61SAAT HABER SERVİSİ - AK Parti Trabzon Milletvekili adayı Vehbi Koç, bugün Trabzon basınıyla bir araya geldi. Zorlu Grand Otel’de yapılan toplantıya Of Belediye Başkanı Salih Salih Sarıoğu ile AK Parti Of İlçe Başkanı Hakan Terzi’de katıldı. 

Burada basın ile sohbet toplantısı yapan Koç, geçmiş seçimlerde ortaya konulan vaatlerin bu seçimde pek dillendirilmediği sorusuna, “Trabzon sıradan bir yer değil. Trabzon ile ilgili yatırımları konuşurken, arazileri sahaya dokunan yapıları konuşurken çok dikkatli olmak gerekiyor. 
Trabzon’un silüetine baktığımızda rahmetli Ecevit, sağ olsaydı onun bir hayali gerçekleşmiş olacaktı. Trabzon merkez hariç her yer köy kent oldu. İkisi karıştı. Köylerde 5 katlı 6 katlı binalar var. Görselliğe negatif katkı sağlayan yapılar. Hiç bu arkadaşa o 6 katlı binayı niye yaptın diye soran olmuş mu? Bu refleks.. Geleceğe dönük korumak için. Akrabanın çocukları, kardeşler.. 
O araziler eksilmesin diye 5 kardeş 6 kardeş toplanıyor 150 metre kareye yapıyor. Tarım arazisini koruyor. 
Yapılan her yapı konulan her taş ya çay bahçesine ya da fındık bahçesine konuluyor. Gelecek adına şekillendirecek olan biziz. İhtiyaçlarımız neyse ona göre yapılaşma oluyor. 
Trabzon büyükşehir olduktan sonra, bunu Türkiye Cumhuriyetinin bireyi olarak söylüyorum. Dünyayı bilen mukayese yapma yeteneği olan biri olarak söylüyorum. 
Nüfusum ciddi manada her sene 1 milyon artıyor. Topraklarım artmıyor. Çok büyük araziye sahip değiliz. Türkiye’nin bütün şehirlerinin büyükşehir olması lazım. İl bazında her tarafın planlanması lazım. Sanayi alanlarının, ticaret alanlarının, ibadet alanlarının belli olması lazım. 
Bugünden bu tedbirin alınması lazım. 

4 MERKEZDEN BİRİ TRABZON’DA

Kalıcı ve mantıklı olan şeylerin yapılması lazım. 
Trabzon’un bu anlamda nefes alması için yapılması gereken şeyler var. 
Bizim çok büyük alanlarımız yok. 
Bu işi Trabzon halkı iyi gördü. Bacasız sanayiyi ihtiyacımız var. 4 merkezde Türkiye’de geleceği yüksek teknoloji noktasında, stratejik olan ve çok kıymetli olan endüstri kolu Türkiye’nin 4 merkezinde yapılacak. Bunlardan biri de Trabzon. 
 3 milyon metre kare bir alan. İstihdam sağlama adına ikinci devlet üniversitesi, Sürmene Çamburnu Tersane Bölgesi, 2. Devlet Üniversitesi ve Yatırım Adası.. 

TRABZON HAVALİMANINI DURUMU

Karadeniz’in yüz yıllardır kuzey güney aksında ulaşım hemen hemen yoktu. Zigana geçidi… 
Trabzon Havalimanı gündemde.. Cumhurbaşkanımız da bu konuyu biliyor. O pistin denize aktarılıp alanın kamuya kazandırılması gerek. Ben tüccar gözüyle bakıyorum bedava iş. 
O arazinin değeri orada elde edeceği gelirle yeni havalimanını çok rahat yapabilir. Ama Türkiye’nin 81 vilayetinde bu tip ciddi projeler yürütülüyor” dedi. 

TRABZON’DA İSTANBUL’A NOSTALJİK GEMİ.. 

