Ortahisar Belediye Başkan adayı Ahmet Metin Genç, bugün Trabzon basının karşısına çıkarak soruları yanıtladı. Zorlu Grand Otel’de yapılan basın toplantısına basın mensupları büyük ilgi gösterirken Genç, soruları içtenlikle yanıtladı.

ATATÜRK’ÜN, TRABZON NUTKU…

Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Trabzon için ziyaretinde nutuk yazdığına dikkat çeken Genç,”Trabzon Fatih’in fethettiği, Yavuz’un yönettiği, Kanuni’nin doğduğu Mustafa Kemal Atatürk’ün 3 kez ziyaret ettiği şehir diye başlarız. Ama Mustafa Kemal Atatürk’ün 3 kez ziyaret ettiği şehrimizde, Trabzonlulara hitabını sorsak derin bilgisine sahip değiliz. Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon Nutku var Yeni dönemde çok çok nadide mekânımıza bu nutku güzel bir eserle kazandıracağız. Mustafa Yazıcı hocama teşekkür ediyorum. Bunu noterden tasdikli bir şekilde bize teslim etti. 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk Trabzon’a geliyor. Trabzonlulardan övgüyle bahsediyor. Ama maalesef şehrimizin bir yerinde yok.. En güzel mekanda inşallah güzel bir halde bunu tasarlayacağız.. Sadece tarihi şehir ünvanlı ile gururla konuşmak yetmez. Tarihe hizmet etmek lazım” dedi. 

Maraş Caddemiz, Gazipaşa Caddemiz gibi prestij caddelerini yeniden ele alıp, Kunduracılar, Uzunsokak gibi şehrimizin merkezinde bulunan önemli alanları cadde ve sokak estetiğine uygun olarak tanzim etmek vatandaşların hizmetine sunmak gibi müşterek anlayış var.

MAĞMAT PROJESİ 2 AYLIK DİLİMDE İHALELE ÇIKMA HEDEFİ

Bizim Ortahisar Belediyesi olarak mevcut bu dönemin üzerinde durduğumuz, hukuksal alt yapısını hazırladığımız, projesini tamamladığımız 2 aylık zaman dilimi gibi ihalesine çıkmayı hedeflediğimiz vizyon projemiz Mağmat Projesidir. Hem yaşam alanı, hem de turizm için çok çok cazip bir mekan olacak. Önümüzde ki dönem hızlıca bu konuda adımlar atacağız.

İSKELE VE PLAJ YAPILACAK

Deniz şehri olmakla, denizden uzak olan Trabzonluları denizle buluşturmak için 2 önemli adım atacağız. İskele Parklar kurarak denizle buluşmayı sağlamak. Malum Gülcemal Projesi.. Ayrı bir yaşam alanı içeren eğlence parkının yakınlarında veya tespit edeceğimiz alanda İskele Parklar kurmak istiyoruz. Trabzon merkezde halk plajının olmayışı eksiklikti. Bu da gündeme geliyordu. Böyle bir adımımız olacak. Mekanı yeri belli olan halk plajını şehrimize kazandırmak istiyoruz.

KENTSEL DÖNÜŞÜM FORMAT DEĞİŞTİRİYOR..

Kentsel Dönüşüm adımlarını biraz da formanıtı değiştirerek.. TOKİ ile süren adımlar devam edecek. Ama Çömlekçi Projemiz ağırlıklı olarak TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi bünyesinde devam edecekken, bizim belediyenin hukuki güvencesinde kendi müteahhitlerimizle beraber yapabileceğimizi düşündüğümüz, şehrimizin ihtiyaç duyduğu 2 – 3 alanda adımlar atmak istiyoruz. Pelitli, 1 Nolu Erdoğdu, Çağlayan bölgemizde ki.. Çağlayan Bölgemizde ki alanı TOKİ’den orada ki taşınmazları devralarak adım atmak istiyoruz. Bu projeler önümüzdeki dönem zarfında çalışacağımız önemli adımlar olacak.

YENİ DÖNEMDE ORTAHİSAR İLE BÜYÜKŞEHİR YETKİ UYUMU..

