AK Parti Trabzon Milletvekili Aday adaylığını yarın resmen açıklayacak olan Trabzon eski milletvekili AK Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Şeref Malkoç’un AK Parti’de Genel Başkan Yardımcılığı ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkanlık görevinde bulunan damadının da aday adayı olması, parti tüzüğündeki maddeler ile çeliştiğinden genel merkezde kriz yarattı.

Parti tüzüğüne göre parti yönetim kadroları ile kurullarına 1. ve 2. dereceden akrabaların aynı dönemde aday olmalarının önü kapalı. 2011 seçimlerinde sırf bu kural nedeniyle parti tüzüğünü delmemek ve etik kuralları çiğnememek adına Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan milletvekili adayı olamamıştı.

GÜL ÇEKİLECEK Mİ?
Şimdi Trabzon’dan Milletvekili aday adaylığı için Malkoç’un yarın resmi müracaat yapacak olması, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili aday adayı olan Abdulhamit Gül’ün adaylıktan çekileceği iddialarını gündeme getirdi. Eğer ikisi de aynı anda aday adayı olursa Türkiye’de aynı kural nedeniyle aday adayı olmayan bir çok ismin önü açılmış olacak. Yarın Trabzon AK Parti İl Binasında aday adaylığını açıklayacak olan Malkoç’un bu önemli sorun hakkında ne diyeceği merak konusu.

İLGİLİ TÜZÜK MADDELERİ
46.16- (Ek: 03.10.2009 günlü BKK.) Aralarında ikinci dereceye kadar kan veya sıhri hısımlığı bulunan partili üyeler, aynı teşkilat kademesinde eş zamanlı olarak ana kademe ve yan kuruluş kademe başkanı olamazlar. 111.3 - Partili hiçbir üye, aynı zaman diliminde aynı veya farklı düzeyde baş- ka bir disiplin kurulu üyeliği yapamaz. Partinin, kongre delegelikleri ve TBMM grup üyeliği hariç, hiçbir organında görev alamazlar. Eşler ile birinci ve ikinci de- rece kan ve sıhri hısımlar, aynı disiplin kurulunda birlikte görev alamaz, bunlarla ilgili soruşturma ve kararlara katılamazlar. a. Partili milletvekilinin eşi ile ikinci dereceye kadar sıhrî veya kan hısımlı- ğı olanlar ve eşleri, ilgili milletvekilinin seçim çevresindeki teşkilat kademelerin- de eşzamanlı olarak kademe başkanı olamazlar.