerek adımlar atmamız lazım” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN GENÇ’İN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI ŞU ŞEKİLDE:

GÖREV SÜREMİZİN SONUNDA…
Bizler siyasi propaganda dönemimizde çalışmalarımızda Ortahisar Belediye Başkanı olarak seçildiğimizde nelere yapabileceğimiz yönünde beyannamelerde bulunduk. Bu şehri daha yaşanabilir hale nasıl getirebiliriz. Hangi yatırımlar yapılmış daha ziyade nelere öncelik verebiliriz noktasında bir beyannamemiz olmuştu. Şuan da 2. Yılımızı idrak ediyoruz. Görev süremiz 5 yıl. 5. Yılımızda halkımızın karşısına çıkıp şunları şunları paylaşmıştık, geldiğimiz noktada paylaştığımız projelerden şu kadarını yaptık, şu kadarını projelendirdik şu kadarını yapamadık samimiyet böyle olur.

HEDEF KOYMAK LAZIM

Bu iş bir defa sevda işi. Hizmet etmek sevdası olması lazım. Heyecanınız olması lazım. Çok şükür daha evvel de partimizde değişik görevlerde bu platformda bulanabildik. Şuan ki konumumuz bütünüyle beraber bu işin tam merkezinde olan hizmet kuruluşu. Bu hizmetlerle ilgili hedef koymak lazım. Bir defa yönetim anlayışımızın gereği olarak şunu söyledik.
Biz insan dostu, çevre dostu, estetik, katılımcı ve mürevvef bir anlayışla bu işi yöneteceğiz. Bu işin gereği olarak 5 ana eksen etrafında yönetim anlayışımızı teşekkül ettik.

TÜNEL AKVARYUM PROJESİ
Tünel Akvaryum adında projemiz vardı. Burada şunu hedefliyoruz. Biz bu şehri son yıllarda turizm, potansiyelini öne çıkaracak projeleri hayata geçirerek şehrin ekemonomisine katkı sağlamamız lazım. Şuan kadar projeyle ilgili bütün çalışmalarımızı tamamladık. Zağnos ve Tabakhane Vadilerini tünelle bir birine bağlayacak projemiz. Gerek TOKİ Başkanımız, gerek Sayın Bakanımız bu projeye sahiplendi. Şuan da zemin etidününü ihalesine çıktık. İnşallah o etütler tamamlandıktan sonra ihale aşamasına gelecek. Deniz şehrini burada yaşatacak şekilde tünel akvaryumla beraber orada geçiş sağlayacağız. Şehrin tarihi dokusunda ki o güzergahı yaya aksıyla bir birine bağlayacağız.


MİKROFONDA TARİHİ ŞEHİR DİYORUZ AMA…
Turistleri şehrin içine sokmalıyız. Turist şehrin içine geldiğinde Uzungöl’e, Atatürk Köşküne, Sümela Manastırına sadece gitmesin. Şehrin içine sokalım. Yıkarak başarmaya çalışıyoruz. Tarih var bu şehirde. Cihana hükmeden 3 tane padişahın izi var bu şehirde. Buralara açığa çıkarmamız lazım. Mikrofonda konuşurken tarihi şehir diyoruz ama o tarihi şehir hüviyetimize hizmet eden işler yapmamız lazım. 

KADINLAR YÜZME HAVUZU
Kadınlar yüzme havuzu. Bu projemizi evvelce daha evvelce Trabzon büyükşehir olmadan önce, Trabzon Belediyemiz bu konuda meclis kararı aldı. Bu meclis kararına istinaden biz bu projeyi yapabileceğinizi ortaya koyduk. Proje kitapçığımıza da koyduk. Projeyi hazırladık, büyükşehir belediyemize de yazdık. Büyükşehir Belediyemiz kendileri yapacaksa onlar yapacak. Yoksa hazır olan projemizin adımını atacağız.

