Başkanlık sisteminin yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve merkezi yönetimin yetkilerinin azaltılması açısından parlamenter sistemden daha demokratik bir rejim olduğunu belirten Başkan Genç, yeni anayasayla birlikte gelecek başkanlık sisteminin Türkiye'yi koalisyon hükümetlerinden de kurtararak istikrarı sağlayacağını söyledi. Konunun bir rejim tartışması olmadığına dikkati çeken Başkan Genç, "Biz bir rejim tartışması yapmıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin rejimi bellidir, cumhuriyettir. Biz üniter devlet-federal devlet tartışması da yapmıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devleti, üniter yapısını koruyacak. Başkanlık Sitemi denildiğinde bazı mahfiller hemen başkanlık sistemini Türkiye'nin eyaletlere bölünmesiyle, diktatörlük arzusuyla, alakasız konularla özdeşleştirerek tartışılmaz hale getiriyor. Halbuki başkanlık sistemi, bunların hiçbirisiyle ilgili husus değil, bir siyasal sistem tartışmasıdır." diye konuştu. 

BÜROKRASİ SORUMLULUK ALACAK
Başkanlık sisteminin Türkiye'nin yapısına son derece uygun olduğunu ifade eden Başkan Genç, "Keskin kuvvetler ayrılığı dediğimiz, yasama ve yürütme arasında net bir ayırım oluşturan, parlamentoyu seçmenin seçtiği, yani yasama ve yürütmenin ayrı seçildiği bir sistemi konuşuyoruz.  Dolayısıyla bugün parlamenter sistemde seçmen, yasama organı olan TBMM'yi seçiyor, sonra onun içinden bir yürütme organı çıkıyor.  Eğer bu bir koalisyonsa, yasama organını çalıştıramıyor zaten. Yürütmeyi de icra edemiyor. Eğer koalisyon değil ise güçlü bir tek parti iktidarıysa, bu sefer de yasama organı güçlü tek parti iktidarının gücü altında kalıyor. Oysa biz diyoruz ki yasama organını, TBMM'yi ayrı seçelim, yürütmenin başı olan başkanı ayrı seçelim.  Başkanın bürokrasisi de başkan ile birlikte gelsin, Başkan ile birlikte gitsin ve böylece sorumluluk alsın.  Şu anda bizim mücadele ettiğimiz, yani yıllardan beri bürokratik devlet yapısı maalesef bu parlamenter sistemin sorunu olarak önümüzde. Mesela ABD'de Başkan ile birlikte 12 bin yeni üst bürokrat göreve başlar, 12 bin eski bürokrat görevden ayrılır. Böylece bürokrasi sorumluluk üstlenir. Sorumluluğunu yerine getirmediği zaman kaybedeceğini bilir." 
DENGE SİSTEMİ OLACAK
"Biz diyoruz ki, yasama ile yürütme organı arasına  bir denge sistemi kuralım. Başkanın bütçesini meclis onaylayacak. Başkanın belli başlı tasarruflarının onay yeri meclis olacak. Yürütme organının başı olarak da başkanın bazı yetkileri olacak. Bu ikisi arasında bir denge sistemi kurduğumuz zaman, öbür taraftan zaten bu sistemde baraj olmayacak, yasama organının çok yüksek bir temsil oranı olacak ve bu sayede aynı zamanda çoğunlukçu değil, çoğulcu bir demokratik yapının gerçekleşmesi de doğal olarak mümkün olacak." 
EYALETLERE BÖLÜNME YOK
Başkanlık sisteminin Türkiye'yi eyaletlere böleceği gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirten Başkan Genç, "Başkanlık sistemi denilince hemen insanların aklına Amerika geliyor. 'Başkanlık sistemi varsa, o zaman federatif bir sistem olacak, Türkiye eyaletlere mi bölünecek' deniyor. Almanya, Şili örneğinde bu durum çok farklı... Almanya'da devlet yapısı federaldir ama siyasal sistemi Parlamenter sistemdir. Siyasal sistemi başkanlık olup, devlet yapısı üniter olan ülkeler de var. O yüzden bunlar birbirinin şartı değil, olmazsa olmazı değil. Türkiye'nin üniter yapısıyla, cumhuriyet ile ilgili bir tartışma yaşamıyoruz." ifadeleriyle sözlerini tamamladı.