Trabzon’dan yakın zamanda İstanbul’a gemi seferlerinin yapıldığına dikkat çekilerek bu durumun yeniden en azından nostaljik olarak canlandırılıp canlandırılamayacağı sorusuna Koç, “Biz çok kolay yok ediyoruz. Arşiv kültürümüz yok. Ege – Akdeniz – Karadeniz gemilerimiz vardı. Trabzon’da düzenli hat yaparlardı. Çocukluğumda bir kere İstanbul’a seyahatim oldu. Amcamlarda o gemiyle gelirlerdi. Üniversite talebesi olunca stajımı da gemide yaptım. 
Ben denizciyim, kaptan değil armatörüm. Aynı zamanda işletmeciyim. Bu hesap kitap işi. Sosyal bir devlet anlayışıyla biz Atatürk’ü anlayamazsak bugünleri anlayamayız. Bu devlet kurulduğunda yüzde 60 70’i sakat, hasta, yaşlı veya çocuk. Elinde 1-2 milyon çalıştırabileceği istihdam edebileceği insan sayısı son derece az. Atatürk, buna rağmen sosyal devlet anlayışıyla insanı bir yerden bir yere ulaştırmak, mal ve hizmeti ulaştırmak için yapılacak ilk şeyi yaptı. Demiryollarını yaptı. Biliyorsunuz onun döneminde yapılan demiryolları sayısına biz yeni yeni ulaşıyoruz. 
Bugünün imkanlarının bu kadar çok olmasına rağmen. Bunu da engelleyecek başka sebepler vardı. Yürütmeyi durdurma gibi bir hastalık vardı. 

KARAR ZARAR HESABI YOKTU

Hiçbir şey tesadüf durmuyor. Bunun mutlak suretle arkasında ciddi sebep var. 
Atatürk, Türkiye’yi bölgeleri demir yoluyla birbirine bağladı. Bizim sahillerde bu imkan olmadığı için bunu da deniz yoluyla bağladı. Orada ka- zarar hesabı yok. O günün şartlarında talep çok olduğu için maliyeti karşılıyor. 
Bundan sonrası nostalji olabilir. Doğu ekspresi, Kars ekspresi.. Talep oluyor. Benzer şeyler yapılabilir. Buna biraz da özel sektörün iş dünyasının katkı vermesi lazım. Bunun geçmişi var. Hepsi sağlayabilir. Toplumsal bilinç toplumsal kültür böyle olur” diye konuştu.

DİP DALGA İDDİASI… 

Koç, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Seçime 2 gün kaldı. 1 aşkın zamandır Türkiye odaklandı. Seçim arifesinin en büyük özelliği her şeyin konuşulduğu, fırsat bu fırsat deyip yerel yönetimlerden daha fazla hizmet almak için uğraşıldığı, bireysel taleplerin olduğu bir durum. Böyle dip dalga falan yok. Hiç zerre kadar aklı başında olan insan ne bu lafı söyler, ne de Sayın Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce gibi bir devlet memuruna çok basit bir konudan dolayı ağza alınmayacak küfürler.. 
Eğer benim milletim, tüm bu olup bitenlerden sonra İktidara geldikten sonra PKK’nın kuzeni HDP’ye yardımcı yapacağını açık açık söyleyen, Türk sanatçısını, askerine hakaret ettiler. Adam hızını alamadı dün devletin memuruna küfretti yetmedi paşanın apoletlerine gitti. Olsa olsa  Tsunami olur AK Parti hepsini alır götürür. 

ARAKLI’DA YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN ÇÖP TESİSİ

Bizim Karadeniz’in coğrafi yapısında sıkıntılar var. Ben Sürmene’de ki çöp havzasını gezdim gördüm. Bunları Orhan Başkanımla paylaştım, bilgi aldım. Oranın kapasite olarak 5 _ 6 aylık rezervi kaldı. Trabzon Modern Teknoloji ile çevreye zarar vermeden, kokusuyla havayı kirletmeden, suyu kirletmeden olduğu yerde bertaraf edeceği çöp alanı. 
En modern şekilde Trabzon önümüzdeki 30 – 40 yıllık sorunu çözmek için her türlü hazırlığı yaptı. Trabzon’da bu çöp yeri gelir Araklı’da, yeri gelir Sürmene’de.. Uygun tesis.. 
Çöpü toplamak ayrı, bertaraf etmek ayrı… Günde 3 kere gelip alabilirler. Bunu nasıl bertaraf edeceksiniz. İstanbul 20 milyonluk çöpü bertaraf ediyorsa, Trabzon için de yapılabilecek çözüm. Adı çöp olunca dikkatini çekiyor” dedi.