BİLİM MERKEZİ PROJEMİZ
Bilim merkezi projemizi büyükşehir belediyemiz, üniversitemizle beraber ve TTSO’nun katılımıyla birlikte gerçekleştirecek. Bu konuda taaddüt eden bir belediye başkanı olarak, bu konuda taahhüdümüzü yerine getiren büyükşehir belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Bunun şehrimize ayrı anlam kazandıracağına inanıyorum.
Gölçayır’da düşüncemiz vardı. TEMA Parkı projemiz vardı. Büyükşehir Belediyemizde planlamalarda aynı amaçla gidiyor. Planlama aşamasından sonra inşallah adım atmaya gayret edeceğiz.

ORTAHİSAR BELEDİYESİNİN BİNASI

Büyükşehir Belediyemizin mevcut binada devamı noktasında başkanımızın kararı olunca.. Esasen benim fikrim şehrimizin tarihi mimari kültürüne yakışır bir büyükşehir hizmet binası. İnşallah ilerde bu da yapılacak bu şehre. Ama şuan da büyükşehir mevcut binasında devam kararı aldığı için Ortahisar İlçesinde ciddi manada fiziki ihtiyacımızı karşılamak adına ihtiyaç oldu. Zağnos Projesinin 4. Etabında büyükşehir tarafından dönüşüm projesi yürütülen, hükümet ve kaymakamlık konağının bir arada olduğu proje ortaya koyduk. Başkanımız oradan talimatı verdi. Ben Ankara’ya gittiğimde her şey hazırdı. TOKİ Başkanımız hemen işlemleri başlattı. Satış işlemleri başladı. Büyükşehir Belediye Başkanımız hemen işi meclise taşıyarak alanı bize devretti.  Burayla ilgili projemizi hazırlıyoruz. Planlarımız hem Ortahisar hem de Büyükşehir Belediyemizde onaylanarak geçti. Burası SİT alanı olması hasebiyle Kültür Tabiatları Koruma Kuruluna intikal edecek. Oranın da onayıyla adım atılacak.
Binalarımızı orada yaptıktan sonra yukarıda ki tarihi dokuya ve dönüşüm projesine uygun olarak bir eş güdüm sağlamak için orada ki yapılaşmayı yarıya indirecek kadar, burada ki 25 dönüm alanda 70 metre kare inşaat alanı var ise de ticari mantığı bir kenara bırakarak yarısına kadar indirerek orayı açacağız. Orayı Sur çıkışına kadar da indireceğiz. Bu hedefimiz. Bu ciddi proje.. Heyecan duyduğumuz proje. Orayı yıktıktan sonra adım adım ne hale geldiğini göreceğiz. 

MAĞMAT BOĞAZINDA YENİ PROJELER
Artık turizm potansiyelimiz yukarı noktalarda. Ulusal pohlitikalar nedeniyle turistlerin artık tercih ettiği bir alandayız. Tabi güzellikleri olan bir alandayız. Bu yıl beklentimiz 700 bin Ortadoğulu… Mağmat Boğazı diye tanımladığımız alanı merkez haline nasıl taşıyabiliriz diye çalışıyoruz. DOKAP’ın eylem planı da uygun olan anlayışla birlikte tarihi İpek Yolunu canlandırma projesi adı altında bu alanda bir kısım projeleri çalışıp orayı merkez haline getirmek istiyoruz. Alan mera alanı olduğu için tahsis gerekli. Tahsisine ilişkin meclis kararı alınıp, meclise gönderdik. Sayın Bakanımızdan destek istedik. Mera ve Orman Alanı olduğu için tahsis aşamasını tamamladıktan sonra bu projeyi hayata geçireceğiz. Sportif alan, piknik alanı ve bir çok alanı orada oluşturabiliriz.

ABUK SUBUK İMARLARLA KÖTÜ YAPILAŞMA…
5 yılın sonunda bütün yollarımızı betonuyla asfaltıyla standart haline getericeğiz. 5 yılın sonunda bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşayacağız. O nedenle gelir gelmez 11 milyonluk yatırım yapmak zorunda kaldık. Geçtiğimiz yıl 100 bin ton asfalt serdik. Bu yıl beton hedefini revize ederek geçtiğimiz yılın üstünde amaçlıyoruz.

