Yerel ekonomik kalkınma ve turizm konusunda açıklamalarda bulunan Ak Parti aday adayı Prof.Dr.İhsan GÜNAYDIN, Dünyada en hızlı gelişen ve en önemli sektörlerden birinin turizm olduğunu ifade ederek Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Organizasyonu verilerine göre turizm, yakıtlar ve kimyasallardan sonra ve gıda ve otomotiv ürünlerinden önce üçüncü sırada yer aldığını dile getirdi.

Günümüzde turizmin ekonomik kalkınma üzerinde önemli etkiye sahip bir sektör olduğunu söyleyen Prof.Dr. Günaydın, “Turizmin ekonomik, sosyal ve çevresel bir çok yararı olmakla birlikte en temel yararları gelir sağlama ve doğrudan veya dolaylı bir şekilde iş oluşturmasıdır. Turizm, iç gelir ve döviz kazançlarını artırır ve ödemeler dengesini pozitif yönde etkiler. Turizm, emek yoğun bir sektör olması nedeniyle de yeni iş imkanları oluşturur ve böylece işsizliği azaltıcı fayda sağlar. Turizm, vasıfsız, az vasıflı veya vasıflı insanlara iş sağlar. Turizm ve seyahat sektörü özellikle gençlere ve kadınlara iş imkanları sağlar. Hemen hemen bütün iş alanları turizm sektöründen etkilenmektedir. Dolayısıyla turizm yerel refahın en önemli kaynaklarından biridir. Ancak yerelde bu yararların elde edilmesi için gerekli altyapı oluşturulmalı veya mevcut altyapı ihtiyaca göre geliştirilmeli ve turistlerin ihtiyaçları karşılanmalıdır.” dedi.

Turizm faaliyetlerinin en önemli aktörü yerel yönetimlerdir.

Yerel kalkınmayı etkileyen bütün ekonomik faaliyetler gibi turizm de iyi yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Ak Parti milletvekili aday adayı Prof.Dr.İhsan Günaydın; “Yerelin gelecekteki kalkınması için yerel bir turizm politikası vazgeçilmezdir. Trabzon’da turizmin daha da gelişmesi yerelden başlayacak eyleme geçme ile mümkün olabilecektir. Dolayısıyla Trabzon’da turizmden daha fazla fayda sağlanmasında yerel yönetimlere büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Yerel yönetimler turizmin önemini kavrayıp hazırlayacakları özgün projelerle merkezi yönetimi zorlama ve işbirliği yapma yoluna gitmelidir. Çünkü, yerel yönetimler merkezi idareden aldıkları yetki çerçevesinde turizmde bir aktör konumundadır. Yerel yönetimlerin özel sektör, sivil toplum, yerel halk ve merkezi idare ile birlikte yalnız bir aktör değil aynı zamanda bir yönetmen pozisyonunda bulunması halinde turizmin yerel katkıları artırılabilir. Yerel yönetimler, geleneksel görevlerinin yanı sıra turizmle ilgili bir bakış açısına sahip olmalıdır. Merkezi ve yerel kamu kesimi, turizm alanındaki özel kesim, üniversiteler, odalar ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan paydaşlar turizmin geliştirilmesi ve sağlanan faydaların artırılması için ortak aklı harekete geçirmelidir. Her geçen gün çeşitlenen turizm yakından izlenmeli, turistlerin ve turizmin eğilimi tespit edilmelidir. Yapılacak alt ve üst yapı yatırımları ile turizm potansiyeli artırılmalıdır. Böylece yerelin üretimi artırılabilecek, yeni istihdam alanları oluşturulabilecek ve işsizlik azaltılabilecektir.” dedi.