61SAAT HABER SERVİSİ - Henüz Trabzon’da ne zaman yapılacağı tam tarih olarak açıklanmayan Temayül Yoklamalarında AK Parti, yeni bir sistemi hayata geçirecek. 
Bugüne kadar geleneksel yöntemle yapılan temayül yoklamaları, bundan sonra Elektronik Temayül yani E Temayül sistemiyle yapılacak. 
Temayül Yoklamasının yapılacağı alana gelen partili, imza ve kimlik karşılığında ilçesine uyarlanmış manyetik kartla bilgisayar üzerinden oy kullanabilecek. 
Sonuçlar geleneksel sistemde 15 günde belli olurken, yeni sistemle 1 günde belli olabilecek. 
Bu sistemin amacının ise gereksiz mesai harcamasını ortadan kaldırmak, geçersiz oy kullanımını önlemek, malzeme israfını önlemek, sonuçların gizliliğini korumak, gelişen teknolojiye ayak uydurmak ve anında sonuç almak olarak açıklandı. 
2014 Mahalli İdareler Seçimleri öncesinde AK Parti’de 3 ayrı temayül yoklaması gerçekleştirildiği kaydedilirken o dönem 10 kişinin 15 gün mesai harcadığı belirtildi. Ayrıca yine aynı dönemde temayül yoklamaları için 3 ton civarında kağıt kullanıldığı belirtilirken bunun maliyetinin de 100 bin TL olduğu belirtildi. 
Temayüllerin Genel Merkez tarafından görevlendirilen İl Temayül Komisyonunun denetim ve gözetiminde yapılacağı kaydedilirken, “İl Temayül Komisyonları AK Parti Genel Merkez seçim işleri başkanlığı tarafından kendilerine verilen kurulum USB, kart okuyucuları, manyetik kart ve Hazirun listelerini beraberinde getirecek. 
Sistemin kurulumunu sağladıktan sonra imza ve kimlik karşılığında manyetik kartlar teslim edilecek. Oy kullanacak kişiler manyetik kartlarını aldıktan sonar ilçeye uyarlanmış bu kart marifetiyle bilgisayar ekranına gelen formu doldurmak suretiyle oylarını kullanacaklar. İmza atarak kartlarını teslim edip kimliklerini alacaklar. 10 ile 16 arası gerçekleştirilecek olan Temayül Yoklamaları bitiminde sistem İl temayül komisyonu tarafından sonlandırılacak. Bu işlem gerçekleşir gerçekleşmez sonuçlar anında genel merkeze intikal etmiş olacak” ifadeleriyle açıklandı. 
Öte yandan temayül yoklamalarına mevcut belediye başkanlarının katılmayacağı kaydediliyor. 

İŞTE E-TEMAYÜL'ÜN NASIL YAPILACAĞINI GÖSTEREN VİDEO