Şuan da belediye başkanları olarak yıkmakla meşgulüz. Şuan da biz başka şeylerle meşgul olmalıydık. Çömlekçi, Tabakhane, Zağnos yıkıyoruz.. Kötü yapılaşmış. Şimdi belediyemiz bünyesine geçen yeni mahallerimizde tip proje gerçekleştirdik. 25 adet projemiz var. Belediyemizin. Bir lira proje parasını almıyoruz. Yeter ki şu projeyi yapsın. Çünkü o tabi güzellikleri olan bölgelerde abuk – subuk imarlarla kötü yapılaşmalarla kaybetmeyelim. Bu topraklar emanet. İyi bir şekilde koruyalım. İyi bir şekilde gelecek nesle devredelim. Yetki aldığımız için sırtımızda sorumluluk hissediyoruz.



BÜYÜKŞEHİR, ORTAHİSAR’IN PROJESİNİ REDDETTİ

Kanuni Su Parkı projesi adı altında proje hazırlamıştık. Yalnız icraat alanımız büyükşehir belediyesi sınırlarında olduğu için büyükşehre gönderdik. Fakat Büyükşehir bunu uygun görmedi. Hazırladığımız bu proje bu manada kadük kaldık. Zağnos deresini taşıyacağız eski orijinal haliyle taşıyacağız alanın bir devamında bu su parkımızı hazır projemizi gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.

DOĞAL YETERLİ DEĞİL – SU POLEMİK YAPILIYOR
Doğalgaz konusu… Bizim siyaset anlayışımız yapabildiğimizi de yapamadığımızı da gerekçesi ne olursa olsun, yapabildiğimizdi anlatmamız lazım, yapamadığımızı da… Göreve geldikten sonra hem büyükşehir hem de biz yapımcı firmayı kıskaca aldık. Toplantılar yaptık. Geldiğimiz noktada bunu yeterli görmemekle beraber yüzde 65 civarına erişebildik. Su konusunda hamdolsun sıkıntımız yok. Bunlar siyasi konular yapılıyor onlara takılmamak lazım.  Ama doğalgaz, hava kirliliği konusunda daha çok gayret göstermemiz lazım.
85 Çöp Konteynırlarını yeraltına koymak için çalışıyoruz. Atık yağlar için ödüllü yarışma yapıyoruz. Bayat ekmekler için konteynırlar koyuyoruz. 250 noktamızda var devam edeceğiz.

EKOPARK PROJESİNİN PARASI ÇIKTI
Ekopark.. Beşirli Mahallemizde Tantanj viyadüğünün alt kısmında 12 dönüm alan burası. Burayı dönemin Karayolları Müdürlüğünden devraldık. Ekopark adı altında ciddi çalışma yaptık. 23 Nisan’da Antalya’da EXPO 2016 var. Bu fiara 47 ülke iştirak ediyor. Ülkemiz içinde de projeler gidiyor. Bu projemizi fuara gönderdik. 535 projeden 15. Seçildi. Ciddi başarı. İnşallah bu projenin maketini de yaptırdık. Güzel bir proje oluştu. Bu projeyi DOKA ile paylaştık. Finanse edeceğini söyledi. 1. 8 milyon proje maliyeti var. Şuan itibaren yarısının ödeneği DOKA tarafından serbest bırakıldı. Kullanabilir durumdayız. 2-3 gün önce kesinleşti. Şuna da ihalesine çıkıyoruz. İhalesiyle beraber bu projemizi şehrimize kazandıracağız… 