Ortahisar Belediyemizin coğrafi sınırları belli. Bu Büyükşehir yapısına göre aynı coğrafi alana hem Büyükşehir Belediyesi yetki kullanıyor, hem de ilçe belediyeleri kendi sınırları ile mütenasip olarak yetki kullanıyor. Bu yasayı bu yönü ve bazı yönleriyle yeterli bulmuyorum. Bunu açık bir şekilde Ankara’da toplantıda ifade ettim. İster istemez, sistem olarak bu yetkilerin açık net somut ayırt edilebilir şekilde oluşmaması, yine uygulama teamülünün olmaması, İstanbul, Kocaeli gibi değiliz. Orada teamül oluştu. Zaman alacağı aşikar. Eksik olan da uygulayıcı iyiyse sonuç verir. Ortak arzumuz bu şehre hizmet olduğuna göre… Bu eleştirelimizi, çekincelerimizi sadece Trabzon Ortahisar belediyesi olarak değil Ordu’da, Mardin’den müşterek irade ortaya çıktı. Yeni dönemde o ahenk sağlandıktan sonra sıkıntı olmadan yola devam edeceğiz.. Bunu proje kitapçıklarında gördünüz. Bizim bazı projelerimiz büyükşehirde, büyükşehrin bazıları bizim kitapçığımızda..

BÜYÜKŞEHİR, ÜST ÖLÇEKTE Kİ PROJELERİ..

Benim fikrim şudur.. Büyükşehir’den algıladığım anladığım şudur. Büyükşehir üst ölçekte kalmalıdır. İmar bütünlüğünü sağlamalı. Şehrin gelişen trendine uygun büyük projeleri üretmelidir. Turizmdir, spordur, eğitimdir.. şehrin üretimini, yatırımını, ekonomisini bütün üst ölçekte büyükşehir belediyesi ele almalı ilçe belediyeleri ile koordinasyonu sağlamalı. Bunun dışında ki alt ölçektekileri ilçe belediyesi yapmalı. Bizim Büyükşehir Belediyemiz, Köprübaşı’nda itfaiye, Şalpazarı’nda cenaze işi ile ilgilenmemeli.

YAVUZ SELİM UYGULAMA PROJESİNE GİRDİ

Projemizde belirttiğimiz şekilde Yavuz Selim Sahamız korunuyor. Avni Aker Stadımızın giriş tribünü ile bir tribünü hatıra olarak kalacak. Orada Trabzonspor’un şanlı tarihine ait güzellikleri mini müze anlayışı içinde sergileyeceğiz. Temiz futbol burada oynandı anlayışını söz verdiğimiz gibi gerçekleştireceğiz. Uygulama projesine girdi..

ÇÖP KONTEYNIRLARI YERİN ALTINA GİRECEK..

Konteynırlarla ilgili 49 tespit etiğimiz nokta var. Belediye bütçesini bozmayacak çalışmayla birlikte o olumsuz görselliği ortadan kaldırmak istiyorum. İnşallah Maraş Caddesiyle başlayacağız. Ayrıştırıcı çalışmayla ilgili bu dönem adımlar attık. Yeni dönemde zenginleştireceğiz. Tabiata uzun süre zarar veren, pil gibi yağ gibi bunları halkımızı motive ederek gereğini yapacağız. Bunların ayrıştırma olarak alanları zenginleştireceğiz.

DEFNE TRABZON LİMANINI ESKİ ADI..

Defne Trabzon Limanını eski ismi.. Oradan esinlendik Defne İskelesinin adını. Karayemiş’te bize has bizim meşhur meyvemiz. Bunları birazcık daha Karayemiş çok somutlaştırmadık. Teknik içeriyor. İkisini hayata geçireceğiz. Çok olumlu tepkiler aldık. Seyir terasından daha fazla gelir diyordum. Ama en çok iskele parktan geldi. O da deniz özlemidir..

BİR BAŞKASININ BEĞENİLEN PROJESİNİ DEĞERLENDİRİR Mİ?

Başkan adayının projesi bizim öyle kompleksimiz asla olmaz. Hakikaten istişare ve katılımcı yönetim anlayışına önem veriyorum. Bu şehir adına siyasi görüşü fikri ne olursa olsun çivi çakan herkesten Allah razı olsun. Şehir adına artı getirecek projeyle mutlaka o da değerlendirilir. Egolarla yönetilmez, olmaz.. Bu projeleri bu 5 yıllık dönemde ihtiyaçlardan görerek tespit etmeye çalıştım.

BOZTEPE’DE SİT ALANI VE SEYİR TERASI..

Seyir terası sit alanıdır. Seyir terası yapılabilir niteliktedir. Onun dışında farklı projelerin hukukin sit alanı olması nedeniyle icra edilecek alan değildir. Seyir terası orada ki hayalimizdir. Şanlı Türk bayrağımızı oraya diktik. Ama diğer arzumuz orada görüntü kirliliği de oluşturan o vericileri bir araya getiren kule modunda değerlendirmek ve o konsepte değerlendirmek amacımız..