KAMU HASTANELERİNİN NUMUNE HASTANESİNİN YANINDA Kİ TALEBİ
Kamu Hastaneleri Birliği konusu meclisimizin bir önce ki ay gündeme geldi. Kafama yatmadı. Bu benim teklifimdi. İtirazlar oldu. Ama gündemde bırakılmasını ben teklif ettim meclise. Bir yeri yıkıyoruz. Bir alan oluyor nefes alıyoruz ama hemen başka binayı yapıyoruz. Hastanemizin yanı. Güzel açıldı değil mi yürürken ferah hissed7iyorsunuz kendinizi. O binanın şuan da bulunduğu yerde yapılmasına karşıyım. Bu projeyi tadil etmeseler bile yapma haklarına sahiptiler. Projeyi tadil ettiler meclis gündemine geldi. Meclisimiz de oy birliği ile gündemde kaldı. O alana yapılması gerekiyor, kamu yararı için daha çok binalar tarafına yapılmasını çalışılması taraftarıyım.  Başka bir alternatif varsa, oraya da ihtiyaç varsa orada da değerlendirmek lazım.

İHALE DEDİKODULARI
Bizim ihalelerimizde şuan da net söylüyorum Ortahisar Belediyesinin satın alma komisyonu dahil, ihale komisyonu dahil, açık şeffaf bir şekilde yaptık. Şikayet itiraz olabilir. Aynı kişi de ihale aldı. Bu ihaledir. Kapalı bir yerde olmuyor. Aynı kişi de olabilir. Bizim için esas olan açık ve şeffaf mı yapıldı. Ama itirazı olan itirazını yapabilir. Hukuk var… O konuda biz rahatız. Bir firma aldı, o firma bir daha aldı. Olabilir.. Önemli olan rekabeti sağlamak. Katılımı ve iştiraki sağlamak. Şeffaf bir şekilde ihaleyi yapmak.

AYHAN PALA’NIN GÖREVDEN ALINMASI…
Bürokratlara methiyeler dizmedim. Şehrin valisine teşekkür ettim. Yönetim ve iratlarımız konusunda bizim yönetimimizle beraber akil bir anlayış var. Ben bürokratlardan il başkanlığı yaptığım dönemde mustarip olan açıklamalarımı paylaştım. Ayhan Pala konusunda detay bilgi sahibi değilim. Ayhan bey bu şehre olimpiyat kazandırma konusunda hassasiyetlerini bilen bir kişiyim. Görevini sonlandırma konusunda net bir bilgi sahibi değilim. Trabzonluya sahip çıkmak, mikro milliyetçilik anlamına gelmez.

TRABZON BÜYÜKŞEHRE HAZIRMIYDI?
Büyükşehir yeni yapılanma. Ama bir çok alanda Trabzon buna hazır mıydı dersek, açık net söyleyeyim; Hazır değildi… Ortahisar Belediye Başkanı kendisi ile ilgili bina arayışıyla ilgili 1 sene mesai harcıyorsa başka şeylerle uğraşması gerek hazır değildi. Mevzuat ile ilgili eksiklikler var. Bunlarla ilgili rapor hazırladık. Büyükşehir Belediye Başkanımızın nezdinde Ankara’ya gönderdik. Bir yetki karmaşası var. Bir yolu aynı yetki alanında ya İlçe Belediyesi yapar, ya da büyükşehir yapar. Biri büyükşehrin diğer ilçenin olmaz. Yasal eksiklikler, idare eksiklikler vardı. Entegrasyon problemi vardı. Ama bütün bunlar kuruluş döneminde bize nasip oldu. Onları da derleyip toparlayıp entegre bir şekilde büyükşehire kast edilen muradın gerekli sonuca varırız diye düşünüyorum. 



ORTAHİSAR BELEDİYESİNİN LOGOSU KAÇ TL’YE MAL OLDU?
Logomuz ile ilgili yaptığımız bir yarışmaydı. Ödüllü yarışmaydı. Logo için ekstra bir maliyetimiz olmadı. Yarışma ile logo yaptık. Bu logomuzu yapan kardeşimize 5 bin TL ödül verdik. Gaziantep’te ki olayı tam yorumlayamadım. Acaba bu logonun yapıldığı bir model bedeli midir? Logo çalışmasına prototipte 850 bin TL olmaz. Bizim ödülümüz 5 bin TL…

İMAR KONUSUNDA SIKINTI
İmar konusu çok önemli konu tabiki.. İmar konusu, Büyükşehir olmamızın imar konusunda sağlayacağı çok önemli katıklar sağlayacağını düşünüyorum. Bunda Büyükşehir Belediye Başkanımızdan düşündüğümüz farklı bir şey yok. Geldiğimizde devraldığımız tablo var. Geçmişe dönük eleştiri yapmayı doğru bulmam. Polemik konusu oluşturmayı da doğru bulmam. Şehrin planı hiç de iyi imara sahip değil. Gerçeklik var hak var hukuk var. Yeni yaptığımız planlamalarda çalışırken mevcutlarla ilgili çalışırken tartışmak lazım. Plan imar yönetmeliği imar notunun dışında meclis kararları ile bazı uygulamalar yapılıyor. Belde belediyelerinin meclis kararlarına istinaden ruhsat vermiyoruz. Yalnız Büyükşehir Belediyemizle alınan karar gereği, hem biz hem de büyükşehir belediyemiz bazı binaların ruhsatlarını durdurduk. Mania planlarının gelmesini bekledik. Şuan da bu çalışma devam ediyor. Bu çalışmada olur verilen binalarımıza ruhsat verdik verilmeyenlere ruhsat vermedik. Bazı binaların katları kesildi ve ruhsat verdik. 

ÇİMENTO FABRİKASININ BULUNDUĞU YER
Çimento fabrikası Ortahisar Beledeyisenini sınırları içinde. Bunanla ilgili irade yapmak, söz söylemek, eleştiri yapmak benim yetki dahilimdedir. Yetkim dahilinde olan konularla konuşurum. Bu konuda eleştiri alıyorum. Niye alıyorum. Ortahisar sınırlarında. Bunun kalkması için de ne yaptım, ne yapamadım kaldı ki bunu seçim öncesinde beyan ettim. Buralarla ilgili konuşacağız konuşmaya da devam edeceğiz.

ŞEHİR HASTANESİNİN DURUMU
Şehir Hastanesi, Yatırım Adası, 2. Üniversite, Havaalanı bunlar sayın bakanımızın seçim öncesinde söz vermişti. Bazen yatırımları ideal gördüğünüz yerlerde yapamıyorsunuz. Şehir Hastanesi, Akyazı’Da yapılmalı mıdır? İdealmidir .. Net değil. O konuda farklı düşünümyorum. Ama kamu yararı esastır. Daha ideal bir yer olsa çok daha iyi olur. Ama bilmiyorum nihai karar verildi mi burayla ilgili? Keşke başka çözümler olsa… Daha aktivasyon olsa..

BÜYÜKŞEHİR VEYA MİLLETVEKİLLİĞİNE ADAY OLACAK MI?
Adaylık konusunda değerlendirme yapmayı doğru bulmuyorum. Şuan da 2. Yılında olan belediye başkanıyım. 3 yıl daha hakkıyla yapmanın derdindeyim. O motivasyondayım. 4 Nisan’da o binaya bismillah diyerek girdiğim motivasyondayım. İnşallah 3 yıl da bu bahsettiğimiz işleri yerine getirerek halkımızın karşısına çıkalım. Şuan da böyle bir gündemiz yok.

NARLIBAHÇE PROJESİNDE SON DURUM
Narlıbahçe ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanımız ile görüştüğümüzde Büyükşehrin uhtesinde.. Hızlıca bekliyorlar. Belirsizliğin nihayete ermesini bekliyorlar. Narlıbahçe’ye, burada 4 sene sonra adım atılır. 2 sene sonra adım atılır demeliyiz. Orada ki esnafımız kiracısıyla mukavelesini ona göre yapmalı. Orada ki soruna vakıfım. İnşallah TOKİ ile büyükşehir belediyesi ile evvela belirsizliğin giderilmesi için olan kısım halledilir. Bence diğer dönüşüm projelerinde toparlama yapıldıktan sonra adım atılmalı. Çok ciddi kamulaştırma maliyeti olur. 


TIKLA İZLE